Nedeľa 8. septembra, 2024
Je čas na realizmus. Ilustračná fotografia (Foto: Karolina Grabowska / pexels)

Nemecko v roku 2024: čo prinesie sociálny štát, migrácia, odliv mozgov a zrušenie hotovosti (Komentár)

V roku 2024 môže Nemecko očakávať zvyšovanie daní a odvodov, vysoké ceny energií, postupnú deindustrializáciu, volebné otrasy doma i v zahraničí, pokračujúcu nekontrolovanú migráciu a nedostatok kvalifikovaných pracovníkov. Nie je čas na optimizmus ani pesimizmus, nieto ešte na kŕčovitý alarmizmus – je čas na realizmus.

Nemecko nebude ani v roku 2024 bohatou krajinou

Ak rozdelíme domácnosti na bohatšie a chudobnejšie, medián bohatstva je hodnota, ktorá leží presne uprostred. Podľa správy UBS Global Wealth Report 2023 sa  Nemecko nachádza na 16. mieste bohatstva s 256 180 USD na dospelú osobu, ďaleko za Švajčiarskom (685 230 USD), USA (551 350 USD), Austráliou (496 820 USD), ale aj za Dánskom (409 950 USD), Holandskom (358 230 USD), Belgickom (352 810 USD) a Francúzskom (312 230 USD).

Vzhľadom na negatívne hospodárske vyhliadky a nekončiacu migráciu prevažne menej majetných osôb možno očakávať, že medián bohatstva bude v roku 2024 naďalej klesať.

Sociálny štát sa stáva nedostupným – prerozdeľovanie sa neskončí

V Nemecku sa už takmer 45 % rozpočtu vynakladá na prácu, sociálne veci a zdravotníctvo. V roku 2022 predstavovali verejné sociálne výdavky 26,7 % HDP, čo je o vyše 5 % viac ako priemer OECD (21,1 %). Približne 46 miliónov pracujúcich ľudí v Nemecku musí pomáhať platiť za 21 miliónov dôchodcov (121 miliárd eur na dôchodky vrátane základných starobných a invalidných dávok) a 5,5 milióna poberateľov sociálnych dávok.

Heslom nemeckej politiky je: prerozdeľovať bohatstvo namiesto vytvárania bohatstva. Stručne povedané: prerozdeľovanie namiesto výkonu. Štátne sociálne dávky spôsobujú, že pracovať v mnohých profesiách je takmer nerentabilné. Táto situácia bude pokračovať aj v roku 2024, keď sa zvýši príjem sociálnych dávok. Pokiaľ mzdy v nízkopríjmovom sektore nebudú výrazne vyššie ako štátne sociálne dávky, čoraz viac ľudí sa pochopiteľne rozhodne pre štátne sociálne dávky. Na udržanie sociálneho štátu je potrebné neustále zvyšovať dane a dávky. Z dlhodobého hľadiska je nemecký sociálny štát neudržateľný.

Vývoj sociálnych výdavkov v Nemecku: Od roku 1960 do roku 2021 vzrástli na 1 161,5 miliardy eur. (Z knihy „Die Abrechnung“ (Zúčtovanie) od Matthiasa Weika)

Dane sú naďalej príliš vysoké Nemecko má jedno z najvyšších daňových a colných zaťažení na svete. Skutočnosť je taká, že táto krajina má celosvetovo nekonkurencieschopný daňový systém. V roku 2022 bol pomer daňového zaťaženia príjmov (priemerné daňové a colné zaťaženie domácnosti v Nemecku) približne 53 %. Podniky v Nemecku platia približne o 10 percentuálnych bodov vyššie dane, ako je priemer EÚ.

KrajinaZdaňovanie právnických osôb v percentách
Japonsko30,4
Nemecko 29,8
Taliansko 27,9
Francúzsko 26,5
Kanada (Ontario) 26,5
USA (štát New York) 26,1
Španielsko 25
Rakúsko 25
Holandsko25
Belgicko25
Luxembursko 24,9
Portugalsko 22,5
Nórsko22
Grécko22
Dánsko22
Slovensko21
Švédsko 20,6
Lotyšsko20
Fínsko20
Švajčiarsko19,2
Spojené kráľovstvo19
Česká republika19
Slovinsko19
Poľsko19
Chorvátsko18
Rumunsko16
Litva15
Cyprus12,5
Írsko12,5
Maďarsko10,8
Bulharsko10
Prehľad zdaňovania právnických osôb v rôznych krajinách (Z knihy „Die Abrechnung“ od Matthiasa Weika)

Vysoké náklady na pracovnú silu robia pre zamestnávateľov Nemecko neatraktívnym. Nízke čisté príjmy sú pre zamestnancov demotivujúce. Zatiaľ čo v Nemecku sa platí 42 % daň z príjmu už pri príjme nad 62 810 EUR a 45 % nad 277 826 EUR, napríklad v USA je to 24 % nad 89 175 USD, 32 % nad 170 050 USD, 35 % nad 215 950 USD a 37 % nad 539 900 USD. Napriek tomu sa v roku 2024 neočakáva žiadne výrazné zníženie daní.

Nedá sa očakávať ani zníženie alebo zrušenie dane z darovania a dedičstva, ktorá neexistuje v krajinách EÚ, ako sú Estónsko, Lotyšsko, Malta, Rakúsko, Rumunsko, Švédsko, Slovensko, Slovinsko, Austrália, Nový Zéland, Čína, India, Švajčiarsko, Andorra, Turecko, Singapur alebo Nórsko. Práve naopak. V čase napätých rozpočtov nejeden politik sníva o ďalšom sprísnení práve tejto dane.

Migrácia sa nezníži

Ako sa očakávalo, migrácia do Európy a Nemecka neklesá, ale naopak, neustále sa zvyšuje. Podľa nemeckého spolkového ministerstva obrany sa súčasný počet obyvateľov Afriky (približne 1,3 miliardy) do roku 2050 zdvojnásobí na 2,6 miliardy.

Odborníci si kladú otázku, či kontinent skutočne dokáže uživiť toľko ľudí. Pokiaľ budú politici veriť, že sociálny štát s veľmi vysokými sociálnymi dávkami a otvorenými hranicami je možný, nekontrolovaná migrácia prevažne nekvalifikovaných a nízkokvalifikovaných nemajetných ľudí v roku 2024 neklesne, ale skôr vzrastie.

Emigrácia vysokokvalifikovaných ľudí pokračuje

Je známe, že v posledných desaťročiach sa do Nemecka prisťahovali milióny nekvalifikovaných a nízkokvalifikovaných ľudí. Emigrovali však aj státisíce vysokokvalifikovaných ľudí. Tri štvrtiny emigrantov z Nemecka majú vysokoškolské vzdelanie.

Takzvaný únik mozgov bude pokračovať aj v roku 2024. Čoraz viac vysokokvalifikovaných ľudí sa Nemecku otočí chrbtom a emigruje do krajín s lepšími vyhliadkami do budúcnosti, lepšími univerzitami a výskumnými zariadeniami, vyššou kvalitou života a daňovou politikou, ktorá nie je taká nepriateľská voči ľuďom s vysokými príjmami.

Nedostatok kvalifikovaných pracovníkov bude pretrvávať aj v roku 2024

S takmer 2,7 milióna nezamestnaných a miliónmi prisťahovalcov má viac ako polovica nemeckých podnikov problém obsadiť voľné pracovné miesta. Podľa Boston Consulting Group bude do roku 2030 chýbať približne 1,1 milióna kvalifikovaných pracovníkov len v oblasti IT a matematiky.

Bez kvalifikovanej pracovnej sily sa nepodarí dosiahnuť energetickú transformáciu a navyše hrozí masívny hospodársky prepad, strata pridanej hodnoty a prosperity. Nemecko naliehavo potrebuje vysokokvalifikovanú pracovnú silu. Práve o takýchto ľudí súperia firmy všade vo svete.

Keď celosvetovo žiadaní, vysokokvalifikovaní odborníci opúšťajú svoju rodinu, okruh priateľov, kultúru a rodnú krajinu, robia tak predovšetkým preto, aby zarobili peniaze a zabezpečili svojim rodinám čo najlepšie životné podmienky.

Nedostatok vysokokvalifikovaných odborníkov

Nemecko je krajina s horším výskumným prostredím ako napríklad USA, Švajčiarsko alebo Austrália, ktorá sa nevyznačuje ústretovosťou voči podnikateľom a startupom. Namiesto toho má vyčerpávajúcu a nedostatočne digitalizovanú byrokraciu.

Krajina, ktorá je na 47. mieste v celosvetovom indexe kriminality, v ktorej sú polícia a záchranné služby napádané, kde sa tretina žien a 60 % mužov stále cíti „veľmi bezpečne alebo“ „pomerne bezpečne“, keď cestujú v noci bez sprievodu vo verejnej doprave. Vonkajšie bazény musia byť strážené bezpečnostnými strážcami a vstupy na vianočné trhy musia byť chránené zátarasami. V uliciach sa pohybujú extrémisti.

Krajina, ktorá v oblasti vzdelávania zlyhala, v ktorej je systém zdravotnej starostlivosti a starostlivosti o starých ľudí na hrane a hrozí kolaps ošetrovateľstva v nemocniciach a domovoch dôchodcov. Krajina, ktorej „energetická transformácia” priniesla jej občanom a hospodárstvu už roky jedny z najvyšších cien elektriny na svete a poškodila obraz Nemecka ako dobrého miesta na podnikanie.

Krajina, ktorá neustále stráca atraktívnosť a konkurencieschopnosť v porovnaní so svojimi hlavnými hospodárskymi konkurentmi a ktorej hrozí deindustrializácia v nevídanom rozsahu. Krajina s chátrajúcimi cestami, mostmi, železničnou sieťou, vodnými cestami, zlým internetovým pripojením, nepremávajúcimi vlakmi…

Krajina, ktorej kúpna sila meny sa postupne oslabuje, čo znižuje úspory jej občanov a ich dôchodkové úspory. Centrálna banka si neplní svoj základný mandát, ktorým je menová stabilita. Len za posledných päť rokov napríklad euro stratilo voči švajčiarskemu franku takmer 15 %.

Krajina, v ktorej ideologické myslenie v politike často nahradilo racionálne myslenie a zmysel pre realitu.   Mnohí politici sa inšpirujú víziou záchrany sveta a snažia sa ju pretvoriť moralizátorským dvíhaním prstov, pričom si neuvedomujú, že nemecká energetická, daňová, digitalizačná a migračná politika už dávno nie je v medzinárodnom kontexte vnímaná ako politika určujúca trendy.

Nemecko nie je medzi zahraničnými kvalifikovanými pracovníkmi považované za atraktívne. Kvalifikovaní pracovníci sa v Nemecku necítia príliš dobre. Podľa prieskumu, ktorý uskutočnila najväčšia globálna sieť expatov InterNations, sa Nemecko na konci roka 2022 umiestnilo na 42. mieste z 52 krajín.

Nemecko je na jednej strane atraktívne pre nekvalifikované a nízkokvalifikované osoby a na druhej strane neatraktívne pre kvalifikovaných a vysokokvalifikovaných odborníkov. Ak budú politici v otázkach migrácie, energetiky, digitalizácie a vzdelávania pokračovať ako doteraz a Nemecko zostane krajinou s vysokými daňami, problém nedostatku kvalifikovaných pracovníkov sa určite nevyrieši, a to nielen v mimoriadne perspektívnom sektore IT.

Ukrajina nevyhrá vojnu v roku 2024

Vojna medzi Ruskom a Ukrajinou sa už nejaký čas vyvíja ako strašná zákopová vojna. V nemilosrdnej opotrebovávacej vojne pripomínajúcej západný front v prvej svetovej vojne, v ktorej sa protivníci decimujú zo dňa na deň, nemajú Ukrajinci z dlhodobého hľadiska žiadnu šancu.

Rusko s takmer 145 miliónmi obyvateľov v porovnaní s 30-miliónovou Ukrajinou môže do vojny bez problémov zmobilizovať štyrikrát až päťkrát viac ľudí. To naopak znamená, že Ukrajine budú skôr chýbať vojaci. V dôsledku toho sa vojna s najväčšou pravdepodobnosťou skončí za rokovacím stolom. Čím dlhšie bude vojna trvať a čím viac ľudí zomrie, tým viac ľudí bude Ukrajine chýbať pri obnove krajiny.

Boj proti hotovosti pokračuje – presadzuje sa digitálne euro

Hotovosť je sloboda a tŕňom v oku nespočetných protagonistov v politike. Na platenie v hotovosti nie je potrebná žiadna tretia strana. Transakcia prebieha výlučne medzi dvoma stranami. Pri digitálnych peniazoch centrálnej banky je situácia iná.

Pri digitálnych peniazoch centrálnej banky je prítomná IT infraštruktúra centrálnej banky. Takto sledovaný občan už nebude len utópiou. Ak sa digitálne euro zrealizuje, z platobných transakcií možno ľahko vylúčiť napríklad politicky nepopulárne osoby.

Takisto možno obmedziť alebo úplne zamedziť nákup určitých tovarov a služieb. Napriek tomu budú ECB a niektorí politici naďalej nekompromisne presadzovať zavedenie digitálneho eura v roku 2024.


Matthias Weik sa už viac ako dve desaťročia špecializuje na financie a je odborníkom na exitové stratégie. So šiestimi bestsellermi patrí už dlhé roky medzi najspoľahlivejších autorov v oblasti ekonómie a financií. Jeho šiesty bestseller „Die Abrechnung“ (Zúčtovanie) vyšiel v marci 2023. Matthias Weik sa nepovažuje za pesimistu ani optimistu, ale skôr za realistu.


Pôvodný článok

Prečítajte si aj