Nedeľa 8. septembra, 2024
Ilustračná fotografia solárnej farmy (Pixabay/ mrganso)
, »

Nemecko se chystá radikálne zmeniť dotovanie obnoviteľných zdrojov

Nemecká vládna koalícia sa dohodla na kompromise pri zmene zákona o obnoviteľnej energie. Namiesto garantovaných výkupných cien pre výrobcov obnoviteľnej energie bude dotovať len počiatočné investície. Tiež skončí dotovanie týchto zdrojov za záporné ceny.

Keďže v štátnej pokladnici dochádzajú peniaze, bude ukončená politika vyplácania prémiových cien dodávateľom elektriny z veterných turbín a solárnych panelov a v dobe, keď budú ceny záporné, títo producenti nedostanú nič.

V súčasnosti vláda vypláca podporu aj vo forme minimálnych výkupných cien za každú jednotku vyrobenej „čistej“ elektriny.

Koalícia predstavila zmeny 5. júla, informoval Euractiv. Mínusové ceny elektriny vznikajú v čase, keď sa do siete dodáva prebytok energie, zatiaľ čo dopyt je nízky. Tým, že štát bude podporovať len jednorazové investičné náklady, pripraví majiteľov fotovoltaických elektrární o garantovaný príjem.

„Experiment s radikálnou zmenou dotácií na investičné náklady obsahuje riziko neistoty na trhu,“ uviedla v piatok lobistická skupina pre obnoviteľné zdroje energie BEE.

Dotácie na obnoviteľné zdroje energie (OZE) budú stáť Nemecko v budúcom roku 17 miliárd eur, uviedol minulý piatok na tlačovej konferencii minister financií Christian Lindner z FDP, ktorý presadzuje zmeny v dotačnej politike.

Nemecká vládna koalícia už v minulosti sľúbila, že keď sa prestane spaľovať uhlie, prestane podporovať obnoviteľné zdroje energie. Má sa tak stať najneskôr v roku 2038, ale v ideálnom prípade vláda predpokladá rok 2030. Takýto plán sa však „zväčša považuje za nedosiahnuteľný“, uvádza Euractiv.

Nemci chcú nahradiť uhlie plynovými elektrárňami, z ktorých niektoré budú môcť časom využívať aj vodík. Podľa vládneho vyhlásenia by sa tendre na ich výstavbu mali začať koncom tohto a budúceho roku. Európska komisia dala tomuto postupu zelenú.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj