Streda 3. júla, 2024
Falošné ekologické projekty a falošné ekologické certifikáty: Ropný priemysel, čínske úrady a dve nemecké expertné kancelárie (Image by nuraghies on Freepik)

Nemecko utrpelo miliardové straty kvôli falošným čínskym certifikátom CO₂

Nemecké ministerstvo životného prostredia certifikovalo ekologické projekty v Číne, ktoré – v tejto podobe alebo vôbec – neexistujú. Výsledok: škody v celkovej výške viac ako štyri miliardy eur a strata dôvery v politiku ochrany klímy.

Škandál by sa mohol stať najväčším prípadom podvodu v nemeckej politike ochrany klímy. O tejto téme sa diskutovalo v stredu 12. júna na mimoriadnom zasadnutí Výboru pre životné prostredie Spolkového snemu na žiadosť parlamentnej frakcie CDU/CSU. Parlamentná skupina obviňuje Spolkové ministerstvo životného prostredia (BMUV) a Spolkovú agentúru pre životné prostredie (UBA) z toho, že „na začiatku nereagovali napriek indíciám možného podvodu“.

Celé ekologické projekty boli údajne sfalšované, zapojený bol do nich priemysel minerálnych olejov i čínske úrady. Člen parlamentnej skupiny CDU / CSU odhadol spôsobené škody na 4,5 miliardy eur. Zaplatili za to okrem iných aj nemeckí motoristi. Projekty na ochranu klímy sú totiž spolufinancované z každého natankovania na čerpacej stanici. Ukázalo sa však, že väčšina týchto projektov na ochranu klímy ani neexistuje. Testovanie a schvaľovanie týchto projektov nemeckými certifikátormi bolo vo veľkom rozsahu sfalšované. Ako prvá o tom informovala televízia ZDF Frontal.

Prípad podvodu z Číny

„Pokiaľ ide o rozsah, nejde o maličkosti, ale o miliardové škody,“ prehlásil už skôr expert CDU na životné prostredie Christian Hirte na verejnej odbornej diskusii so zástupcami priemyslu, ktorá sa konala začiatkom júna v Bundestagu za účasti približne 100 zástupcov spolkov, expertov a politikov.

Chybné certifikácie a nedbalé kontroly nemeckých úradov viedli k finančným stratám a masívnej strate dôvery v projekty na ochranu klímy v zahraničí, kritizovala Anja Weisgerberová, hovorkyňa CDU / CSU pre klimatickú politiku. Až po mesiacoch váhania sa Spolkový úrad pre životné prostredie pod vedením ministerky Steffi Lemkeovej (Zelení) obrátil na prokuratúru a ministerstvo zahraničných vecí a požiadal čínske orgány o administratívnu pomoc. Podľa bioenergetických organizácií a opozičných politikov bolo na minulotýždňové vypočutie v Bundestagu už príliš neskoro.

V centre miliardového podvodu sú požiadavky na ochranu klímy pre spoločnosti ťažiace minerálnu ropu. Tie sú povinné každoročne znižovať emisie skleníkových plynov spôsobené benzínom a naftou. Aby tieto požiadavky splnili, primiešavajú do jednotlivých druhov pohonných hmôt napríklad biopalivá, čo však vzhľadom na každoročné sa zvyšujúce požiadavky nestačí.

Spoločnosti môžu financovať tiež opatrenia na úsporu emisií CO₂ pri ťažbe ropy a zemného plynu v zahraničí. Deje sa tak napríklad filtrovaním plynu vznikajúceho pri ťažbe ropy, takzvaným znižovaním emisií pri ťažbe (Upstream Emission Reductions – UER). Tým sa plnia kvóty skleníkových plynov (GHG quota).

80 miliónov za prázdny kurník v čínskej púšti

Ropné spoločnosti si tiež môžu kúpiť certifikáty na preukázanie novej investície na ochranu klímy, napríklad do rafinérie. V konečnom dôsledku to však zaplatí konečný spotrebiteľ: výdavky nadnárodných ropných spoločností sa premietajú do cien benzínu ako náklady na dodržiavanie kvót skleníkových plynov, ktoré si netreba zamieňať s poplatkom za emisie CO₂, ale ako jeho doplnok.

Nemeckí motoristi z týchto poplatkov pri tankovaní údajne financovali projekty na ochranu klímy vo výške 80 miliónov eur. Relácia televízie ZDF frontal však odhalila, že niektoré z financovaných projektov ani neexistujú. Napríklad v čínskej ujgurskej provincii Xinjiang kontrola odhalila, že ide o opustený kurník. Čínsky whistleblower na to upozornil nemecké bioenergetické spoločnosti ako prvý.

Ujgurský kurník nie je jediným klimatickým projektom, ktorý v tejto podobe pravdepodobne neexistuje. Existuje viac ako 60 ďalších podozrivých prípadov takýchto „falošných“ projektov.

Po zapojení vyšetrovacích orgánov v Číne bioenergetické spoločnosti predpokladajú, že v 62 konkrétnych prípadoch existuje vážne podozrenie z podvodu. V ďalších 12 prípadoch je situácia s údajmi stále nejasná. „Zo 75 projektov, ktoré boli započítané do nemeckej kvóty skleníkových plynov, sme našli len jeden, ktorý nie je podozrivý,“ uviedla Sandra Rosteková, vedúca úradu Hauptstadtbüro Bioenergie.

Peniaze do Číny aj bez kontrol

75 projektov schválila Spolková agentúra pre životné prostredie (UBA) a Nemecký úrad pre obchodovanie s emisiami (DEHST). Až po sťažnostiach bioenergetických spoločností v Nemecku boli niektoré z nich podrobené kontrole. Jednoduché zadanie súradníc do Google Maps ukázalo, že geodáta v niektorých prípadoch ukazujú na nezastavané lokality v Ujgurskej púšti, čo kritizovala parlamentná skupina AfD. Boli podráždení, že UBA si nevšimla taký zjavný podvod, ktorý sa dá pomerne ľahko odhaliť analýzou satelitných snímok Google Earth.

Jan-Niclas Gesenhues (Aliancia 90/ Zelení), parlamentný štátny tajomník Spolkového ministerstva životného prostredia (BMUV) tvrdí, že UBA vyšetrovala nezrovnalosti vo viacerých projektoch UER koncom augusta 2023 „ihneď potom, ako dostala informácie od čínskych informátorov“. Gesenhues sa ohradil proti obvineniu parlamentnej skupiny CDU / CSU, že BMUV a UBA reagovali príliš neskoro.

Podvod má pravdepodobne systém

Dirk Messner, predseda Spolkovej agentúry pre životné prostredie, počas vypočutia v Bundestagu vysvetlil, že jeho úrad má pri vyšetrovaní obvinení obmedzené možnosti. Je však pravdepodobné, že sa jedná o „sieť podvodov“. Zarážajúce bolo aj to, že vždy išlo o dva rovnaké nemecké odborné úrady, ktoré si navzájom potvrdzovali pochybné certifikáty.

Jeho úrad stojí pred úlohou vypracovať z mnohých podozrivých prípadov súdne presvedčivé dôkazy o podvode. Od septembra, keď sa začalo vyšetrovanie, boli dva zo 60 existujúcich projektov BER zrušené a dva, ktoré boli ešte vo fáze podávania žiadostí, boli zastavené. Ďalších 36 projektov považuje UBA za podozrivé, vysvetlil Messner.

Dôkazy teda naznačujú, že máme dočinenia s podvodným systémom. Rozhodujúcu úlohu pri tom zrejme zohrali nezávislí certifikátori a overovatelia v teréne: keďže UBA rozhoduje o kreditovaní projektov na základe ich dokumentov, sú závislí na dôveryhodnosti ich práce. Vyšetrovanie teraz potvrdilo podozrenia voči dvom zamestnancom dvoch overovacích spoločností, ktorí sa podieľali na celkovo 40 kritických projektoch.

Rozsah podvodu je zničujúci

„Rozsah podvodu v oblasti ochrany klímy je zničujúci. Viac ako 7,6 milióna ton údajných úspor CO₂ sa v skutočnosti nikdy neuskutočnilo. Nemôžeme nad tým len tak pokrčiť plecami,“ hovorí Sandra Rosteková z Hauptstadtbüro Bioenergie. „Whistlebloweri z odvetvia boli úradmi odmietnutí – ešte pred niekoľkými týždňami sa úrady oháňali očividne falošnými projektmi.“

„UBA a ministerstvo majú v tejto veci veľa práce,“ povedal pre Epoch Times aj expert CDU na životné prostredie Christian Hirte. Dodal: „Skutočnosť, že sa spolková ministerka Lemková a prezident UBA Messner prebudili z letargie, až keď o tom začali informovať médiá, ukazuje, ako nedbalo narábali s informáciami z priemyslu a od whistleblowerov.“ 

Pôvodný článok

Prečítajte si aj