Sobota 21. septembra, 2024
Adam Peaty z tímu Veľkej Británie po finále mužskej štafety na 4x100 m v deviaty deň Olympijských hier Paríž 2024 v parížskej La Defense Arene 4. augusta 2024 v Nanterre vo Francúzsku (Quinn Rooney/ Getty Images)

„Nemá zmysel vyhrávať, ak to nie je fér,“ povedal plavec A. Peaty po olympijskej výhre čínskeho tímu

Čínski plavci zvíťazili v nedeľu na olympiáde v Paríži v mužskej štafete na 4×100 m znak za 3 minúty a 27,46 sekundy. Dvaja zo štvorčlenného tímu, Qin Haiyang a Sun Jiayun, sú však na zozname športovcov, u ktorých sa pred olympijskými hrami 2021 v Tokiu zistil pozitívny dopingový test. Napriek tomu im Svetová antidopingová agentúra (WADA) umožnila súťažiť.

„V športe je jeden z mojich obľúbených citátov, ktoré som nedávno videl: Nemá zmysel vyhrávať, ak to nie je fér,“ povedal pre agentúru AP britský plavec Adam Peaty po tom, čo jeho štvorica skončila bez medaily na štvrtom mieste.

23 čínskych plavcov malo na sústredení pred začiatkom olympiády v Tokiu pozitívny test na trimetazidín, ktorý sa nachádza napríklad v liekoch na srdce. Čínska antidopingová agentúra sa vtedy vyjadrila k pozitívnym výsledkom tak, že išlo o dôsledok kontaminácie. WADA ani Medzinárodná plavecká federácia plavcov z olympijských hier neodvolali, ani ich nijako nesankcionovali. Šéf Americkej antidopingovej agentúry Travis Tygart označil rozhodnutie za „šokujúce“.

Olympijských hier v Paríži sa zúčastňuje 11 čínskych plavcov a plavkýň z tohto dopingového zoznamu.  Ďalšou na zozname je plavkyňa Zhang Yufei, ktorá v Paríži získala bronz v ženskej štafete na 4×100 metrov.

Peaty novinárom povedal, že celý týždeň mlčal, ale nakoniec sa rozhodol podeliť sa o svoje sklamanie a frustráciu z nefunkčného systému. „Musíme veriť systému, ale my mu nedôverujeme,“ povedal Peaty. „Systém musí byť prísnejší. Od začiatku hovorím, že je to podvod. Ak podvádzate, je to podvod.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj