Nedeľa 7. júla, 2024
Ukrajinského ministra obrany Rusta Umerova (vľavo) víta generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pred zasadnutím kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny v rámci stretnutia ministrov obrany NATO v sídle NATO v Bruseli 13. júna 2024. (Foto: SIMON WOHLFAHRT/AFP via Getty Images)

NATO na Ukrajine: čo už vieme a čo nás čaká

Maďarský premiér Viktor Orbán počas  štátnej návštevy Kyjeva (2. 7.)  ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému jednoznačne povedal: „Prímerie spolu s termínom by otvorilo príležitosť na urýchlenie mierových rokovaní. O tejto možnosti som rokoval s prezidentom,“ povedal Orbán novinárom. Zároveň však dal jasne najavo, že Zelenskyj s týmto návrhom nesúhlasil.

Maďarská vláda posledné tri týždne aktívne zverejňovala svoje obavy. V polovici júna minister zahraničných vecí Szijjártó v relácii Rádia Kossuth varoval: „V Európe a v Severoatlantickej aliancii sa pripravuje akási svetová vojna.“ Mnohí európski činitelia NATO „trpia vojnovou psychózou a majú pocit, že sú vo vojne s Ruskom“, kritizoval Szijjártó.

V rozhovore pre maďarskú tlač 12. júna vysvetlil, že NATO pripravuje misiu v súvislosti s Ukrajinou, ktorú Maďarsko považuje za „nebezpečnú a zbytočnú“. Najdôležitejším cieľom a najdôležitejšou úlohou maďarskej vlády je získať záruku, že maďarské jednotky nebudú nútené zúčastniť sa na plánovanej misii.“

Plány známe od mája

„Keďže Rusko postupuje, NATO zvažuje vyslanie inštruktorov na Ukrajinu“, napísal 16. mája v titulku denník New York Times. Vplyvný americký denník vie aj to, že pojem „inštruktori“ je otvorený výkladu a môže sa vzťahovať aj na bojové jednotky.

Nedostatok ukrajinských vojakov „dosiahol kritický bod“. Situácia Ukrajincov na bojisku sa „v posledných týždňoch výrazne zhoršila“, cituje New York Times náčelníka generálneho štábu USA generála Charlesa Q. Browna. Nasadenie „inštruktorov“ NATO na Ukrajine je preto „nevyhnutné“. „Časom sa tam dostaneme,“ povedal generál Brown.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron ešte vo februári vyzval NATO, aby zvážilo nasadenie pozemných jednotiek na Ukrajine. Medzičasom sa k tejto výzve pripojili Kanada, Litva, Holandsko, Estónsko a Poľsko.

Scholzov prvý náznak

Začiatkom marca bol nemecký kancelár Olaf Scholz (SPD) prvým štátnikom NATO, ktorý bez toho, aby bol požiadaný, priznal, že vojaci z krajín NATO – konkrétne zo Spojeného kráľovstva a Francúzska – sa už nejaký čas zúčastňujú na operáciách na Ukrajine.

Scholz sa vyjadril v súvislosti so škandálom s ruským odpočúvaním, ktorý vyšiel najavo: traja vysokopostavení nemeckí dôstojníci vrátane šéfa vzdušných síl Inga Gerharca z nedbanlivosti telefonovali cez nechránenú linku. Tento rozhovor zachytila, nahrala a zverejnila ruská tajná služba.

Gerhartz v telefonáte o Ukrajine povedal, že „Briti majú niekoľko ľudí na zemi“. Scholz potom chcel obhajovať svojho šéfa letectva, čím sa dostal pod paľbu kritiky. Bezpečnostných expertov v londýnskom parlamente táto informácia nahnevala a obvinili nemeckého kancelára z „prezradenia tajomstva“.

„Scholz tak neúmyselne prispel k prelomeniu tabu o prítomnosti síl NATO na Ukrajine,“ uviedol 12. marca v denníku Berliner Morgenpost Francois Heisbourg z londýnskeho Inštitútu pre strategické štúdie (IISS).

Po Scholzovom úniku informácií poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski potvrdil, že na Ukrajine pôsobia západní vojaci. Bolo to verejné tajomstvo, povedal Sikorski v rozhovore pre nemeckú tlačovú agentúru 20. marca.

Základňa NATO v Kyjeve

V apríli unikol do tlače tajný dokument USA, ktorý tiež odhalil, že na Ukrajine pôsobia špeciálne jednotky z piatich krajín NATO.

NATO však čoskoro oficiálne zriadi „základňu“ v Kyjeve. Informoval o tom 1. júla denník Wall Street Journal s odvolaním sa na nemenovaných amerických vládnych predstaviteľov.

Vojenská aliancia spočiatku umiestni v Kyjeve „vysokopostaveného civilného úradníka“, pokračoval newyorský denník. Tento krok je vraj súčasťou „série nových opatrení na posilnenie dlhodobej podpory Ukrajiny“ a bude oficiálne oznámený budúci týždeň na samite NATO vo Washingtone, ktorý sa uskutoční 9. – 11. júla.

NATO tiež oznámilo, že zriadi nové veliteľstvo v nemeckom Wiesbadene, ktoré bude koordinovať dodávky zbraní a vybavenia na Ukrajinu a výcvik ukrajinských vojakov.

Podľa správy Wall Street Journal bude úlohou predstaviteľa NATO v Kyjeve pôsobiť ako „spojka medzi základňou vo Wiesbadene a Ukrajinou“. Pomáhal by aj pri prispôsobovaní ukrajinskej armády štandardom NATO.

O autorovi: Tom Goeller je novinár, amerikanista a politológ. Pracoval ako korešpondent vo Washingtone a v Berlíne, okrem iného aj pre noviny The Washington Times v americkom hlavnom meste. Od apríla 2024 píše okrem iného pre denník Epoch Times.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj