Pondelok 16. septembra, 2024
Kadeti Vojenskej akadémie Bieloruskej republiky absolvujú bojový výcvik v stredisku Belaya Luzha pri meste Žodzina v Minskej oblasti, 17. februára 2023. (Foto: NATALIA KOLESNIKOVÁ/AFP cez Getty Images)
»

Napätie na poľsko-bieloruskej hranici sa stupňuje

Poľská vláda posilňuje ochranu svojich hraníc. Armáda mobilizuje 10 000 vojakov. Časť obyvateľstva je taktiež znepokojená prítomnosťou Wagnerovej skupiny v blízkosti krajiny.

Poľská vláda je konfrontovaná s pohraničnými vojenskými cvičeniami v Bielorusku. Zároveň sa zvyšuje tlak v dôsledku rastúcej migrácie z východu. V posledných týždňoch sa v blízkosti hraníc navyše objavili vojaci zo žoldnierskej skupiny Wagner. To všetko považuje premiér Mateusz Morawiecki za vývoj, ktorého cieľom je destabilizovať situáciu na východnom krídle NATO.

Minister obrany Mariusz Błaszczak preto včera rozhodol o niekoľkonásobnom zvýšení počtu poľských vojakov na hraniciach. Podľa jeho rozhodnutia by sa poľsko-bieloruská hranica mala posilniť čo najviac. Obranu bude podporovať stála prítomnosť 4 000 vojakov a 6 000 náhradníkov.

Pre poľskú vládu však táto situácia nie je nová, vysvetlil minister. Útok na hranicu sa očakával už v roku 2021 a v novembri 2021 skutočne došlo k útoku na poľskú štátnu hranicu. „Podarilo sa nám hranicu udržať,“ povedal Błaszczak pre tlačovú agentúru PAP.

Aj preto sa vedenie štátu domnieva, že súčasné prípravy by sa mali rýchlo realizovať. „Z tohto dôvodu sme už v lete začali s výstavbou dočasnej zátarasy,“ povedal.

Bielorusko má „z pohraničnej stráže pašerácku službu“

Zo súčasnej migračnej krízy v Poľsku obviňujú Poliaci najmä bieloruskú pohraničnú políciu a jej nedbanlivosť. Námestník ministra vnútra Maciej Wąsik na včerajšej tlačovej konferencii poukázal na príčiny krízy. Podľa neho je „faktom, že všetky pokusy o prekročenie hranice v súčasnosti organizujú bieloruské jednotky“.

Wąsik hovorí: „Ak by na druhej strane hranice bola skutočná pohraničná stráž, a nie prevádzačské služby, k prekračovaniu hraníc by vôbec nedochádzalo.“

Prevádzači a bieloruské uniformované jednotky pašujú podľa poľskej vlády ľudí až zo 40 krajín. „Potom im pomáhajú nelegálne prekročiť hranice,“ povedal Wąsik.

Poľská vláda obviňuje bieloruských úradníkov konkrétne z toho, že priamo pomáhajú poškodzovať hraničné zábrany. „Snažia sa prerezať vertikálne prvky pomocou elektrického náradia,“ povedal hovorca. Okrem toho sú podľa neho poľskí úradníci často obeťami agresie: „Niekedy hádžu na našich príslušníkov fľaše, kamene a konáre.“

Wagnerovci na hraniciach

Koncom júla usporiadala bieloruská armáda a ruská žoldnierska organizácia Wagner v Breste (pri poľských hraniciach) štvordňové spoločné cvičenie. Cvičeniu predchádzal príchod viac ako stovky vozidiel s ruskými vlajkami a znakmi wagnerovcov do Bieloruska. V poslednom čase opäť prichádzajú do Bieloruska vo zvýšenom počte jednotky Wagner, čo vzbudzuje nedôveru poľského vedenia.

Bieloruské Ministerstvo obrany na druhej strane tvrdilo, že cvičenia slúžili výlučne na taktický výcvik. Zároveň uviedlo, že „skúsenosti wagnerovcov sú pre vojakov v Bielorusku neoceniteľné“. Cieľom cvičenia bolo podľa neho „odovzdať bojové skúsenosti wagnerovcov“ vrátane „súčinnosti rôznych druhov zbraní počas útoku, použitia bezpilotných lietadiel, maskovania a prieskumu“.

Poľsko sa však obáva trvalých provokácií na svojej východnej hranici zo strany Wagnerových vojakov. Varšavské Ministerstvo obrany uviedlo, že „pozorne sleduje situáciu a je pripravené na rôzne scenáre“.

Podľa euronews viacerí lídri NATO vyzvali na posilnenie východného krídla aliancie. Litovská štátna pohraničná stráž tiež plánuje nasadiť na hranicu s Bieloruskom viac príslušníkov.

Bielorusko na mape Európy. (Foto: TUBS, CC BY-SA 3.0)

Nálady poľského obyvateľstva

Denník Rzeczpospolita si objednal prieskum o tom, či Poliaci považujú blízkosť skupiny wagnerovcov za hrozbu pre svoju bezpečnosť. Podľa výsledkov je verejnosť v tejto otázke pomerne rozdelená.

Viac ako polovica respondentov (50,6 %) sa domnieva, že „wagnerovci v Bielorusku predstavujú hrozbu pre bezpečnosť Poľska“. 28,2 % z nich s týmto názorom úplne súhlasí a 22,4 % uviedlo „skôr áno“. Žiadnu hrozbu od wagnerovcov nepociťuje 36,1 %. Z toho 22,1 % odpovedalo „skôr nie“ a 14 % „určite nie“.

Prieskumu sa zúčastnilo 1 100 ľudí a o reprezentatívnosti vzorky opýtaných neuvádza portál Rzeczpospolita žiadne informácie.

Podobný prieskum uskutočnili investigatívci z Al Jazeera v Poľsku. Medzi náhodne oslovenými ľuďmi sa nenašlo veľa obáv. „Najmä v mestských oblastiach väčšina ľudí reagovala na prítomnosť skupiny Wagner so zjavnou ľahostajnosťou,“ píše pôvodom katarské médium. Niektorí odpovedali, že „napriek vyhláseniam poľského vedenia majú pocit, že skupina sotva predstavuje reálnu hrozbu pre bezpečnosť Poľska,“ uvádza sa v článku.

Michal Piekarski, odborný asistent na Katedre bezpečnostných štúdií na Vroclavskej univerzite, pre Al Jazzeeru povedal: „Nenazval by som ich vážnou hrozbou.“ A dodal: „Sú problémom, sú hrozbou, ale nie sú najväčšou potenciálnou hrozbou, pokiaľ ide o našu bezpečnosť. Rusko ako štát je pre nás väčším problémom.“

Piekarski vidí reálnu možnosť v tom že by wagnerovci mohli vyvolávať provokácie v blízkosti hraníc alebo dokonca na poľskom území v súvislosti s migračnou krízou. Napriek tomu vylúčil možnosť otvoreného konfliktu.


Z pôvodného článku preložil pp.

Prečítajte si aj