Štvrtok 19. septembra, 2024
Boris Kollár na tlačovej besede (Screenshot z videa na FB Sme rodina)

Kollár po akcii Rozuzlenie zvolá na návrh Smeru mimoriadnu schôdzu

Mimoriadna schôdza parlamentu, ktorú zvolal predseda parlamentu Boris Kollár po návrhu strany Smer, sa má konať v pondelok 21. augusta o 11.00 hod. Ide o reakciu na zásah NAKA a jej akciu Rozuzlenie – oznámil predseda parlamentu počas štvrtkovej tlačovej konferencie. 

Na mimoriadnej schôdzi chce Smer presadiť uznesenie, v ktorom by parlament konštatoval, že „po zásahu NAKA so súhlasom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) proti predstaviteľom Slovenskej informačnej služby (SIS), Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), Úradu inšpekčnej služby rezortu vnútra, prokuratúry a ďalším bezpečnostným orgánom a orgánom ochrany práva sa bezprecedentne prehĺbila ústavná a bezpečnostná kríza v SR“.

Uznesenie tiež zahŕňa, že NR SR so znepokojením upozorňuje NAKA a ÚŠP, že uvedený policajný zásah vyvolá v zahraničí vážne pochybnosti o fungovaní demokratického zriadenia na Slovensku.

Ďalej chce strana vyzvať prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby predstúpila pred parlament a informovala o vzniknutej situácii a o opatreniach, ktoré prijala v rámci svojich kompetencií.

Dôležitým bodom uznesenia je návrh na okamžité odvolanie Štefana Hamrana z funkcie policajného prezidenta. S týmto návrhom súvisí aj požiadavka na Ľudovíta Ódora, dočasne povereného premiéra a zároveň ministra vnútra, aby prijal kroky na postavenie mimo výkon služby všetkých obvinených vyšetrovateľov NAKA, označovaných ako čurilovci. Smer chce tiež vyzvať riaditeľa SIS, aby čo najpromptnejšie predložil parlamentu správu o bezpečnostnej situácii v SR.

Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský potvrdil, že jeho brat a bývalý šéf SIS Vladimír P., ktorý je v kauze obvinený, sa nachádza služobne mimo Slovenska a v najbližšom čase sa vráti. Informoval, že Vladimír P. chce byť plne súčinný a nie je si vedomý žiadneho protiprávneho konania.

NAKA obvinila niekoľko osôb v rámci akcie Rozuzlenie, vrátane podnikateľa Petra K., bývalých príslušníkov SIS Vladimíra P. a Michala A., bývalého príslušníka NAKA Jána K. a bývalého príslušníka SIS Martina C. Obvinenia sú spojené so zločineckou skupinou, ktorá mala mať za úlohu sabotáž vyšetrovaní trestných činov a diskreditáciu orgánov činných v trestnom konaní. V rámci tejto akcie boli zadržaní ešte dvaja ďalší policajti.

Prečítajte si aj