Pondelok 16. septembra, 2024
(Sprava) Ryan Graves, David Grusch a David Fravor skladajú prísahu počas rozpravy vo výbore pre dohľad Snemovne reprezentantov s názvom „Neidentifikované vzdušné javy: Dôsledky pre národnú a verejnú bezpečnosť a transparentnosť vlády“ v Capitol Hill vo Washingtone, DC. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)
»

Námorný pilot v americkom Senáte: „Videl som UFO na vlastné oči.“

Výbor Senátu USA vypočúval bývalých pilotov stíhačiek Ryana Gravesa a Davida Fravora, ako aj Davida Gruscha, bývalého spravodajského dôstojníka ohľadom ich skúseností s UFO. Svedkovia čelili kritike najmä kvôli nedostatočnej transparentnosti v takejto citlivej téme, ktorá má ďalekosiahle dôsledky.

Na celom svete existuje čoraz viac dôkazov o existencii údajných mimozemských UFO, nazývaných aj UAP (Unidentified Aerial Phenomena). Nedávno sa opäť dostali na titulné strany novín senzačné svedectvá informátorov Davida Gruscha a Dr. Stevena Greera.

Podvýbor pre národnú bezpečnosť USA usporiadal v stredu 26. júla vypočutie na túto tému, aby vniesol viac svetla do tejto problematiky. Vypočutí boli dvaja bývalí piloti stíhačiek amerického námorníctva Ryan Graves a David Fravor, ako aj bývalý spravodajský dôstojník David Grusch.

Niektorí členovia Snemovne reprezentantov mali podozrenie, že vláda USA zatajuje Kongresu a americkému ľudu dôležité informácie o UFO. To by mohlo podkopať dôveru verejnosti a zároveň ohroziť národnú bezpečnosť.

„Nedostatok transparentnosti v súvislosti s UFO viedol k desaťročiam divokých špekulácií a diskusií. Rovnako to podkopalo dôveru verejnosti v inštitúcie, ktoré jej majú slúžiť a chrániť ju,“ povedal predseda Glenn Grothman. „Musíme požadovať transparentnosť od Ministerstva obrany, našich spravodajských agentúr a obranného priemyslu, ktorý skúma UFO.“

Svedkovia potvrdzujú existenciu UFO

David Grusch, predtým pôsobiaci v pracovnej skupine Ministerstva obrany pre UFO, bol považovaný za najdôležitejšieho svedka. Podvýboru povedal, že americká vláda roky vykonávala operácie na záchranu havarovaných lietajúcich objektov, ktoré nie sú ľudského pôvodu. Zároveň uviedol, že príslušné úrady tieto informácie pred Kongresom utajovali.

„Moje svedectvo vychádza z informácií, ktoré som získal od legitímnych osôb slúžiacich tejto krajine. Mnohí z nich sa tiež podelili o presvedčivé dôkazy vo forme fotografií, oficiálnych dokumentov a tajných ústnych svedectiev,“ povedal Grusch.

Bývalý pilot lietadla F-18 Ryan Graves tiež potvrdil existenciu UFO. Zúčastnil sa na Operácii Trvalá sloboda, čo je hlavná vojenská operácia v rámci vojny proti terorizmu.

Graves na vypočutí povedal: „Na vlastné oči som videl vyspelé UFO na viacerých senzorových systémoch. A som tu, aby som vyjadril obavy nespočetných posádok komerčných lietadiel a vojenských veteránov. Tí sa mi zverili s podobnými zážitkami. Môžem vám povedať, že vyspelé UFO predstavuje problém národnej bezpečnosti a bezpečnosti letectva.“

Pilot lietadla F-18 vo výslužbe David Fravor spomínal na vypočutí nezvyčajný letecký úkaz zhliadnutý počas výcvikovej misie v roku 2004. Fravor videl „malý, biely objekt v tvare TicTac“, ktorý sa rýchlo pohyboval nad vodnou hladinou. „Keď sme sa priblížili asi na vzdialenosť pol míle (800 metrov), objekt prudko zrýchlil a zmizol priamo pred naším lietadlom. Naše ďalšie lietadlo, asi 8 000 stôp (2,44 km) nad nami, s ním tiež stratilo vizuálny kontakt,“ povedal Fravor.

Mohli svedkovia rozprávať slobodne?

Ryan Graves a David Fravor mohli hovoriť slobodne, ale nie najdôležitejší svedok David Grusch. Ten opakovane zdôraznil, že na verejnom zasadnutí nemôže poskytnúť podrobnosti bez toho, aby neporušil svoju bezpečnostnú prísahu.

Podľa portálu Focus môže poskytnúť podrobnejšie informácie len v prostredí chránenom pred odpočúvaním pre poslancovi s bezpečnostnou previerkou. Skutočnosť, že práve toto bolo vyšetrovaciemu výboru amerického Kongresu odmietnuté, je podľa experta na exopolitiku Roberta Fleischera škandál.

Mnohí z prítomných poslancov tým dali jasne najavo svoje rozhorčenie a vyhlásili, že to čoskoro napravia aj napriek odporu spravodajských služieb a vlády.

Nedostatočná transparentnosť vlády

Zástupkyňa výboru Paulina Luna zdôraznila osobitosť výpovedí respondentov. „Zhliadnutia UFO boli len zriedkakedy vysvetlené ľuďmi schopnými podať svedectvo z prvej ruky… Je to do veľkej miery spôsobené nedostatočnou transparentnosťou našej vlastnej vlády a neschopnosťou našich zvolených predstaviteľov dodržať svoje sľuby, zverejniť výpovede a zábery a odtajniť kopy utajených dokumentov pred americkým ľudom.“

Podľa poslanca Jareda Moskowitza agentúry zaregistrovali najmenej 171 správ o UFO. Tie mali vykazovať neobvyklé letové vlastnosti a výkonnostné schopnosti. Podľa neho utajovanie zhoršuje povesť politiky.

„Žiaľ, žijeme v dobe, kedy mnohí ľudia nedôverujú vláde a našim inštitúciám. A prílišné zatajovanie informácií pred americkou verejnosťou alebo dokonca Kongresom vytvára dnešný stav politiky,“ povedal.

Kongresman Tim Burchett opísal nedostatok dôvery o niečo vzletnejšími slovami: „Je to problém oboch strán. Nemá to nič spoločné so straníckou politikou. Myslím si, že utajovanie siaha oveľa hlbšie,“ povedal Burchett a poukázal na prekážky, s ktorými sa stretol pri hľadaní informácií o tejto záležitosti.

„Myslím si, že je čas, aby si ľudia vzali svoju krajinu späť. Musíme povedať ľuďom v Pentagone, že pracujú pre nás. … Nepracujeme my pre nich.“

Berieme túto tému vážne

Poslanci uznali, že táto téma vyvoláva posmešné narážky. Napriek tomu trvali na tom, že by sa k nej malo pristupovať vážne a bez predsudkov. „Na pojednávanie neprinesieme malých zelených mužíčkov ani lietajúce taniere,“ povedal Burchett.

„Budeme sa zaoberať len faktami. Myslím si, že otvorená myseľ je úplne najlepšia,“ dodal člen výboru Robert Garcia. „Mali by sme k tomuto vypočutiu pristupovať s otvorenou mysľou a nenechať sa obmedzovať našimi doterajšími predstavami… K tomuto vypočutiu by sme mali pristupovať s vierou, že všetko, čo sa týka UFO, máme k dispozícii.“

Paulina Luna tiež súhlasila a povedala: „Je čas na otvorenú diskusiu o tejto otázke, aby sme si vypočuli dôkazy a pochopili, čo to znamená nielen pre náš národ, ale aj pre ľudstvo.“

Akú úlohu zohráva NASA?

Odborná komisia NASA plánuje čoskoro predložiť vlastnú správu, v ktorej podá návrhy, ako najlepšie preskúmať túto otázku. Nech už odborníci navrhnú čokoľvek, podľa Fleischera by to mohol byť významný signál pre všetky ďalšie odvetvia letectva – a mohlo by to pomôcť destigmatizovať tento problém.

Expert na exopolitiku vylučuje, že by pracovníci NASA na tému UFO odmietli vypovedať.


Z pôvodného článku preložil pp.

Prečítajte si aj