Štvrtok 19. septembra, 2024
Testovanie deky foga hasičmi. (Screenshot z videa YT CUIP)
»

Namiesto hasiaceho prístroja špeciálna deka. Vedci z Karlovej univerzity predstavili svoj nový vynález

Univerzita Karlova v mene svojej dcérskej spoločnosti Charles University Innovations Prague a.s. (CUIP) a spoločnosti Walk on Water s.r.o. predstavila 10. apríla svoj najnovší vynález.

Ide o špeciálnu protipožiarnu deku, ktorá sa podľa výrobcov nedá spáliť.

Využitie má táto deka nájsť vo výrobe, gastro prevádzkach, laboratóriách, ale aj v domácnostiach. Základ materiálu tvorí 100 % bavlna, ktorej tkanina bola vyvinutá tak, aby dokázala maximálne absorbovať obsiahnutú hasiacu látku.

Podľa univerzity táto protipožiarna deka odvádza teplo, odráža a absorbuje 92 % tepla, čo znamená, že ak je teplota plameňov pod dekou 500 °C, teplota nad dekou bude nameraných do 37 °C.

Ďalšou výhodou je pohlcovanie dymu.

Spoluzakladateľka projektu Petra Gottwaldová o deke hovorí: „Deky Foga boli vytvorené s cieľom urobiť z každého používateľa profesionálneho hasiča. Bolo kľúčové vytvoriť stopercentne funkčný výrobok, preto boli všetky testy tepelnej odolnosti predimenzované a prebiehali pod neustále privádzaným ohňom.“

Podľa Kateřiny Šolcovej, obchodnej a technologickej riaditeľky spoločnosti CUIP, je deka Foga v súčasnosti bezkonkurenčná: „Celému realizačnému tímu sa podarilo vytvoriť jedinečný produkt, ktorý nemá v súčasnosti obdobu. Doteraz neexistovala požiarna deka, ktorá by dokázala stlmiť teplotu na 92 % alebo požiar dobre utesniť. V CUIP nás vždy poteší, keď dokážeme pomôcť dostať do praxe technológiu, ktorá potom viditeľne pomáha v spoločnosti.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj