Štvrtok 19. septembra, 2024
ilustračná fotka

Najžiadanejšia profesia a najobľúbenejšie benefity: ako je na tom slovenský pracovný trh? 

Mzdy na Slovensku opäť porástli, no inflácia rastie rýchlejšie, pričom situácia s nedostatkom pracovnej sily sa nezmenila. Uviedol to aktuálny prieskum personálnej agentúry Grafton, ktorý analyzoval situáciu na pracovnom trhu. Mzdový prieskum agentúra uskutočnila v priebehu 3. štvrťroka 2023 v 8 slovenských krajoch. 

Priemerná hrubá mesačná mzda zaznamenala nárast o 9,5 %, avšak po zohľadnení vplyvu inflácie medziročne klesla o 4,9 %. Zaujímavým trendom je, že naše mzdy sa stávajú menej atraktívnymi aj pre Ukrajincov, ktorí sa čoraz častejšie rozhodujú migrovať na Západ. Pracovný trh sa tak stáva napätý, pretože zamestnávatelia sa stále stretávajú s menšou mierou uchádzačov o pracovné pozície.

Najvyššie platy stále dominujú v sektoroch informačných technológií a bankovníctva, kde môžu dosiahnuť až 5 000 eur mesačne. Napriek tomu, že mzdy v týchto odvetviach stále rastú, narazili na určité platové stropy.

Sú pre ľudí dôležité pracovné benefity?

Okrem výšky platu sú rozhodujúcim faktorom pri výbere zamestnania aj ponúkané druhy  benefitov. Medzi najobľúbenejšie patria prémie, 13. a 14. platy a možnosť nadštandardnej dovolenky.

„Tam, kde existujú odbory, sa do kolektívnych zmlúv zahŕňajú aj iné výhody, ako napríklad skrátený pracovný čas, dlhšia dovolenka v porovnaní so zákonom, vyššie odstupné a odchodné a podobne,“ uviedla pre RTVS hovorkyňa Konfederácie odborových zväzov SR Martina Nemethová.

Mladá generácia pri výbere zamestnania zohľadňuje aj flexibilný pracovný čas a možnosť práce z domu, zatiaľ čo staršie generácie viac zaujíma samotný obsah práce. Napriek tomu je pre všetkých respondentov najdôležitejšia výška platu.

Ktoré segmenty trhu sú žiadanejšie a ktoré menej

V segmente inžiniering a výroba naďalej pretrváva nedostatok voľnej kvalifikovanej i nekvalifikovanej pracovnej sily. Procesy vo výrobe sa čoraz viac automatizujú, tým sa aj zvyšuje dopyt po programátoroch, technikoch a inžinieroch.

Stúpa dopyt po pracovných pozíciách ako nákupca, ktorý sa stáva strategickou súčasťou organizačnej štruktúry firmy. Na uchádzačov sú preto kladené vyššie nároky – najmä  jazykové a obchodné zručnosti. 

V stavebníctve aj naďalej brzdí pracovný trh vysoká inflácia a vysoké ceny stavebných materiálov. Napriek tomu je dopyt po všetkých pracovných pozíciách v tomto sektore stále dosť vysoký. Žiadaní sú najmä skúsení projektoví manažéri, ale aj projektanti, prevažne inžinierskych stavieb. 

Vo finančných sektoroch sú vyhľadávané najmä pozície účtovníka – seniora, pre ktorých sú na trhu viaceré zaujímavé ponuky práce. Kandidáti však nechcú meniť prácu a preferujú skôr stabilitu. Nedostatok kandidátov je napríklad aj na pozíciách daňový poradca alebo audítor.

V bankovníctve pracovné pozície majú skôr klesajúcu tendenciu, nakoľko sa mnohé z nich presúvajú do zahraničia, najčastejšie z dôvodov znižovanie nákladov. Populárnejším sa stáva model home office, pričom bankoví pracovníci požadujú týždenne minimálne 2 dni práce z domu.

V marketingu vystupujú na trh najmä strategické pozície v budovaní značky. Ide o profesiu brand manažéra alebo produktového špecialistu. Firmy hľadajú najmä kandidátov, ktorí už majú skúsenosti v danom segmente. Naopak je to v oblasti maloobchodu, kde sa čoraz častejšie stretávame aj s pracovníkmi ukrajinskej národnosti na pozíciách pokladníkov či predavačov.

V oblasti práva je situácia s ponukou prác pomerne stabilná. O profesie v oblasti administratívy sa záujem zvyšuje. Ide o pozície asistentov, recepčných a office manažérov. Tiež sa ale zvyšujú požiadavky v týchto pozíciách a to najmä: jazyková vybavenosť kandidátov a základná znalosť IT technológií.

Prečítajte si aj