Streda 18. septembra, 2024
Generálny riaditeľ spoločnosti Apple Tim Cook reční počas špeciálneho podujatia spoločnosti Apple v centrále spoločnosti Apple v kalifornskom Cupertine, archívna snímka. (foto: Justin Sullivan / Getty Images)
»

Najvyšší súd EÚ nariadil spoločnosti Apple zaplatiť 13 miliárd eur na daniach

Najvyšší súd Európskej únie v utorok rozhodol, že spoločnosť Apple musí Írsku zaplatiť viac ako 13 miliárd eur na daniach, ktoré kalifornský technologický gigant dlhodobo spochybňoval.

Príkaz Európskeho súdneho dvora bol vydaný niekoľko hodín po tom, ako spoločnosť Apple predstavila nové produkty, ako najnovšie verzie telefónov iPhone, hodiniek Apple Watch a zariadení AirPod. Akcie spoločnosti Apple za posledných päť dní klesli približne o 1,2 %.

Prípad vychádza z rozhodnutia Európskej komisie z roku 2016, ktorá spoločnosti Apple nariadila zaplatiť Írsku 13 miliárd eur na nezaplatených daniach. Komisia zistila, že ponuky Írska na daňové úľavy pre Apple, kde má spoločnosť sídlo v EÚ, boli nezákonné.

Európsky súdny dvor vo svojom rozhodnutí uviedol, že vydáva „konečný rozsudok v tejto veci“, a že daňové úľavy sú „nezákonnou pomocou“, ktorú je Írsko povinné od spoločnosti Apple vymáhať. Rozhodol tiež, že spoločnosť dostávala nezákonné daňové výhody v priebehu približne dvoch desaťročí, ktoré trvali od roku 1991 do roku 2014.

Súd uviedol, že dve jednotky spoločnosti Apple registrované v Írsku využívali výhodné daňové zaobchádzanie v porovnaní so spoločnosťami so sídlom v Írsku, ktoré sú zdaňované v Írsku a ktoré nemôžu využívať takéto predbežné rozhodnutia írskych daňových orgánov.

Utorňajšie rozhodnutie zároveň ruší rozhodnutie súdu nižšieho stupňa, ktoré bolo vydané v roku 2020 a ktoré bolo v prospech írskej vlády, ktorá sa snažila zablokovať rozhodnutie Európskej komisie.

Súd nižšej inštancie „pochybil, keď rozhodol, že Komisia dostatočne nepreukázala, že licencie na duševné vlastníctvo… a súvisiace zisky, ktoré vznikli predajom produktov Apple mimo Spojených štátov, mali byť na daňové účely pridelené írskym pobočkám,“ napísal Súdny dvor.

„Všeobecný súd sa najmä dopustil nesprávneho posúdenia, keď rozhodol, že primárna argumentácia Komisie vychádzala z nesprávneho posúdenia bežného zdanenia podľa írskeho daňového práva uplatniteľného vo veci, a keď vyhovel námietkam Írska,“ pokračoval.

Spoločnosť Apple aj Írsko sa proti rozhodnutiu Európskej komisie odvolali v roku 2019.

„Dnešok je veľkým víťazstvom pre európskych občanov a pre daňovú spravodlivosť,“ uviedla v utorok vo vyhlásení zverejnenom šéfka EÚ pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová. „Súdny dvor potvrdil…, že Írsko poskytlo spoločnosti Apple neoprávnenú pomoc, ktorú teraz Írsko musí vrátiť.“

Írska vláda vo svojom vyhlásení uviedla, že „rozsudok starostlivo zváži, keď bude rozoslaný“, ale zdôraznila, že neposkytla žiadne „preferenčné daňové zaobchádzanie žiadnym spoločnostiam ani daňovým poplatníkom“.

Vláda tiež poznamenala, že utorňajšie rozhodnutie súdu má „teraz už len historický význam“, pretože politiky, ktorých sa prípad týkal, sa skončili v roku 2007 „a už nie sú platné“.

Spoločnosť Apple vo svojom vyhlásení naznačila, že s rozhodnutím najvyššieho súdu EÚ nesúhlasí. Firma uviedla, že v súlade s daňovými zákonmi v Írsku v období rokov 2003 až 2014, ktorého sa týkalo vyšetrovanie Európskej komisie, zaplatila daň vo výške 577 miliónov dolárov, čo predstavuje 12,5 % zisku vytvoreného v krajine.

„Európska komisia sa snaží spätne zmeniť pravidlá a ignoruje, že v súlade s požiadavkami medzinárodného daňového práva naše príjmy už podliehali zdaneniu v USA,“ uviedla spoločnosť.

Aj ďalší americký technologický gigant Google nedávno prehral súdny spor o protimonopolnú pokutu vo výške 2,4 miliardy eur. Súdny dvor potvrdil pokutu, ktorú spoločnosti Google uložila Európska komisia v roku 2017 za to, že využívala svoju vlastnú službu na porovnávanie cien pri nakupovaní s cieľom získať nespravodlivú výhodu oproti menším európskym konkurentom.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj