Nedeľa 8. septembra, 2024
Fotografia zo 7. júla 2024 zachytáva letecký pohľad na zaplavené domy počas povodní spôsobených pretrhnutím priehrády na jazere Dongting v okrese Huarong v stredočínskej provincii Hunan. K pretrhnutiu 226 metrov vysokej hrádze došlo 5. júla, pričom zaplavila poľnohospodársku pôdu a prinútila takmer 6 000 ľudí evakuovať sa z okolitých oblastí (STRINGERSTRINGER/ AFP via Getty Images)
»

Tisíce Číňanov prišli kvôli záplavám o strechu nad hlavou, režim o obetiach neinformuje

Najväčšia čínska priehrada Tri rokliny je v stave vysokej pohotovosti kvôli záplavám spôsobeným prívalovými dažďami, ktoré spustošili juhozápadnú časť krajiny. Na kontrolu povodňovej hladiny sa na priehrade Tri rokliny otvorilo 14. júla už šesť otvorov.

Rozvodnená rieka Jang-c‘-ťiang spôsobuje záplavy v mnohých provinciách. Odhaduje sa, že povodne postihli 20 miliónov ľudí. Podľa správ bolo postihnutých viac ako 40 000 ľudí a poškodená bola úroda na 1 800 hektároch.

Záber na priehradu Tri rokliny v roku 2020 (STR/ AFP via Getty Images)

Rekordné zrážky v čínskom meste Chongqing spôsobili záplavy v desiatkach krajov a zvýšili hladinu vody v 29 riekach, informovala štátna tlačová agentúra Xinhua. Tisíce ľudí museli byť evakuovaných.

Úrady uviedli, že 89 ľudí zahynulo alebo je nezvestných. Tento údaj však nebolo možné overiť, pretože čínsky režim v minulosti zatajoval skutočný počet obetí tamojších katastrof, uviedla televízia NTD.

Záplavy už začiatkom júla

Podľa čínskeho ministerstva vodných zdrojov čelia úrady v povodí rieky Jang-c‘-ťiang historickým problémom. Hladina vody pred priehradou Tri rokliny stúpla na rekordnú úroveň 166 metrov. Okrem toho sa priehrada pripravuje na ďalšie kolo záplav.

Záplavy spôsobené pretrhnutím hrádze druhého najväčšieho sladkovodného jazera v Číne, ktoré je prvým jazerom po prúde priehrady Tri rokliny na rieke Jang-c‘-ťiang, prinútili tisíce obyvateľov v noci utiecť. V priebehu niekoľkých hodín voda zaplavila ich domy až po strechu.

Podľa štátnej televíznej stanice CCTV sa povodeň prehnala 5. júla okresom Huarong v stredočínskej provincii Hunan potom, ako zlyhali snahy o zablokovanie hrádze na brehu jazera Dongting.

Napriek prebiehajúcim blokádam sa 6. júla pretrhnutá hrádza rozšírila o 220 metrov, uviedol neskôr na brífingu hovorca provinčného oddelenia pre riešenie mimoriadnych udalostí provincie Hunan. Zaplavené územie má rozlohu 47,6 km2.

Zaplavené dediny a poľnohospodárska pôda po pretrhnutí hrádze na brehu jazera Dongting, 6. júla 2024 (STR/ AFP via Getty Images)

K 7. júlu neboli hlásené žiadne obete. Hunanskí úradníci v online vyhlásení uviedli, že v postihnutých oblastiach bolo evakuovaných 5 755 obyvateľov.

Režim zatajuje obete

Silné dažde sužujú južnú a strednú Čínu už niekoľko týždňov. Miestni predstavitelia komunistickej strany sa však o ťažkostiach, ktorým čelia obyvatelia postihnutí záplavami, takmer nezmieňujú.

Čínske médiá, ktoré sú prísne kontrolované stranou, sa sústredili na úsilie úradov pri záchranných operáciách. Televízia CCTV napríklad 6. júla informovala, že na záchranné operácie v okrese Huarong bolo zmobilizovaných viac ako 2 000 miestnych humanitárnych pracovníkov a 610 člnov.

Video, ktoré sa rozšírilo na sociálnych sieťach, ukazuje, ako záplavy zmietli nákladné autá. Niektorí Číňania sa pýtali, prečo miestne úrady dali robotníkom pokyn, aby na uzavretie prielomu v počiatočných fázach operácie použili sypký piesok namiesto vriec s pieskom alebo skál.

Dňa 5. júla, v deň pretrhnutia hrádze jazera Dongting, sa na sociálnej sieti X objavil dokument z oddelenia pre kontrolu povodní v okresu Huarong, ktorý poskytol pohľad na to, ako sa úradníci snažili, aby domáce médiá neinformovali o katastrofe.

„Oznámenie o zrušení dovolenky všetkých okresných úradníkov a zákaze šírenia informácií jednotlivcami“ nariaďovalo všetkým okresným úradníkom, aby zrušili svoju dovolenku, vyhýbali sa rozhovorom s médiami a neposkytovali informácie navonok, pričom na verejnosť sa mali dostať len oficiálne bulletiny.

Na leteckej snímke z 11. júla 2024 je vidieť miestnych obyvateľov evakuovaných kolesovým nakladačom v zaplavenej oblasti po dažďoch v meste Dianjiang v juhozápadnej čínskej obci Chongqing (STR/ AFP via Getty Images)

Začiatkom tohto mesiaca spôsobili niekoľkodňové prívalové dažde najhoršie záplavy za posledné desaťročia v okresoch v provincii Hunan. Rieka Miluo, ktorá preteká okresom Pingjiang, zaznamenala 2. júla výrazné zvýšenie hladiny vody, ktorá presiahla 77 metrov. Miestne úrady uviedli, že to bola najvyššia hladina vody zaznamenaná od roku 1954.

V dôsledku toho bolo v postihnutej oblasti v okrese Pingjiang evakuovaných viac ako 46 000 ľudí, uviedli úradníci v internetovom vyhlásení z 3. júla. Napriek tomu neboli hlásené žiadne obete.

Miestni obyvatelia však spochybnili presnosť oficiálnych správ a uviedli, že vedia o ľuďoch, ktorí pri záplavách zahynuli.

Jeden z obyvateľov povedal 2. júla denníku Epoch Times, že jeho priateľ sa utopil po tom, ako ho strhla voda, a že vie o ďalších ľuďoch vo svojom okolí, ktorých postihol rovnaký osud.

Ďalší obyvateľ povedal, že podľa neho povodňová voda strhla staršieho obyvateľa, ktorý žije sám v byte na prvom poschodí, ale nemohol potvrdiť, že tento muž zahynul. Títo obyvatelia hovorili pod podmienkou zachovania anonymity z dôvodu obáv z odvety.

„V Ping-jiangu zomrelo veľa ľudí, ale neboli o tom žiadne oficiálne správy,“ povedal ďalší obyvateľ v súvislosti s počtom obetí.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj