Pondelok 16. septembra, 2024
Šaliansky Pamätník obetiam komunizmu s citáciou zo zákona Národnej rady Slovenskej republiky č.125/1996 Z.z. o nemorálnosti a protiprávnosti komunistického systému, ktorého autorom je umelec MgA. Andrej Csillag (Foto: Andrej Csillag)

Najväčší pamätník v Európe venovaný obetiam komunizmu nájdeme v Šali

V meste Šaľa stojí v priestoroch mestského parku jedinečný a pozoruhodný pamätník venovaný obetiam komunizmu nesúci názov Pamätník 17. novembra 1989. Jeho autor MgA. Andrej Csillag ho vytvoril z úcty k obetiam komunizmu a zároveň z úcty k obetiam totalitných režimov páchajúcich zločiny proti ľudskosti.

„Vzdávam česť a slávu obetiam, ktorým vzali život a s úctou súcitím so živými trúchliacimi pozostalými a príbuznými, ktorí si so sebou niesli a nesú obetné traumy a rany po celý život, “ povedal pre Epoch Times Slovensko.

Podľa A. Csillaga nesie pamätník významné posolstvo a svedectvo o stupňoch vzniku, rozvoja a rozkladu totalitného štátneho zriadenia.

„Bol by som rád, keby si občania mesta Šaľa uvedomili nadčasovú hodnotu a posolstvo tohto diela. Nie preto, že som jeho autorom (… je jasné že „nik nie je doma prorokom“), ale práve pre zatiaľ zrejme nepochopený svetový význam Pamätníka 17. novembra, ktorý je zrejme najväčším pamätníkom obetiam komunizmu v Európe a možno na svete. Tento fakt, ktorý si zrejme nikto neuvedomuje, pridáva svetový význam aj nášmu mestu – Šaľa!,“ povedal.

Vedenie mesta iniciovalo myšlienku na stavbu nadčasového monumentu obetiam komunizmu aj vďaka verejnej požiadavke občanov mesta. 

Pred pôvodnou železobetónovou, poloblúkovou stenou – Amfiteátrom KD Šaľa – ktorá tu od roku 1981 stála, sa 17. novembra 1989 odohrali historické udalosti. Konali sa tu protesty a demonštrácie niekoľkých stoviek ľudí za koniec komunistického režimu (Nežná revolúcia). V tom čase to bola len surová betónová stena a na jej druhej strane bol abstraktný reliéf. 

Andrej Csillag prišiel v roku 2009 s návrhom realizovať pamätník práve na tejto ploche. Dielo bolo odhalené v deň 20. výročia Nežnej revolúcie. Vzniklo tak pietne miesto, ktoré si pripomína obete komunistického režimu a približne 100 miliónov obetí totalitných režimov po celom svete.

Pôvodná stena Amfiteátra KD Šaľa, pred realizáciou Pamätníka obetiam komunizmu v Šali. Október 2009 (Foto: Andrej Csillag)

Podľa umelca nás osovo symetrická architektonicko-sochárska kompozícia diela priamo konfrontuje s nami samými, s našim podielom  viny na súčasnom stave ľudskej spoločnosti a s víťazstvom nad vlastnou malosťou.

Na pamätníku je uvedená z diaľky čitateľná citácia zo zákona Národnej rady (NR) Slovenskej republiky č.125/1996 Z.z. o nemorálnosti a protiprávnosti komunistického systému – štátneho zriadenia v SR v rokoch 1948 – 1989.

Vláda totalitného režimu zasiahla celú spoločnosť a páchala násilie a zločiny na svojich vlastných občanoch. Podľa autora spočíva význam diela v pripomínaní si prestupkov komunistického režimu proti ľudskosti a v odsúdení jeho zločinov. Je spomienkou na obete režimu a zároveň varovným prstom pre nás, aby sme už nikdy nedovolili žiadnemu režimu ovládnuť všetky aspekty nášho života, slobody a demokracie.

Napriek tomu, že u nás došlo k rozpadu socialistického režimu, v krajinách ako Čína, Severná Kórea, Vietnam, Kuba a Laos komunistická diktatúra a kontrola nad ľuďmi naďalej pokračujú. Podľa autorov Čiernej knihy komunizmu zabil režim zhruba 100 miliónov ľudí. Najviac obetí prišlo o život v Číne za Mao Ce-Tunga a v Sovietskom zväze za Stalina. Obaja vládli tvrdou diktátorskou rukou a napriek skutočnosti, že ich kult osobnosti povyšoval na úroveň hrdinov, záchrancov krajiny a polobohov, svojou vládou cez čistky, gulagy, represie, hladomory a genocídy zapríčinili smrť obrovského množstva ľudí.

Prečítajte si aj