Pondelok 16. septembra, 2024
Nočný motýľ attacus atlas počas dňa oddychuje. Šetrí si energiu, pretože neprijíma žiadnu potravu. (Foto: Anikó Hanzlová)

Najväčší motýľ na svete dostal pomenovanie podľa mytologického obra Atlasa. Vidieť ho môžeme aj na Slovensku (+Foto)

Okáň atlas (attacus atlas) je nočný druh motýľa z čelade okáňovitých (martináčovitých). Jeho domovom sú tropické a subtropické pralesy juhovýchodnej Ázie. Na prvý pohľad zaujme neobyčajnou veľkosťou svojich krídel, vďaka ktorým je považovaný za najväčšieho motýľa na svete. Ich rozpätie dosahuje až 30 cm a pýši sa tak celkovou plochou 400 cm2.

Vďaka krídlam sa nazýva aj „motýľ s haďou hlavou“. Špička predných krídel totiž pripomína hlavu hada a slúži pravdepodobne k zastrašeniu nepriateľa. Pre okáňa sú typické  priesvitné trojuholníkové oči na jeho krídlach a oveľa menšie telo v porovnaní s veľkosťou krídel.

(Foto: Anikó Hanzlová)

Hovorí sa, že najväčší motýľ sveta mohol dostať svoj názov po titanovi Atlasovi z gréckej mytológie (Titani sa vzbúrili proti bohom na Olympe a po porážke bol obor Atlas poverený najvyšším Bohom Diom udržiavať na svojich ramenách nebesá), alebo podľa vzoru krídel pripomínajúcich mapu. 

Dospelé motýle nemajú plne vyvinutú tráviacu sústavu a behom svojho krátkeho života prežívajú iba vďaka nahromadeným tukovým zásobám, ktoré si vytvorili ešte ako húsenice. Ich jediným cieľom je nájsť si počas života partnera, aby sa mohli páriť. 

Pohľad na nočného motýľa zblízka (Foto: Zoltán Velebný)

„Životnosť atlasov je podľa literatúry 10 – 14 dní. Treba vedieť, že samci uhynú do niekoľkých hodín po párení a samičky po nakladení vajíčok, čo môže trvať 4-5 dní, uhynú tiež. Samička hľadá na nakladenie vajíčok vhodné miesto, aby mali húsenice zabezpečenú správnu potravu na vývoj,“ vysvetlil pre Epoch Times Slovensko majiteľ motýlej záhrady vo Vlčkovciach pri Trnave Zoltán Velebný. Túto sezónu sa mu podarilo odchovať 9 druhov exotických motýľov. Ozdobou motýlej záhrady je aj attacus atlas pochádzajúci z thajského chovu.

Informačná tabuľa v motýlej záhrade vo Vlčkovciach (Foto: Anikó Hanzlová)

Samičky uvoľňujú feromóny na prilákanie samčeka, ktorý ich vďaka tykadlám s chemoreceptormi dokáže detekovať až na vzdialenosť niekoľkých kilometrov. Samička následne nakladie vajíčka na spodnú stranu rastliny. 

Keďže tieto stvorenia nič nejedia, neplytvajú zbytočne svojou energiou. Počas dňa veľa oddychujú a lietajú iba v noci.

„Samci lietajú viac ako samičky. Mal som tu samičku, ktorá sedela štyri dni na mieste,“ hovorí chovateľ motýľov. V rozhovore nám porozprával o svojej inšpirácii chovať motýle, o výzvach s chovom a pohľade na prírodu.

V niektorých ázijských krajinách ako Thajsko, Malajzia alebo India sa attacus atlas chová na produkciu hodvábu. Je podobný tomu, aký vylučuje priadka morušová. Ide o formu vlákien nazývaných fagara slúžiacich na stavbu kokónu v čase kuklenia.

Prečítajte si aj