Štvrtok 19. septembra, 2024
Nadia Brönimannová (Screenshot TV SRF)
,

Najslávnejšia trans žena vo Švajčiarsku sa chce vrátiť späť k svojmu pôvodnému pohlaviu

Christian Brönimann sa stal Nadiou pred viac ako dvoma desaťročiami, dnes je zrejme najslávnejšou trans ženou vo Švajčiarsku. Teraz sa chce vrátiť k svojmu starému ja a varuje pred účinkami nových, jednoduchých možností zmeny pohlavia, najmä u mladých ľudí, ktorí sú ľahko ovplyvniteľní.

Na prvý pohľad by vás ani nenapadlo, že Nadia Brönimannová sa pôvodne narodila ako muž. Pred 26 rokmi sa rozhodol zmeniť si pohlavie z mužského na ženské, z Christiana na Nadiu. Nadia sa stala akousi ikonou trans hnutia v alpskej republike. Teraz však svoje zmeny pohlavia ľutuje.

Nedávno na Instagrame zverejnil fotku, na ktorej je s krátkym strihom namiesto obvyklých úhľadne upravených vlasov po ramená, s hashtagmi #changes, #new Chapter a #detrans.

Očakávanie ženskosti

Christian povedal denníku Tagesanzeigeru, že myšlienka „detranzície“, tj návratu k pôvodnému pohlaviu, sa v ňom schovávala už dlhú dobu. Jeho telo je preňho stále viac korzetom, ktorý má „udržovať známy imidž Nadie“. Cítil sa čoraz viac obmedzovaný očakávaniami kladenými na ženskosť. Jeho vonkajší vzhľad a vnútorné pocity sa už nezhodovali.

Rovnako ako tranzícia (zmena pohlavia), aj detranzícia môže mať rôzne podoby, od hormonálnej terapie cez chirurgické zásahy až po zmenu mena.

Prechod na testosterón je problematický

Brönimann sa doteraz nerozhodol, či podstúpiť hormonálnu liečbu, pretože si je vedomý možných dlhodobých následkov estrogénovej terapie, ktorou si prešiel, a komplikácií spojených s prechodom späť na testosterón. Jedna vec je jej však jasná: odteraz už nechce byť len Nadia, ale aj Christianom, identitou, ktorú roky potláčal.

„Definovať sa iba ako žena už mi nepríde správne. Cítim, že Christian potrebuje znova priestor,“ uviedol. Pod emailom pre Epoch Times sa podpísal „NC“, skratka pre Nadia Christian.

„Chcem znova povedať áno Christianovi, ktorého som roky potláčal a odstrkoval. Je mi ľúto, čo som mu a jeho zdravému telu urobil,“ uviedol.

Brönimann v rozhovore uviedol, že „nemohlo byť zjavnejšie“, že jeho telo nebolo tým skutočným problémom. Zmena pohlavia bola únikom, pretože ako Christian sa nikdy necítil byť dosť dobrá. Dnes si uvedomuje, že to, čo je vo vnútri, nemožno zmeniť tým, čo je zvonku, priznáva trans žena.

Zmena pohlavia raz ročne

Od roku 2022 platí vo Švajčiarsku zákon, že na úradnú zmenu pohlavia stačí osobné vyhlásenie. Stačí návšteva matričného úradu a za poplatok 75 frankov (asi 79 eur) bude pohlavie v matrike zmenené. Do 16 rokov je na úkon nutný aj súhlas rodičov. Podľa zákona musí byť človek pevne presvedčený, že nepatrí k pôvodne evidovanému pohlaviu.

Absenciu odborného posúdenia človeka žiadajúceho o zmenu pohlavia niektorí odborníci kritizujú. Obávajú sa, že by to mohlo viesť k unáhleným rozhodnutiam, najmä medzi mladými ľuďmi alebo ľuďmi s duševnými chorobami. Bez odbornej rady môže byť ťažšie vylúčiť, že takéto rozhodnutie nebolo urobené na základe pominuteľných pocitov alebo vonkajších vplyvov.

Na otázku, prečo sa toľko mladých ľudí stále viac cíti žiť v zlom tele, sa Christian Brönimann v rozhovore pre NZZ pred dvoma rokmi vyjadril nasledovne: „Obrovská prítomnosť trans identity v médiách môže ovplyvniť vývoj mladých ľudí od samého začiatku.“

Po jeho nedávnom vyhlásení o plánovanej tranzícii neprišla od transkomunity žiadna reakcia, len ticho. Pre Brönimanna je to jasný signál. „Mnoho trans ľudí ma vidí ako zradcu. Skutočnosť, že hovorím o svojej túžbe po detranzícii, zo mňa robí personu non grata,“ domnieva sa.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj