Pondelok 16. septembra, 2024
Japonec získal prestížne ocenenie Good Design Award za novú realistickú mapu sveta. Foto: screenshot z youtube/epochtimes

Najpresnejšia mapa na svete: kontinenty sú v skutočnosti takto veľké

Japonský umelec Hajime Narukawa našiel spôsob, ako zobraziť kontinenty a krajiny sveta bez obvyklého skreslenia. Jeho mapa je najpresnejším zobrazením Zeme, aké je v súčasnosti k dispozícii: kontinenty Grónsko a Antarktída sú zobrazené v správnych pomeroch a veľkostiach.

Svoj typ mapy nazval AuthaGraph. Za svoju prácu získal 1. novembra prestížnu cenu Good Design Grand Award. Porotcovia vyzdvihli aj skutočnosť, že mapu možno skladať do rôznych geometrických tvarov bez narušenia proporcií.

Šéf WHO varoval na stretnutí Svetového ekonomického fóra pred chorobou X 

Dnešné mapy sveta vychádzajú z náhľadov, ktoré v roku 1569 vytvoril nemecký geograf a kartograf Gerhard Mercator. Tento model je mimoriadne nepresný a niekedy dokonca chybný. Antarktída a Grónsko sú na ňom zobrazené veľmi skreslene a v nesprávnych veľkostiach.

Tieto skreslenia sú názorne zobrazené na webovej stránke thetruesize.com. Do vyhľadávacieho poľa stačí zadať krajinu, napríklad Nemecko. Krajina sa zvýrazní a potom ju možno presunúť do ľubovoľného regiónu sveta. Čím bližšie k pólu krajinu umiestnite, tým sa zväčší. Ak Nemecko presuniete ku Grónsku, bude väčšie ako USA.

Čím bližšie k pólu sa krajina nachádza, tým je väčšia. Ak na Mercatorovej mape posuniete Nemecko smerom ku Grónsku, bude väčšie ako USA. Webová stránka: http://thetruesize.com. Foto: screenshot epochtimes

Socialistická vízia Svetového ekonomického fóra (Komentár)

Čím bližšie k pólu sa krajina nachádza, tým je väčšia. Ak na Mercatorovej mape posuniete Nemecko smerom ku Grónsku, bude väčšie ako USA. Webová stránka: http://thetruesize.com. Foto: screenshot epochtimes

Cieľom japonského umelca bolo čo najpresnejšie a najrealistickejšie zobrazenie pevnín a vodných plôch na mapách.

Najpresnejšia mapa sveta – krajiny sveta v správnej veľkosti.Foto: Screenshot z www.authagraph.com

Vytvoril nový pohľad na svet, ktorý tieto skreslenia eliminuje a bol začlenený do školských učebníc v Japonsku už v roku 2015. Jeho nová mapa je najpresnejším zobrazením Zeme, ktoré je v súčasnosti k dispozícii. Je založená na štvorstenoch, zatiaľ čo Mercatorova mapa je v podstate založená na projekciách v pravých uhloch.

Najpresnejšia mapa sveta – krajiny sveta v správnej veľkosti.

VIDEO: Ako vznikla mapa sveta Authagraph

VIDEO: Mapy sveta – skreslená realita

Prečítajte si aj