Štvrtok 19. septembra, 2024
»

Najpravdepodobnejšou koalíciou stále zostáva možnosť Smer, Hlas a SNS

Najpravdepodobnejšou koalíciou stále zostáva možnosť Smer, Hlas a SNS. Robert Kaliňák zo Smeru však odmietol potvrdiť, že by rokovania boli ukončené a že koalícia je už „takmer hotová“. „Myslím, že vaše zdroje trochu preháňajú. Takmer hotová je výraz, ktorým by som stav, v ktorom sa nachádzame, nepomenoval,“ povedal redaktorom Pravdy.

Pripustil, že budúci týždeň by potenciálni koaliční partneri mohli verejne oznámiť, či sa dohodli. Až potom, čo sa strany dohodnú na spoločnom programe a obsahu, prídu na rad personálne otázky, kto konkrétne by mohol zastávať akú pozíciu.

Na otázku, čo rokovania brzdí, R. Kaliňák povedal, že zatiaľ prebiehajú medzi lídrami jednotlivých strán štandardné diskusie. „Vy sa strašne ponáhľate. Ja som už pri štvrtom zostavovaní vlády a po piatom víťazstve vo voľbách a nepamätám si, že by to išlo niekedy rýchlejšie. Je to presne tak, ako to má ísť.“

Možnú nestabilitu v radoch SNS, v rámci ktorej sa do parlamentu prekrúžkovalo viacero nezávislých osobností alebo členov iných menších strán, sedmička na kandidátke Smeru odmietla. „Členský preukaz neznamená vždy totálnu stabilitu. Či už Andrej Danko alebo aj Tomáš Taraba určite prinesú do parlamentu stabilitu.“

Koalícii Smer, Hlas, SNS nahráva aj doposiaľ nejasný postoj KDH. Predseda Milan Majerský alebo najskúsenejší člen hnutia František Mikloško sa vyjadrili, že po voľbách so Smerom do vlády nepôjdu. Voči verzii s PS, Hlasom a SaS sa doposiaľ jasne nevyjadrili, aj keď F. Mikloškovi sa táto možnosť pozdáva. Podľa jeho názoru by boli kresťanskí demokrati v takomto politickom zoskupení nenahraditeľní. Odporúča, aby PS ponúklo stoličku premiéra strane Hlas, čím by sa zmenila celá politická dynamika. „Ak Progresívnemu Slovensku ide o Slovensko, ako to stále deklarujú, viem si predstaviť, že urobí tento obchod,“ povedal Mikloško.

Rozhodnutie má padnúť na Rade KDH 14. októbra. Avšak môže to byť príliš neskoro. Ak Hlas nebude chcieť toľko čakať, môže sa dohodnúť so Smerom a SNS. Dokopy by mali v parlamente tesnú väčšinu so 79 poslancami (42 Smer, 27 Hlas, 10 SNS).

Prečítajte si aj