Pondelok 16. septembra, 2024
ilustračná fotka

Nájdené peniaze – ako s nimi naložiť ?

Každým dňom sa nám ukazuje veľa možností na rozhodnutie, či sa zachováme správne alebo nie. Príkladom môže byť aj nájdenie peňazí, ktoré sa len tak povaľujú po zemi. Často ide len o mince, občas však máme šťastie aj na nájdenie bankovky. A čo potom s týmto nečakaným bohatstvom? Je v poriadku si tie peniaze nechať?

V niektorých krajinách by sme si mali dať pozor, pretože to, čo sa na prvý pohľad môže zdať ako šťastie, môže byť v skutočnosti trestný čin známy ako „krádež nálezom“. Tento čin je trestaný v mnohých krajinách na celom svete. Ak teda narazíte na peniaze a nepokúsite sa vrátiť ich majiteľovi alebo ich neodovzdáte polícii, môže to byť považované za krádež.

No a tu nastáva problém – ako by ste mali vypátrať majiteľa peňazí? Pre bežného človeka je to často takmer nemožné, preto existujú zákony, ktoré riešia túto situáciu. Vo Veľkej Británii napríklad platí tzv. „The Act 1968“ týkajúci sa osôb, ktoré peniaze nájdu  a zároveň podniknú rozumné kroky s cieľom nájsť ich právoplatného majiteľa, ako napríklad kontaktovanie polície. 

Ak nájdené peniaze ihneď schováte do vrecka, môžete sa dopustiť priestupku. Zákon však chráni nález v prípade, že má nálezca opodstatnené dôvody domnievať sa, že peniaze boli úmyselne vyhodené. To ale platí iba pre menšie čiastky, ako sú mince, ktoré by zrejme nikto nehľadal.

A čo platí v podobných situáciách na Slovensku? 

Zákon hovorí, že ten, kto nájde stratenú vec, je povinný vrátiť ju vlastníkom. Ak vlastník nie je známy, vec sa môže odovzdať príslušnému štátnemu orgánu.

Zákon však výslovne nestanovuje, ktorý štátny orgán je určený na preberanie stratených vecí. V praxi sa však stratené veci najčastejšie odovzdávajú policajným orgánom alebo obecnej polícii. 

Ak vec nie je počas jedného roka vyzdvihnutá, prepadá do vlastníctva štátu. No a tu prichádza zaujímavý moment – nálezca má právo na nálezné, ktoré predstavuje 10 % z hodnoty nálezu. Avšak, ak peniaze neodovzdáte a necháte si ich, vystavujete sa riziku trestnoprávnej zodpovednosti.

Takže ak narazíte na nájdené peniaze, je dôležité byť opatrný a byť v súlade so zákonom. Aj keď sa zdá, že peniaze len tak ležia na zemi a nikto ich nehľadá. 

Nezabudnite, že čestné konanie a dodržiavanie zákonov sa môžu nakoniec vždy vyplatiť, ako aj v tomto prípade.

Prečítajte si aj