Sobota 5. októbra, 2024
Martin Voľanský s ocenením. (Foto: www.medar.sk)
»

„Najchutnejší med sveta”: úspech včelárskej rodiny z východného Slovenska

Medový produkt z východného Slovenska dosiahol významný úspech –  získal ocenenie za najchutnejší med na svete. Martin Voľanský z Bardejova je už štvrtou generáciou včelárskej rodiny Voľanských. Už jeho otec získal ocenenie od Slovenského zväzu včelárov „Zlatá včela“ za jeho celoživotný prínos v oblasti včelárstva.

Martin pokračuje v otcových šľapajach. S rodinnou firmou Medar vyprodukoval včelí med, ktorý sa môže pýšiť ocenením „Najchutnejší med na svete”. 

K tomuto záveru dospelo Centrum pre výskum včiel v USA po viac ako polročnom testovaní. Včelia farma rodiny Voľanských navyše ako prvá v histórii zvíťazila hneď v dvoch kategóriách. Med z Bardejova bol ocenený v kategóriách Dark honey a Medium amber.

Každý rok v januári sa včelári z rôznych krajín zapájajú do súťaže a posielajú vzorky medu z predošlého roka do Spojených štátov. V hodnotení sa porota zameriava hlavne na chuť medu.

„Bodujú napríklad aj farbu a konzistenciu, no prioritne ide o chuť – jej plnosť, sladkosť a zemitosť,“ vysvetľuje Martin Voľanský pre Forbes.

„Súťaží sa v desiatich kategóriách. My sme sa zapojili do štyroch a v dvoch sme vyhrali. Robíme najlepší medovicový a zmiešaný lesný med. Aj pri pohľade na ostatných víťazov si môžeme povedať, že ide o naozaj svetový úspech. V iných kategóriách porota ocenila napríklad med z Holandska, Kansasu, Aljašky či Uruguaja.“

„Z USA si odnášame 2 tituly majstra sveta, veľké uznanie našej práce a skvelý pocit, že aj z malého mesta vieme dosahovať globálne úspechy, ktoré robia dobré meno nám, našej krajine aj nášmu mestu,” tešia sa včelári na svojej Facebookovej stránke Medar.

Nie je to prvýkrát, čo bol ocenený med z východu Slovenska. Prednedávnom získal ceny v Juhoafrickej republike a taktiež v Dubaji.

Čím je ich med taký výnimočný? 

„Snažíme sa nájsť pre včely čo najlepšie miesto, kde budú mať napríklad dosť slnka a blízko lesa. Najprv hľadáme takéto miesta, až potom riešime, ako tam včely umiestniť. Nie je to o tom, že by sme mali hocaký voľný pozemok a tam by sme postavili úle,“ vysvetľuje Martin Voľanský.

S úmyslom chrániť remeslo včelárstva, ktoré má v Bardejove bohatú tradíciu, vzniklo občianske združenie Bardejovský med. Založili aj Medový festival Bardejovského medu, aby tak zvýšili povedomie o svojich aktivitách a poukázali na súčasné problémy včelárov.

Prečítajte si aj