Pondelok 16. septembra, 2024
Ilustračný obrázok (Foto: Vlada Karpovich / Pexels)
,

Najčastejším dôvodom hospitalizácie seniorov býva zápal pľúc

V jesennom a zimnom období pribúdajú respiračné ochorenia u všetkých vekových skupín obyvateľstva. Pneumologička Katarína Dostálová upozornila na skutočnosť, že medzi najčastejšie príčiny hospitalizácie seniorov na Slovensku patria pneumokokové zápaly pľúc. Preventívne odporúča udržiavať zdravý životný štýl a tiež vakcináciu.

Rizikovou skupinou sú okrem seniorov najmä chronicky chorí pacienti trpiaci respiračnými chorobami, chorobami pečene, obličiek, poruchami imunitného systému, onkologickí pacienti a ľudia so srdcovo-cievnymi chorobami. „Riziko hospitalizácie na pneumokokovú pneumóniu stúpa priamo úmerne s vekom. U ľudí nad 80 rokov je výskyt takmer šesťkrát vyšší než u ľudí do 64 rokov,“ vysvetlila MUDr. Soňa Ostrovská. Respiračným ochoreniam sú vystavené aj deti navštevujúce predškolské a školské zariadenia.

Podľa odborníkov sa liečba pneumokokového zápalu pľúc často komplikuje kvôli rezistencii baktérií na antibiotiká a zníženej funkcii imunitného systému. Pre vytvorenie dostatočnej imunitnej odpovede odporúčajú očkovanie, ktoré by v prípade nákazy malo prispieť k miernejšiemu priebehu ochorenia.

Očkovanie proti pneumokokovým infekciám chráni pred nebezpečným priebehom zápalu pľúc a nie je viazané na ročné obdobie. Apelujeme najmä na seniorov a chronicky chorých pacientov, aby využili túto účinnú, plne hradenú formu prevencie,“ vyzvala ľudí Ostrovská.

Dodala tiež, že v chrípkovej sezóne je možné dať sa počas jednej návštevy lekára zaočkovať proti chrípke aj pneumokokom.

V Európe sú hlavnými príčinami smrti zápal pľúc a chronická obštrukčná choroba pľúc (CHOCHP). Chronickými respiračnými ochoreniami trpia na celom svete stovky miliónov ľudí. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že 300 miliónov ľudí má astmu, 210 miliónov ľudí CHOCHP a veľa ďalších má alergickú nádchu a iné respiračné ochorenia.

Prečítajte si aj