Utorok 17. septembra, 2024
(Zdroj: nadaciamilanasimecku.sk)

Nadácia Milana Šimečku odmieta podozrenia M. Šimkovičovej o čerpaní dotácií z FPU

Nadácia Milana Šimečku odmieta podozrenia o ovplyvňovaní procesu čerpania dotácií z Fondu na podporu umenia (FPU). Za nepravdivé považuje tiež tvrdenia, že rodina Šimečkovcov finančne profituje z aktivít nadácie. Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) a generálny tajomník služobného úradu rezortu Lukáš Machala podľa nej na štvrtkovej (15. 8.) tlačovej konferencii opätovne zavádzali. Informovala o tom vo svojom vyhlásení.

„Udeľovanie dotácií na trojročné obdobie nie je nič neštandardné, ba priam naopak. Dáva príležitosť ustáleným veľkým festivalom, prehliadkam a súťažiam plánovať víziu a ciele aktivít na viac ako rok, čím zabezpečuje ich väčšiu kvalitu a rozvoj,“ uviedla riaditeľka Nadácie Milana Šimečku Veronika Fishbone-Vlčková. Podobné zmluvy má podľa nej uzatvorených aj ďalších desať organizácií, ktoré dostali podporu tento rok.

Vysvetlila, že podporu získali na festival [fjúžn]. Projekt podľa riaditeľky získal podporu 22. decembra 2023 rozhodnutím riaditeľa FPÚ, pred novelou zákona o FPÚ. Preto podľa nej nie je možné tvrdiť, že je rozhodnutie účelové.

Ako poznamenala, z aktivít nadácie profitujú umelci, ľudia s cudzineckým pozadím a široká verejnosť, nie rodina Šimečkovcov. „Neexistuje žiadny, predstaviteľmi ministerstva vykonštruovaný, konflikt záujmov,“ doplnila Fishbone-Vlčková. Priblížila, že Nadácia Milana Šimečku získala z FPU od roku 2020 do tohto roku 254.300 eur, ďalších 164.700 eur z ministerstva školstva, spravodlivosti a kultúry.

M. Šimkovičová a L. Machala poukázali na to, že Nadácia Milana Šimečku si nechala schváliť dotácie pred začatím účinnosti novely zákona o FPU. Kritizovali tiež, že nadácia si nechala schváliť dotácie aj na rok 2025 a 2026.

M. Šimkovičová upozorňuje na čerpanie dotácií z FPU Nadáciou Milana Šimečku

Prečítajte si aj