Nedeľa 8. septembra, 2024
Telá civilistov zabitých pri teroristických útokoch Hamasu v juhoizraelskom meste Sderot 7. októbra 2023. (Baz Ratner/AFP via Getty Images)

Na sobotňajšom útoku na Izrael sa podieľalo 1 000 teroristov

IDF (Israel Defense Forces) informovali, že na juhu Izraela je teraz zhromaždených 100 000 záložných vojakov čakajúcich na rozkazy. Vláda sa rozhoduje o konkrétnych krokoch pre záchranné a útočné operácie v Gaze.

Hovorca Izraelských obranných síl (IDF) prezradil, že na sobotňajšom útoku na Izrael sa zúčastnilo približne 1 000 teroristov, čo si za jeden deň vyžiadalo viac obetí ako kedykoľvek predtým v histórii krajiny od Jomkipurskej vojny v roku 1973.

Hamas, považovaný Spojenými štátmi a ďalšími krajinami za teroristickú organizáciu, začal v sobotu nečakaný útok na Izrael zo vzduchu, zeme a mora. Zo svojho územia v pásme Gazy vypustil tisíce rakiet a podnikol nálety na domy, pričom zabil alebo uniesol izraelských civilistov.

Hamas je jednou z dvoch hlavných frakcií v palestínskej politike (druhou je Fatah) a už dlho sa snaží nárokovať si od štátu Izrael územie, ktoré podľa neho právom patrí Palestíne.

Izraelské bezpečnostné sily stoja v blízkosti zhoreného auta na mieste, kde raketa vypálená z pásma Gazy zasiahla budovu 7. októbra 2023 v izraelskom Tel Avive.(Foto: Amir Levy/Getty Images)

V nočnej aktualizácii, ktorú 8. októbra poskytol podplukovník v zálohe IDF Jonathan Conricus na platforme X (predtým Twitter), označil situáciu v Izraeli za „hroznú“.

Po takmer 48 hodinách konfliktu J. Conricus uviedol, že izraelské jednotky stále bojujú a lovia posledných teroristov na svojom území, hoci očakáva, že to bude trvať „ešte niekoľko hodín“ alebo možno aj dlhšie.

Podľa J. Conricusa sa „na včerajšej invázii do Izraela  podieľalo približne 1 000 teroristov“, v dôsledku čoho zahynulo najmenej 700 izraelských vojakov a civilistov.

Podplukovník Conricus však očakáva, že „astronomický počet“ mŕtvych sa v najbližších dňoch zvýši. Hlásených je viac ako 2 100 zranených, pričom vysoký počet z nich utrpel kritické zranenia.

„Je to neporovnateľne najhorší deň v histórii Izraela. Nikdy predtým nezomrelo toľko Izraelčanov v dôsledku jednej jedinej udalosti, nehovoriac o udalosti spôsobenej nepriateľom v jeden deň,“ povedal pán Conricus.

J. Conricus to prirovnáva k útokom teroristov a cudzích mocností na Spojené štáty. „Američania, ktorí to chcú prirovnať k niečomu v americkej histórii, to môžu prirovnať k 11. septembru a Pearl Harbour v jednom,“ povedal.

„Sme malá krajina, v ktorej žije približne 8 až 9 miliónov Židov. A z tohto počtu obyvateľov sme mali 700 zabitých a 2 100 zranených.“

Neznámy počet unesených ľudí

Oficiálne štát Izrael existuje od roku 1948, keď David Ben-Gurion, výkonný šéf Svetovej sionistickej organizácie a neskôr prvý izraelský premiér, vyhlásil vznik židovského štátu a nezávislosť Izraela.

Podľa Svetovej banky má Izrael približne 9,3 milióna obyvateľov.

J. Conricus hovorí, že počas útokov bol unesený neznámy počet ľudí, ktorých uniesli teroristi z Hamasu (arabská skratka pre Hnutie islamského odporu) a Islamského džihádu.

Domnieva sa, že „veľmi veľké množstvo izraelských civilistov a vojakov je zadržiavaných vo vnútri Gazy“ a očakáva, že oficiálny počet bude zverejnený v najbližších dňoch.

„V tejto chvíli môžem povedať len toľko, že hovoríme o mnohých, mnohých Izraelčanoch. Tí boli násilne odvlečení z Izraela: ženy, deti, dojčatá, starí ľudia a dokonca aj telesne postihnutí,“ povedal podplukovník.

„A videl som zábery starej pani, ktorá prežila holokaust a ktorú militanti z Hamasu previezli cez hranice z Izraela do Gazy v špeciálnom vozidle, s dvoma malými deťmi…To je rozsah brutality, cynizmu a monštrozity, ktorému čelíme,“ dodal.

V reakcii na útok izraelské sily oznámili spustenie operácie „Železné meče“ a nazvali ju „rozsiahlou operáciou na obranu izraelských civilistov pred kombinovaným útokom Hamasu proti Izraelu“.

Muž stojí pred poškodeným obchodom v Tel Avive po tom, ako ho 7. októbra 2023 zasiahla raketa vypálená palestínskymi militantmi z pásma Gazy. Palestínska militantná skupina Hamas spustila 7. októbra prekvapivý rozsiahly útok proti Izraelu , vystrelili tisíce rakiet z Gazy a vyslali bojovníkov, aby zabíjali alebo unášali ľudí. (Foto: JACK GUEZ/AFP cez Getty Images)

V južnom Izraeli je teraz 100 000 záložných vojakov

J. Conricus prezradil, že Izrael zhromaždil na juhu 100 000 záložných vojakov pripravených na plnenie úloh, ktoré im zadá vláda. Palestínski civilisti boli vyzvaní, aby pred izraelskou vojenskou reakciou opustili známe miesta a úkryty Hamasu.

Podľa J. Conricusa je cieľom Izraela zabezpečiť, aby Hamas už nemal žiadne vojenské kapacity schopné ohroziť izraelských civilistov, a ukončiť vládu Hamasu v pásme Gazy. Toto pásmo prevzal Hamas pod kontrolu po krátkej občianskej vojne s Organizáciou pre oslobodenie Palestíny v roku 2007.

Palestínska exkláva leží pozdĺž pobrežia Stredozemného mora a je dlhá len približne 25 km a široká sedem km. Napriek svojej malej rozlohe je stále domovom viac ako 2 miliónov ľudí.

„Na konci tejto vojny zlepšíme situáciu okolo našich hraníc v Gaze,“ povedal J.  Conricus. „A bude to oveľa lepšie pre izraelských civilistov a bude to lepšie aj pre Palestínčanov.“

Dnes sa však podľa neho sústreďujú na pochovávanie mŕtvych, sústrasť s rodinami, mobilizáciu izraelských jednotiek a prípravu na nadchádzajúce vojenské úlohy.

Izraelský generál označil Hamas za brutálnejší ako ISIS

V ďalšej aktualizácii z 8. októbra na portáli X  vyjadril šéf jednotky IDF,, brigádny generál Daniel Hagari svoj názor, že akcie Hamasu sú brutálnejšie a barbarskejšie ako dokonca aj militantná islamistická teroristická skupina ISIS.

„Izraelské spravodajské informácie naznačujú, že Hamas sa skrýva medzi civilistami v Gaze, v miestnych domoch a školách, nemocniciach a mešitách. Hamas sa správa ako ISIS, opakujem, Hamas sa správa ako ISIS,“ povedal D. Hagari.

„Je to tá istá stratégia – maximalizovať civilné obete v Gaze a Izraeli a prinútiť vás všetkých zabudnúť na masaker stoviek Izraelčanov, ktorým sa táto vojna začala. Nezabudneme.“

D. Hagari označil vojenskú reakciu Izraela za „ráznu, odhodlanú a trvalú“. Bude využité izraelské letectvo čo najpresnejšie útočiace na stovky cieľov Hamasu a Islamského džihádu v Gaze.

Povedal, že hoci Hamas pácha vojnové zločiny, Izrael bude dodržiavať medzinárodné právo zatiaľ čo bude „uplatňovať právo a zodpovednosť za ochranu svojich civilistov“.

D. Hagari tiež prezradil, že Izrael sleduje aj situáciu na severe krajiny, kde sa odohrali útoky teroristov z Hizballáhu na hraniciach s Libanonom.

„Teroristi z Hamasu sa zameriavajú na izraelských civilistov; Izrael sa zameria na teroristov z Hamasu, nech sú kdekoľvek v Gaze,“ povedal o izraelskej reakcii. „Urobíme všetko, čo bude potrebné, aby sme ochránili našich ľudí a obnovili bezpečnosť Izraela.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj