Štvrtok 19. septembra, 2024

Na Slovensku máme automaty s nebezpečnými látkami: Nárast počtu detí pod vplyvom HHC-P

V posledných dňoch bola v detských nemocniciach v Humennom a Banskej Bystrici zaznamenaná zvýšená prítomnosť detí pod vplyvom legálnej psychoaktívnej látky HHC-P s podobnými účinkami, ako má marihuana. Deti si túto látku často kupujú z automatov v nákupných centrách, pričom na to nie je potrebný ani občiansky preukaz. Stačí, že dieťa má hotovosť alebo platobnú kartu, a bez problémov si v automate kúpi napríklad elektronickú cigaretu s látkami CBD, HHC alebo HHC-P.

„HHC-P je jednou z najnovších kanabinoidných zlúčenín, ktorá priťahuje pozornosť pre svoje mimoriadne účinky a silu. Môže byť psychoaktívnejšia ako iné kanabinoidy, jej účinok môže byť výrazne dlhší. Určite si nemyslím, že je v poriadku, aby bola voľne dostupná v automatoch a v predajných stánkoch,“ povedala Petra Balážiová z nitrianskej neziskovky Budúcnosť.

Automaty fungujú po celom Slovensku. Vydávajú sušené rastliny alebo cigarety a údajne má ísť iba o zberateľské predmety. Denne sa pri automatoch vystrieda mnoho skupiniek mladistvých. Produkty si môžu zakúpiť  bez akéhokoľvek preukázania svojho veku. Rodičia sú znepokojení.

Predajcovia využívajú súčasný zákon. Látka HHC má totiž niekoľko foriem a zákon reguluje iba jednu z nich. Formy dostupné v produktoch v automatoch alebo v online a kamenných predajniach u nás nie sú nelegálne.

Ministerstvo zdravotníctva SR vysvetlilo, že keďže HHC-P a HHC v súčasnosti nie sú zaradené na zozname omamných látok a psychotropných látok, nejde v tomto prípade o porušenie Trestného zákona, respektíve o nepovolenú výrobu, držanie či obchodovanie s omamnými a psychotropnými látkami, jedmi alebo prekurzormi.

Právnik Tomáš Zábrenszki povedal Denníku N, že predajcovia ani štát nenesú žiadnu zodpovednosť, ak sa niečo mladistvým stane. Na obaloch týchto výrobkov je uvedené, že sú vhodné na zberateľské účely a nie na spaľovanie alebo konzumáciu. Týmto spôsobom sa predajcovia vyhýbajú nielen potravinovým predpisom, ale aj zákonu o ochrane nefajčiarov. Ak by predajca priznal, že cigareta slúži na fajčenie, nemohol by ju predávať prostredníctvom automatov. Samotné zloženie týchto výrobkov nie je na obale dokonca ani podrobne špecifikované.

Matka 15-ročného mladíka, ktorý produkt z automatu požil, skúsenosť opísala takto: „Vyzeral katastrofálne, akože fakt katastrofálne. Ako rodič to už nikdy viac nechcem zažiť. Jemu mohlo zastať srdce, mohol prestať dýchať. Bola to zlá skúsenosť pre mňa ako rodiča. Môžem povedať, že on nebol schopný štyri dni po psychickej ani fyzickej stránke fungovať.“

Odborníci na liečbu drogových závislostí vyjadrili mimoriadne obavy o mladých ľudí. V detských pohotovostných oddeleniach a centrách pre liečbu závislostí zaznamenali nárast pacientov, ktorí boli predávkovaní alebo sa stali závislými na voľne dostupných produktoch obsahujúcichi látky HHC a HHC-P.

Martin Somora, primár Centra pre liečbu drogových závislostí v Banskej Bystrici, vysvetlil: „Celkovo je problém, že sa zvyšuje dostupnosť syntetických kanabionidov a iných syntetických a polosyntetických látok, ktoré predbiehajú legislatívu a nestíhajú sa zaradiť do zoznamu nelegálnych látok.“

Ministerstvo zdravotníctva SR informovalo, že látky sa v poslednej dobe začínajú distribuovať po celej Európe. HHC-P je na zozname nelegálnych látok v Taliansku, Chorvátsku a Francúzsku. HHC zase v Dánsku, Belgicku, Francúzsku, Chorvátsku, Taliansku, Litve, Lotyšsku, Rakúsku, Poľsku, Fínsku, na Cypre a Islande. HHC by malo byť pod intenzívnym dohľadom Európskeho monitorovacieho centra pre drogy a drogovú závislosť. Monitorovať sa má aj látka HHC-P.

Polícia v nákupnom centre v Banskej Bystrici pred pár dňami zaistila jeden z automatov s omamnými látkami. Hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Banskej Bystrici Mária Faltániová informovala: „Polícia v Banskej Bystrici začala trestné stíhanie pre podozrenie z drogovej trestnej činnosti. Stále čakáme na výsledok expertízneho skúmania.“

Ministerstvo zdravotníctva plánuje látky HHC-P a HHC čoskoro zaradiť medzi nelegálne drogy.

Prečítajte si aj