Utorok 8. októbra, 2024
Ilustračná fotografia (Foto: Hồng Xuân Viên / pexels)

Na pojednávaní s falošným plastickým chirurgom vypovedala poškodená

Na utorkovom hlavnom pojednávaní s Yassinom Ghazim, známym ako falošný plastický chirurg, vypovedala poškodená pacientka, ktorá podrobne opísala priebeh neodborne vykonanej operácie prsníkov. Takisto sa čítali výpovede poškodených z prípravného konania. Samosudca Mestského súdu Bratislava I odročil pojednávanie na 17. decembra. Predvolaní majú byť ďalší svedkovia aj znalci.

Poškodená vo svojej výpovedi poukázala na to, že napriek podaniu anestetík počas zákroku nespala. Operačná miestnosť vyzerala podľa jej slov ako byt, lekár takisto nemal oblečený operačný odev, počas zákroku bol niekoľkokrát fajčiť a pri operácii mu asistovala kamarátka poškodenej. Zákrok opísala ako veľmi bolestivý. Doplnila, že lekár ju celkovo operoval trikrát, pretože po prvej operácii jej vznikli rozsiahle zdravotné komplikácie.

Yassin Ghazi čelí obžalobe z vykonania viacerých chirurgických zákrokov bez príslušných povolení. Pacientom ich mal vykonať v nehygienických podmienkach, bez celkovej anestézie a mal spôsobiť rozsiahle zdravotné komplikácie až poškodenie zdravia. V prípade preukázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na tri až osem rokov.

V minulosti už falošného chirurga odsúdili vo Viedni za podvodné praktiky. Po odchode zo Slovenska pôsobil v zdravotníckom zariadení vo Viedni bez získania potrebnej registrácie.

Bratislavskej klinike Adelais Clinique (premenovaná na firmu iLaesthetic s.r.o., poznámka redakcie), kde v minulosti pôsobil, zastavil Bratislavský samosprávny kraj (BSK) v roku 2016 činnosť, pretože nemala príslušné povolenia. Voči klinike vtedy začal aj správne konanie. BSK taktiež odstúpil polícii prípady viacerých nespokojných pacientov.

Prečítajte si aj