Štvrtok 19. septembra, 2024
Polárna žiara zachytená 5. 11. 2023 večer pri Bernolákove/Foto: Martin Malachovský

Na oblohe sme mohli vidieť krásne vesmírne divadlo

Od  soboty večera vznikli na rôznych miestach nášho územia priaznivé podmienky zachytiť voľným okom polárnu žiaru. Meteorológovia vysvetľujú, že k tomu došlo v dôsledku geomagnetickej búrky na Slnku, čo spôsobilo narušenie magnetického poľa Zeme.

Obyvatelia Slovenska z rôznych oblastí posielajú fascinujúce fotografie s polárnou žiarou. Kozmické predstavenie môžu sledovať obyvatelia z viacerých kútov krajiny, vrátane miest ako Bratislava, Pezinok, Senec, Trenčín, Svit alebo Šaštín.

Okrem Slovenska môžu polárnu žiaru dnes sledovať aj obyvatelia mnohých iných krajín ako Ruska, Fínska a Švédska.

Čo polárnu žiaru spôsobuje a kde ju pozorovať

Pre pozorovanie nádherného nebeského javu, známeho ako Aurora borealis, musia nastať určité meteorologické podmienky. Tento krásny prírodný jav predstavuje výsledok geomagnetickej búrky a výronu koronálnej hmoty zo Slnka, ktorý je známy aj ako slnečný vietor.

Vietor putuje vesmírom a skladá sa z nabitého prúdu častíc vychádzajúcich zo Slnka. Keď narazí na magnetický štít Zeme, odrazí sa, pričom niektoré častice sú zachytené našim magnetickým poľom a presmerované k polárnym oblastiam. Niektoré tieto častice integrujú s plynmi, pričom sa uvoľňuje energia vo forme svetla, ktorú pozorujeme na oblohe ako polárnu žiaru.

Farba polárnej žiary závisí od druhu plynov v atmosfére a aj výšky, na ktorej dochádza k interakcii. Vo vyšších vrstvách atmosféry vyvoláva kyslík zelenú alebo červenohnedú farbu, dusík spôsobuje modrý alebo fialový odtieň. V nižších vrstvách atmosféry môže mať kyslík odtieň červenej farby.

Polárna žiara, ktorá je momentálne viditeľná voľným okom, predstavuje výnimočnú príležitosť na zachytenie tohto vesmírneho javu. Takáto nádherná polárna žiara nebola viditeľná na Slovensku už desaťročia.

Prečítajte si aj