Štvrtok 19. septembra, 2024
Strelcom na Karlovej univerzite mal byť David Kozák (Foto: TW / Attentive Media)

Na Karlovej univerzite v Prahe útočník zabil 15 ľudí (+Video)

Po streľbe na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe je 15 mŕtvych vrátane útočníka. Ďalšie desiatky ľudí sú zranené, deväť z nich vážne. Česká polícia strelca zneškodnila a celá budova je už evakuovaná. 

Slovenský rezort diplomacie aktuálne nemá žiadne informácie o zranených alebo mŕtvych občanoch SR v súvislosti so streľbou na univerzite v Prahe. Informácie bude priebežne aktualizovať. Uviedol to komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

„Náš zastupiteľský úrad v Prahe je v kontakte s miestnymi úradmi. Aktuálne nemáme žiadne informácie o zranených alebo mŕtvych občanoch SR, informácie budeme priebežne aktualizovať,“ uviedol rezort v stanovisku.

Strelcom na Karlovej univerzite v Prahe bol podľa riaditeľa českej polície Martina Vondráška študent Filozofickej fakulty. Podľa neho zabil viac ako 15 ľudí a najmenej 24 zranil. Útok mal byť dopredu premyslený. Totožnosť útočníka M. Vondrášek oficiálne nepotvrdil kvôli jeho značným zraneniam. Polícia ešte nezačala so stotožňovaním zastrelených.

Video streľby

„Z informácií, ktoré sme ziskali len pred pár minútami vyplýva, že človek sa inšpiroval obdobnou hroznou udalosťou v zahraničí,“ uviedol M. Vondrášek. Malo by ísť o útok zo 7. decembra v ruskom Briansku. Iba 14-ročné dievča zastrelilo seba a spolužiačku a päť osôb zranila.

Česká polícia na svojej webstránke aktualizovala zoznam hľadaných osôb. Medzi nimi je aj 24-ročný študent Filozofickej fakulty David Kozák s trvalým bydliskom v okrese Kladno. Polícia ho vo štvrtok ráno označila ako „nebezpečného“ a „ozbrojeného“, mal byť podozrivý z vraždy.

Útok na škole sa u našich susedov odohral aj deň predtým v stredu. V Třebíči 16-ročný žiak zaútočil na pracovníčku školy nožom, ktorá utrpela ľahšie poranenia.

Polícia nemá informácie o tom, že by útok v Prahe mohol súvisieť so Slovenskom

Slovenská polícia aktuálne nedisponuje žiadnymi informáciami, že by útok v Prahe mohol akokoľvek súvisieť aj so Slovenskou republikou. Napriek tomu verejnosť uisťuje, že Policajný zbor situáciu nepodceňuje a aktívne komunikuje s českými kolegami. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

„Rodinám a pozostalým obetí vyjadrujeme úprimnú sústrasť. Myslíme zároveň na našich českých kolegov a všetkých zranených,“ uviedla policajná hovorkyňa.

V súvislosti s tragickou streľbou polícia pripomína, ako sa správať v blízkosti útočníka. Kľúčovými slovami, ktoré môžu zachrániť život, sú uteč, skry sa, zavolaj.

Utiecť treba podľa polície na bezpečné miesto. „Nesnaž sa s útočníkom vyjednávať a neriskuj svoj život,“ zdôrazňuje. Skryť sa je vhodné v prípade, že by bol útek nebezpečnejší. Na mobile si treba vypnúť zvuky a vibrovanie.

V momente, keď je to bezpečné, treba zavolať políciu. Kdekoľvek v Európskej únii možno použiť číslo 112, na Slovensku aj 158.

Univerzita Komenského: Tragédia v Prahe nás hlboko zasiahla

Univerzitu Komenského (UK) v Bratislave tragédia na pražskej univerzite hlboko zasiahla. Pozostalým po obetiach vyjadrila úprimnú sústrasť. Stanovisko zverejnila UK na sociálnej sieti.

„Karlovu univerzitu vnímame ako našu materskú univerzitu, bez ktorej si naše začiatky nevieme predstaviť. Vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodičom aj ich príbuzným, spolužiakom a spolužiačkam,“ skonštatovala univerzita.

Vedenie Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach prijalo správu o tragickej streľbe v budove svojej partnerskej fakulty s hlbokým zármutkom a ľútosťou. „Vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodinám obetí a solidaritu našim kolegyniam, kolegom, študentkám a študentom Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe,“ uviedla dekanka fakulty Renáta Panocová.

Poslanci NR SR si minútou ticha uctili obete tragédie v Prahe

Poslanci Národnej rady (NR) SR si vo štvrtok podvečer uctili minútou ticha pamiatku obetí tragickej streľby na pôde Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe.

Predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) vyjadril úprimnú sústrasť a plnú podporu všetkým pozostalým. „Želáme si, aby sa takéto udalosti už nikdy viac ani v našom okolí, ani inde vo svete neudiali,“ uviedol.

Prezidentka vyjadrila sústrasť v súvislosti so streľbou v Prahe

Prezidentka Zuzana Čaputová vyjadrila sústrasť prezidentovi Českej republiky Petrovi Pavlovi v súvislosti so štvrtkovou streľbou na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe. Ponúkla mu aj pomoc. Informoval o tom prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

„Myslím na všetky nevinné obete, na ich príbuzných a priateľov. Je mi neuveriteľne ľúto, že k takejto tragédii u našich susedov prišlo práve v predvečer Vianoc, sviatkov pokoja a rodiny. Vyjadrujem úprimnú sústrasť a chcem uistiť, že stojíme v tejto ťažkej chvíli pri vás. Som v kontakte s českým prezidentom Petrom Pavlom a ponúkla som mu aj prípadnú pomoc, ak by ju Česká republika potrebovala,“ uviedla prezidentka.

Premiér: Sme pripravení poskytnúť pomoc pri zmiernení následkov tragédie v Prahe

Premiér Robert Fico (Smer-SD) vyjadril úprimnú sústrasť rodinám a blízkym obetí tragédie na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe. Telefonicky sa spojil aj s českým premiérom Petrom Fialom.

„Stojíme v tejto náročnej situácii pri našich českých bratoch a sme pripravení poskytnúť akúkoľvek pomoc, ktorá by zmiernila následky tejto hroznej tragédie,“ uviedol Fico na sociálnej sieti.

Prečítajte si aj