Pondelok 16. septembra, 2024
Zhromaždenie na podporu praktizujúcich Falun Gongu v číne, Hviezdoslavovo námestie, Bratislava, 19. júla 2024 (Foto: Patrícia Fehér)
, »

Na Hviezdoslavovom námestí si pripomínali 25. výročie prenasledovania Falun Gongu v Číne

V piatok 19. júla sa v Bratislave na Hviezdoslavovom námestí uskutočnila petičná akcia na zastavenie prenasledovania praktizujúcich Falun Gongu v Číne, ktoré sa podľa oficiálnej stránky falungong.sk deje už 25-ty rok. Akcie sa zúčastnilo približne 20 praktizujúcich Falun Gongu z celého Slovenska a neskoršie popoludní sa uskutočnila aj pietna vigília s portrétmi obetí prenasledovania.

Čo sa stalo 20. júla 1999?

Falun Gong (alebo tiež Falun Dafa) je meditačná disciplína založená na princípoch pravdivosti, súcitu a tolerancie. V komunistickej Číne je predmetom celoštátnej kampane, ktorej cieľom je vyhladiť členov tejto praxe prostredníctvom ich väznenia, mučenia, nútených prác a násilných odoberov ich orgánov. Kampaň spustil bývalý prezident Ťiang Ce-minom 20. júla 1999.

Meditačnej praxi Falun Dafa, ktorá sa v 90. rokoch stala populárnou v celej Číne, sa do roku 1999 venovalo približne sto miliónov ľudí, čo bolo viac ako počet členov Čínskej komunistickej strany. Aj to bolo jedným z dôvodov, prečo bola táto prax v Číne zakázaná a jej prívrženci sú dodnes prenasledovaní.

Prenasledovanie storočia (Dokumentárny film o nútených odberoch orgánov v Číne)

Marek Tatarko, zástupca Slovenskej Asociácie Falun Gong, v príhovore povedal: „Už 25 rokov sú ľudia cvičiaci Falun Gong v Číne vystavení krutému prenasledovaniu: mučenie, vraždy, vymývanie mozgov, väznenie, znásilňovanie, nútené práce, očierňovanie, ekonomické prenasledovanie a sledovanie tvoria základ prenasledovania. Odoberanie orgánov živým praktizujúcim Falun Gongu navyše posunulo prenasledovanie na ešte hroznejšiu úroveň.“ 

Marek Tatarko, zástupca Slovenskej Asociácie Falun Gong (foto: Patrícia Fehér)

Spomenul aj uznesenie Európskeho parlamentu z 18. januára tohto roku. Rezolúcia vyzýva Čínu, aby ukončila potláčanie náboženskej slobody a totálnu kontrolu nad ľuďmi. Konkrétne sa zaoberá tiež prípadom praktizujúceho Falun Gongu Dinga Yuandeho. Čínska vláda by ho mala okamžite bezpodmienečne prepustiť z väzenia.

M. Tatarko pripomenul aj zákon o ochrane praktizujúcich Falun Gongu, ktorý bol schválený dolnou komorou amerického Kongresu 25. júna.

Peter Osuský: Je to absolútny appeasement so zlom

Akcie sa zúčastnil aj bývalý dlhoročný poslanec NR SR Peter Osuský, ktorý vo svojom príhovore povedal: „Možno sa to zdá prisilné, ale predstava, že mám naháňať len toho, ktorý dodá väzňa Lao Kai z hnutia Falun Gong na vybratie orgánu a toho, kto ho vyberie, je málo. Pretože to je tak, ako keby som dozorcov v koncentrákoch súdil a naháňal, ale zároveň nechal špičku nacistickej strany v takej situácii, ako je dnes v demokratickom svete akceptovaná špička reálne páchajúca toto zlo. Pretože argument, že to oni akože nepáchajú, je asi taký, akokeby niekto hovoril, že Hitler zrejme osobne nikdy nikoho nezavraždil.“

Zároveň dodal, že ak zástupcovia v Európskom parlamente prijmu rezolúciu proti prenasledovaniu Falun Gongu, ale exekutíva EÚ naďalej komunikuje s predstaviteľmi čínskeho režimu, je to podľa neho „ťažká dvojtvárnosť“ a „absolútny appeasement so zlom“.

Peter Osuský, bývalý dlhoročný poslanec NR SR, pri svojom príhovore (foto: falungong.sk)

Okoloidúci vyjadrili súcit a podporu

Okoloidúca Nikola, ktorá podpísala petíciu, povedala: „Je to strašné, človek by nechápal, že v dnešnej modernej dobe sa dejú takéto hrozné veci. Želám im, nech to prečkajú a dúfam, že nadobudnú normálne ľudské práva.” 

Pani zo Srbska, ktorá podpísala petíciu, sa po informáciách o prenasledovaní v Číne rozplakala a povedala, že je veľmi citlivá na utrpenie druhých a želá praktizujúcim slobodu.

88–ročný pán, ktorý bol počas komunistického režimu v Československu držaný 2 roky v kameňolome na nútených prácach, zaželal praktizujúcim, aby si zachovali húževnatosť, aj keby to malo trvať 30 rokov.

Novinár z Arménska bol informáciami prekvapený: „Je šokujúce, že niekto je mučený za tieto cvičenia. Nechápem, ako je to možné. Pretože tým, čo robia, nevyjadrujú násilie.” 

Okoloidúci podpisujú petíciu (foto: Patrícia Fehér)
Okoloidúci podpisujú petíciu (foto: Patrícia Fehér)

Prečítajte si aj