Nedeľa 8. septembra, 2024
Hrad Čičva nad obcou Sedliská v okrese Vranov nad Topľou 8. júla 2024 (TASR/ Roman Hanc)

Na hrade Čičva sa v lete zamerajú na stavebné práce, obnovujú ho aj nezamestnaní (+Foto)

Obnova hradu Čičva pri Vranove nad Topľou pokračuje aj tento rok. Práce sú zamerané na rekonštrukciu palácovej časti, dverných a okenných otvorov vo východnom krídle.

Výkonný riaditeľ občianskeho združenia Pro futuro hradu Čičva Ľubomír Hutka uviedol, že na hrade pracuje osem ľudí v rámci národného projektu Ľudia a hrady.

Stavebné práce na hrade Čičva nad obcou Sedliská v okrese Vranov nad Topľou (TASR/ Roman Hanc)

Financie na obnovu hradu Čičva sú zabezpečené na najbližších 18 mesiacov. „Hlavným cieľom je konzervácia hradných ruín, najmä staticky ohrozených častí. Zameriavame sa na najkritickejšie oblasti a postupne dokončujeme menej náročné konštrukcie, ako sú dverné a okenné otvory,“ dodal Ľ. Hutka. Okrem toho dopĺňajú klenby, ktoré boli poškodené, a riešia závažnejšie statické poruchy, aby zabránili zrúteniu muriva.

Výkonný riaditeľ občianskeho združenia Pro futuro hradu Čičva Ľubomír Hutka na hrade Čičva nad obcou Sedliská v okrese Vranov nad Topľou (TASR/ Roman Hanc)

Občianske združenie Pro futuro hradu Čičva opravuje hrad desať rokov. Hutka tiež poznamenal, že hrad Čičva je ľahko prístupný po zelenej turistickej značke od hlavnej cesty a autobusových zastávok. „Návštevníci sa môžu dostať na hrad za päť až desať minút. Hrad je prispôsobený aj pre hendikepovaných ľudí, čo znamená, že so sprievodom je prístupný pre vozičkárov aj pre cyklistov a rodiny s deťmi s kočíkmi,“ dodal.

Výhľad z hradu Čičva nad obcou Sedliská v okrese Vranov nad Topľou (TASR/ Roman Hanc)

Prečítajte si aj