Nedeľa 8. septembra, 2024
(Zdroj: Milan Tomšík / www.ludialudom.sk)

Na hlave nosí špeciálnu helmu, v srdci smútok. Pomôžme chorému Milanovi po strate mamy

Starala sa o neho až do posledných chvíľ a síl. Odišla náhle 18. júla a syn Milan so závažným ochorením ostal po smrti matky úplne sám. Ako ťažko zdravotne postihnutý dočasne aj bez príjmu, keďže jeho mama bola osobitým príjemcom jeho dôchodku. Chorý Milan Tomšík sa preto rozhodol vytvoriť výzvu na darcovskom portáli ludialudom.sk a hľadať pomoc.

(Zdroj: Milan Tomšík / www.ludialudom.sk)

Na hlave nosí špeciálnu zdravotnú helmu a tvár má celú oviazanú. Pohľad na muža donúti k zamysleniu. Vážne ochorel v roku 1999 a odvtedy sa o neho starala mama. Každý deň až do svojej smrti, s láskou a trpezlivo. V júli však odišla náhle a Milan potrebuje prekonať toto náročné obdobie.

„Trpím závažným ochorením s celým názvom – generalizovaná vasculopathia v štádiu progresie s chronickým krvácaním,“ opisuje svoje zriedkavé ochorenie M. Tomšík. „Choroba ma pripravila o zrak a mám aj iné závažné komplikácie. Mama sa o mňa denne starala do posledného dňa života. Pohreb sa mi podarilo vyplatiť, no ostal som bez financií. Maminka bola osobitný príjemca môjho dôchodku a teraz sa musí vykonať zmena vo výplate môjho dôchodku priamo na mňa, čo trvá dlhší čas.“

Vaskulopatia alebo aj Susacov syndróm je zriedkavým vážnym ochorením. Milanovi vzala zrak a spôsobuje mu krvácanie, preto aj nosí špeciálnu zdravotnú helmu a oviazanú tvár. Choroba vyžaduje dlhé prechádzky, aby sa zamedzilo vzniku trombózy. Donedávna ich robil s mamou a veľa ľudí, susedov, priateľov ich na pochôdzkach po Liptovskom Mikulášu stretávalo a prihováralo sa im.

Teraz musí Milan bojovať sám. Požiadal o zmenu vyplácania dôchodku, no kým prejde to úradmi, potrebuje ťažko chorý muž platiť nájom, energie, lieky, zdravotné pomôcky, jedlo.

Preto sa rozhodol vytvoriť výzvu na darcovskom portáli https://www.ludialudom.sk/vyzvy/16573 a hľadať pomoc.

Prečítajte si aj