Nedeľa 8. septembra, 2024
Policajný expert skúma úlomky ruskej rakety, ktorá 29. mája 2023 dopadla na hlavné mesto Ukrajiny Kyjev. (Sergej Supinskij/AFP via Getty Images)

Muži z New Yorku a Kanady sa priznali k vývozu americkej elektroniky použitej pri ruských raketových útokoch na Ukrajinu

Americké ministerstvo spravodlivosti v utorok (9. 7.) oznámilo, že muž z New Yorku a kanadský občan sa priznali k nezákonnému vývozu americkej elektroniky v hodnote niekoľkých miliónov dolárov, ktorá bola použitá v ruských zbraniach. Elektronika bola súčasťou rakiet a dronov pri útoku na Ukrajinu.

Prokuratúra pre východný newyorský distrikt uviedla, že ako obyvateľ Brooklynu, 53-ročný Salimdzhon Nasriddinov, tak aj 38-ročný štátny príslušník Kanady Nikolay Goltsev sa v utorok na federálnom súde v Brooklyne priznali, že sa dopustili porušenia pravidiel vývozu, keďže zohrávali úlohu v globálnom obstarávacom systéme v mene ruských spoločností, na ktoré sa vzťahujú sankcie.

„Obžalovaní ignorovali zákony USA, aby pomohli Rusku v jeho vojne proti Ukrajine, ale boli zastavení a rýchlo postavení pred súd,“ povedal prokurátor Breon Peace.

Medzi sankcionovanými spoločnosťami, ktoré dostali niektoré z 300 zásielok zakázanej elektroniky – v hodnote viac ako 7 miliónov dolárov – boli spoločnosti napojené na ruskú armádu. Podľa ministerstva spravodlivosti USA sa niektoré z elektronických komponentov, ktoré obžalovaní poslali, našli v zabavených ruských zbraňových systémoch a v spravodajských zariadeniach.

Obžalovaným hrozí trest odňatia slobody na 20 rokov a trest prepadnutia majetku vo výške 4 miliónov dolárov. „Obžalovaní dodali do Ruska elektronické súčiastky v hodnote miliónov dolárov vrátane presného typu súčiastok, ktoré sa našli v ruských zbraniach a bezpilotných lietadlách použitých na útok na Ukrajinu,“ uviedol vo vyhlásení asistent generálneho prokurátora Matthew Olsen. „Vieme, akú deštrukciu tieto zbrane spôsobujú, a ministerstvo spravodlivosti je odhodlané dohnať k zodpovednosti tých, ktorí porušujú zákony USA s cieľom zásobovať ruskú vojnovú mašinériu.“

Vo februári 2024 sa priznala tretia spoluobvinená Kristina Puzyreva. Jej činnosť spočívala v praní špinavých peňazí nadobudnutých z príjmov za vyvezené komponenty. V súčasnosti čaká na vynesenie rozsudku.

Ministerstvo spravodlivosti USA uviedlo, že obžalovaní využívali dve brooklynské spoločnosti SH Brothers Inc. a SN Electronics Inc. na nezákonné obstarávanie a dodávanie elektroniky od amerických výrobcov. Komponenty dvojakého použitia boli mimoriadne potrebné pre ruské navádzané zbraňové systémy, vrátane tých, ktoré sa použili na útok proti Ukrajine.

Obžalovaní elektroniku do Ruska posielali komplikovanou cestou cez sprostredkovateľské spoločnosti v Turecku, Hongkongu, Indii, Číne a Spojených arabských emirátoch.

Ministerstvo ďalej uviedlo, že obžalovaní o vojenskom využití tejto elektroniky vedeli. Napríklad v novembri 2022 medzi sebou diskutovali o zadržanej zásielke na letisku JFK, pričom sa obávali vyšetrovania na základe tvrdení Ukrajiny, že je bombardovaná zbraňami so súčiastkami z USA. V súlade s tým podľa ministerstva plánovali obmieňať metódy prepravy, aby sa vyhli odhaleniu. Rezort spravodlivosti USA citoval správy vymenené medzi oboma obvinenými, ktoré získali vyšetrovatelia.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj