Nedeľa 8. septembra, 2024
(S láskavým dovolením Miguela Clara)

Muž letel z Portugalska do Texasu, aby zachytil ikonickú auru Slnka počas úplného zatmenia – výsledky sú dychberúce (+Foto)

Miguel Claro cestoval z Portugalska do Texasu za úplným zatmením Slnka, aby spravil neuveriteľne detailné zábery bielej slnečnej aury.

Astrofotograf Miguel Claro sa vydal na dlhú cestu zo svojho domova do Spojených štátov, aby cez objektív svojho fotoaparátu zachytil krásu planetárnej udalosti, ktorá sa odohrala 8. apríla 2024.

Na cestu za jedinečným zážitkom sa k nemu pridala aj jeho partnerka Apolónia Rodriguesová. Tá zohrala dôležitú úlohu pri plánovaní – aby sa nachádzali presne v úzkej dráhe zatmenia. Po týždni sledovania predpovede počasia v Texase a hľadania najlepšieho miesta sa im spoločne podarilo zachytiť túto veľkolepú snímku.

Úplné zatmenie Slnka pri pohľade z Clarksville v Texase 8. apríla 2024 (S láskavým dovolením Miguela Clara)
„Magická“ slnečná koróna odfotografovaná Miguelom Clarom (S láskavým dovolením Miguela Clara)

47-ročný Claro pre Epoch Times povedal, že fotografovanie úplného zatmenia Slnka je pravdepodobne „najpokročilejšia a najzložitejšia úloha“ v celej astrofotografii.

Plánovanie cesty sa začalo o niekoľko mesiacov skôr. Napriek všetkým prípravám sa podľa neho môže hocičo pokaziť a na poslednú chvíľu bude potrebné náhle prejsť na plán B, C alebo i D.

Pár začal v Dallase, išiel do Houstonu a potom do mesta Pearsall juhozápadne od San Antonia. Vzhľadom na „hroznú“ predpoveď sa však rozhodli riskovať a vrátiť sa späť na sever, bližšie k štátu Oklahoma. Deň pred udalosťou sa vrátili do Dallasu a ráno v deň zatmenia zamierili do mesta Clarksville v severovýchodnej časti Texasu.

„O desiatej ráno,“ povedal Claro, „bola obloha stále zatiahnutá.“

Clarove astrofotografické vybavenie (S láskavým dovolením Miguela Clara)

Keďže do zakrytia Slnka Mesiacom zostávali už len dve hodiny, fotograf a jeho partnerka našli „peknú, zelenú, tichú“ farmu pre svoje vybavenie, ktoré zahŕňalo šesť fotoaparátov s objektívmi, statívy, držiaky, filtre, káble a ďalšie prístroje.

„Majiteľ farmy nám láskavo dovolil zostať,“ poznamenal Claro a nasledujúcich niekoľko hodín označil za „najstresujúcejšie obdobie“ ich života.

Našťastie sa „akoby zázrakom“ len päť minút pred začiatkom úplného pozorovania obloha v mieste, kde sa Slnko nachádzalo, vyjasnila.

(S láskavým dovolením Miguela Clara)

„Počas maxima – štyroch minút a 28 sekúnd zatmenia – bolo celkom jasno,“ spomína pán Claro.

Vďaka pokojným podmienkam a bezvetriu sa mu podarilo počas celej minúty a pol nafotiť sériu snímok s vysokým rozlíšením. Výsledkom bol nielen vznešený, ikonický snímok, ale aj minútové video zachytávajúce krásu tejto udalosti, Whispers of Totality (Šepoty totality).

Diamantový prsteň počas úplného zatmenia Slnka v apríli 2024 (S láskavým dovolením Miguela Clara)
Bailyho korálky, ktoré vidno len niekoľko sekúnd pred úplným zatmením Slnka. Jedná sa o jasné škvrny slnečného svetla presvitajúce cez hory a údolia na okraji mesačného disku (S láskavým dovolením Miguela Clara)

Splnenie cieľa zhotoviť snímok odhaľujúci slnečnú korónu ukázanú v celej svojej kráse je pre Clara, autora a vedeckého publicistu špecializujúceho sa na astronómiu, splneným snom.

Po tom, čo sa Clarová limitovaná edícia umeleckých fotografií dočkala obrovského ohlasu, sa astrofotograf teraz teší na prezentáciu nadchádzajúcich zatmení v Portugalsku a Španielsku v rokoch 2026, 2027 a 2028.

Podľa Clara je dôležité zdôrazniť, že žiadna časť jeho obrazu nebola vytvorená umelou inteligenciou: „Je to výsledok skutočného množstva tvrdej práce, zachytený a spracovaný ručne. Nepoužil som žiadny sofistikovaný softvér umelej inteligencie, dokonca ani na redukciu šumu.“

Pán Claro a pani Rodriguesová (S láskavým dovolením Miguela Clara)
Umelecké výtlačky úplného zatmenia Slnka v roku 2024 v drevenom ráme si môžete objednať v jeho obchode (S láskavým dovolením Miguela Clara)

Claro hovorí, že zachytenie jeho slávneho záberu by nikdy nebolo možné bez podpory niekoľkých dobrých priateľov. „Oni vedia, koho myslím a že majú miesto v našich srdciach.“

„Tento obraz je venovaný im, ale najmä mojej drahej Apolónii, pretože ona naplánovala každý detail tejto nákladnej cesty,“ skonštatoval.

„V neposlednom rade cítim vďačnosť nášmu drahému Slnku za to, že je hypnoticky krásne a že sa medzi mrakmi objavuje tak dlho.“

Záujemcovia o zakúpenie kópie úplného zatmenia Slnka v roku 2024 môžu navštíviť tento odkaz.

Pôvodný obrázok

Prečítajte si aj