Piatok 13. septembra, 2024
Čeng Peiming, praktizujúci Falun Gongu, ktorému počas zadržiavania v čínskom väzení násilne odstránili časť pečene a pľúc, sa rozpráva s reportérkou Epoch Times po tlačovej konferencii vo Washingtone 9. augusta 2024. Madalina Vasiliu/The Epoch Times
»

Muž, ktorý prežil odstránenie časti pečene a pľúc v čínskom väzení, prehovoril o hrôzach, ktorým musel čeliť

Cheng Peiming, ktorý bol prenasledovaný pre svoju vieru vo Falun Gong, opisuje krutosti, ktoré na ňom boli páchané.

Muž, ktorému v komunistickej Číne násilne odobrali časť pečene, vystúpil na verejnosti po tom, ako sa mu podarilo utiecť z krajiny, aby upozornil na systém masového zabíjania za účelom zisku v Pekingu, známy ako nútený odber orgánov.

Cheng Peiming, praktizujúci Falun Gongu, ktorý tento mesiac oslávi 59 rokov, na tlačovej konferencii 9. augusta uviedol, že ho v čínskej nemocnici proti jeho vôli držali šiesti dozorcovia, ktorí mu podávali anestéziu, keď bol kvôli svojej viere zadržiavaný vo väzení na severovýchode Číny.

Stalo sa tak 16. novembra 2004. Keď sa o tri dni neskôr zobudil, pravú nohu mal pripútanú k nemocničnej posteli. Na jednej ruke mal napojenú infúziu a z jeho nôh, hrudníka a nosa boli vedené hadičky.

Začal nepretržite kašľať a pociťoval bolesť a necitlivosť v oblasti ľavých rebier.

Až keď v roku 2020 utiekol do Spojených štátov a podstúpil sériu lekárskych testov, potvrdili sa jeho najhoršie obavy: časť jeho pečene a pľúc bola preč. Počas svojho prejavu si vyzliekol košeľu a odhalil približne 35-centimetrovú jazvu na ľavej strane hrudníka.

Dodnes má bolesti v ľavej ruke a v rebrách, najmä počas daždivých dní alebo keď pociťuje únavu.

Cheng, ktorý mal počas celej konferencie nepohnutý výraz, v jednom momente zatvoril oči a po lícach mu tiekli slzy.

„Mám neuveriteľné šťastie, že som prežil,“ povedal pre Epoch Times. Jeho prežitie má však hlbší význam: je živým dôkazom rozsiahleho systému štátom podporovaného prenasledovania a zneužívania.

„Väčšina ľudí neprežije, a tak nemôže prehovoriť,“ povedal pre Epoch Times Robert Destro, bývalý námestník amerického ministra zahraničných vecí pre demokraciu, ľudské práva a prácu, ktorý sa podieľal na jeho záchrane.

Praktizujúci Falun Gongu, meditačnej praxe založenej na princípoch pravdivosti, súcitu a tolerancie, už dlho čelia hrozbám násilného odoberania orgánov v rámci celoštátnej kampane čínskeho režimu zameranej na odstránenie tejto viery.

Dôkazy o systematickom zneužívaní sa prvýkrát objavili dva roky po Chengovej nútenej operácii, v roku 2006, keď sa na denník Epoch Times obrátili informátori so správami o zadržiavaných praktizujúcich Falun Gongu, ktorí boli zabíjaní pre orgány v tajných čínskych zariadeniach.

Keďže svedectvá pribúdali a obavy z tohto problému naďalej rástli, Spojené štáty vyzvali Čínu, aby otvorila svoje dvere medzinárodnej kontrole, a Snemovňa reprezentantov prijala návrh zákona o ochrane Falun Gongu, ktorý predložil aj Senát s cieľom pomôcť zastaviť toto zneužívanie.

Nie je jasné, prečo mu lekári v roku 2004 odstránili len časť jeho orgánov a umožnili mu tak prežiť.

Wendy Rogersová, predsedníčka poradného výboru Medzinárodnej koalície za ukončenie zneužívania transplantácií v Číne, poznamenala, že takéto tkanivo pečene mohlo byť použité pre detského pacienta. David Matas, právnik v oblasti ľudských práv, ktorý vykonal rozsiahly výskum na túto tému, naznačil, že nemocnica mohla experimentovať alebo školiť lekárov pre tento „lukratívny biznis“, povedal pre Epoch Times.

Nezvyčajné je aj miesto rezu: namiesto typického rezu do brucha pri transplantácii orgánov sa lekári rozhodli urobiť rez medzi rebrami. Organizátori tlačovej konferencie poznamenali, že takýto postup síce nie je bežný, ale umožňuje lepší prístup k orgánom v hrudnej aj brušnej dutine. Uviedli, že tieto nútené chirurgické zákroky a nejasnosti v ich postupoch svedčia o brutalite režimu a o potrebe otvoreného a transparentného vyšetrovania.

„V konečnom dôsledku to nie je Cheng, kto by mal vysvetľovať, čo sa mu stalo. Je to zodpovednosť čínskej vlády,“ povedal Matas na konferencii.

Cheng, ktorý bol kvôli svojej viere odsúdený na osem rokov, bol počas nútenej operácie zadržiavaný vo väznici Daqing v Harbine, hlavnom meste provincie Heilongjiang.

Počas nasledujúcich dvoch rokov, kedy bol naďalej zadržiavaný, trpel dýchavičnosťou. Ako uvádza webová stránka Minghui.org, ktorá sa venuje sledovaniu správ o prenasledovaní z prvej ruky, vo februári 2006 začal držať hladovku na protest proti novému spôsobu mučenia, ktorému bol vystavený. Vo väznici mu podali intravenózne kvapky a 2. marca 2006 ho previezli do nemocnice Daqing Longnan, kde ho pripútali k lôžku.

Ako Cheng opísal pre Epoch Times, oslabený a pod dohľadom väzenskej stráže počul, ako sa dozorcovia rozprávajú s jeho sestrou, ktorá ho prišla navštíviť. Dozorca klamal, že Cheng prehltol čepeľ noža a potrebuje vysoko rizikovú operáciu. Neskôr prišiel lekár v bielom plášti, stlačil mu hrudník a brucho a povedal, že operáciu vykonajú na druhý deň.

Cheng si pomyslel, že to bude jeho koniec. Naskytla sa mu však príležitosť. Na druhý deň skoro ráno dvaja vyčerpaní dozorcovia, ktorí ho strážili, zaspali bez toho, aby ho znova pripútali. Vzápätí sa mu podarilo utiecť cez požiarny východ.

Cheng sa následne dočítal o nútenom odbere orgánov na stránke Minghui.org. Ako povedal pre Epoch Times, pri pomyslení na to, čo sa mu mohlo stať, sa „celý triasol“. Nasledujúce dva mesiace sa neodvážil vyzliecť si oblečenie, a to ani počas spánku, pre prípad, že by musel utiecť.

Čínska polícia vypísala odmenu za vypátranie Chenga vo výške 50 000 jüanov, čo bolo v tom čase približne 6 500 dolárov. Žil v utajení, až kým v roku 2015 neutiekol do Thajska.

Chengovi vyjadrili podporu aj mnohí aktivisti a obhajcovia ľudských práv.

Katrina Lantos Swettová, prezidentka Lantosovej nadácie pre ľudské práva a spravodlivosť, ocenila Chengovu odvahu prehovoriť. Uviedla, že jej organizácia hovorila s Chengom už predtým a že jeho výpoveď považuje za „hlboko znepokojujúcu“.

„Je to ďalší dôkaz hrozného porušovania ľudských práv v Číne formou núteného odberu orgánov,“ povedala. „Toto poburujúce porušovanie základných práv pokračuje, aj keď čínska vláda tvrdí opak.“

Eric Patterson, vedúci Nadácie na pamiatku obetí komunizmu, podobne uviedol, že tento prípad zdôrazňuje „naliehavú nutnosť riešiť lekárske zverstvá, ktoré vykonáva čínska komunistická strana“.

Cheng na konferencii zdôraznil, že nehovorí len za seba, ale aj za mnohých ľudí, ktorí sú v Číne stále v ohrození.

Povedal, že keď bol s niekoľkými ďalšími praktizujúcimi Falun Gongu zadržaný, dali si sľub: ktokoľvek z nich sa dostane von živý, povie svetu, čo sa tam stalo.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj