Pondelok 16. septembra, 2024
Generálny riaditeľ spoločnosti X Elon Musk počas britského summitu o bezpečnosti umelej inteligencie v Bletchley Parku v Anglicku 1. novembra 2023 (Leon Neal/ AFP via Getty Images)

Muskova firma Starlink uviedla, že sa podriadi príkazu na zablokovanie siete X v Brazílii

Internetová služba Elona Muska Starlink oznámila, že splní príkaz brazílskeho Najvyššieho súdu na vypnutie siete X, ktorú Musk vlastní. Zároveň však oznámila, že využije „všetky právne prostriedky“ na to, aby sociálnu platformu v Brazílii naďalej prevádzkovala.

Tento krok, ktorý spoločnosť Starlink oznámila vo vyhlásení z 3. septembra, je zjavným obratom, keďže brazílsky telekomunikačný regulátor predtým uviedol, že poskytovateľ satelitného internetu nesúhlasí s blokovaním platformy X.

Avšak v uvedenom vyhlásení spoločnosť Starlink uviedla, že príkaz splní. Príkaz vydal Alexandre de Moraes, sudca brazílskeho Najvyššieho federálneho súdu, a požaduje, aby poskytovatelia internetových služieb a obchody s aplikáciami zablokovali X na svojich platformách.

„Bez ohľadu na nezákonné zaobchádzanie so spoločnosťou Starlink, zmrazením našich aktív plníme príkaz na zablokovanie prístupu k X v Brazílii,“ uviedla spoločnosť Starlink vo vyhlásení. „Pokračujeme vo využívaní všetkých právnych postupov, rovnako ako ostatní, ktorí súhlasia s tým, že nedávne príkazy @alexandre [Alexandre de Moraes] porušujú brazílsku ústavu.“

De Moraes minulý týždeň zmrazil účty spoločnosti Starlink, aby na ňu vyvinul nátlak na zaplatenie pokút uložených spoločnosti X v Brazílii, pričom argumentoval, že obe spoločnosti sú súčasťou tej istej skupiny ovládanej Muskom.

V reakcii na zmrazenie aktív spoločnosť Starlink 29. augusta uviedla, že sa domnieva, že rozhodnutie de Moraesa porušuje riadny proces a je protiústavné.

„Bolo vydané v tajnosti a bez toho, aby bol spoločnosti Starlink umožnený riadny súdny proces, ktorý zaručuje brazílska ústava,“ uviedla spoločnosť Starlink vo svojom vyhlásení. „Máme v úmysle túto záležitosť riešiť súdnou cestou.“

Oznámenie spoločnosti Starlink, že sa podriadi príkazu na zablokovanie X, prišlo deň po tom, ako hovorca brazílskeho telekomunikačného úradu povedal pre The Epoch Times, že spoločnosť „neformálne“ vyjadrila vysokému úradníkovi úradu svoj zámer nepodriadiť sa zablokovaniu.

Hovorca uviedol, že ak spoločnosť Starlink nevyhovie, bude čeliť sankciám vrátane možného zákazu poskytovania služieb v Brazílii.

Artur Coimbra, člen predstavenstva spoločnosti Anatel, povedal pre agentúru Associated Press, že ak spoločnosť Starlink odmietne splniť príkaz na zablokovanie X, úrady by mohli potenciálne zabaviť zariadenia na 23 pozemných staniciach spoločnosti Starlink v Brazílii, kde spoločnosť Starlink poskytuje služby viac ako 250 000 zákazníkom.

Nové oznámenie spoločnosti Starlink je zatiaľ poslednou kapitolou v dlhodobom spore medzi brazílskymi úradníkmi a Muskom, ktorý odmietol splniť súdny príkaz na zablokovanie účtov používateľov, ktorých tamojší vyšetrovatelia obvinili zo šírenia nenávisti a dezinformácií. Musk a globálny tím pre vládne záležitosti spoločnosti X odsúdili príkazy ako nezákonné pokusy o cenzúru.

De Moraesov príkaz tiež oznamuje pokutu vo výške 8 020 eur denne pre brazílskych používateľov, ktorí používajú virtuálne súkromné siete (VPN) na obchádzanie zákazu. De Moraes vo svojom rozhodnutí uviedol, že sieť X zostane zablokovaná, kým nesplní jeho príkazy.

„Elon Musk preukázal absolútnu neúctu k brazílskej suverenite a najmä k súdnej moci tým, že sa stavia do pozície skutočného nadnárodného subjektu a je imúnny voči zákonom jednotlivých štátov,“ napísal de Moraes.

Musk sa zasa vyjadril veľmi kriticky na adresu de Moraesa a jeho rozhodnutia zablokovať spoločnosť X v Brazílii a súvisiacich krokov. Vo svojom najnovšom komentári k tejto záležitosti Musk zdieľal príspevok, v ktorom miliardár a manažér hedžového fondu Bill Ackman prirovnal konanie de Moraesa k taktike silnej ruky v Číne ovládanej komunistami a varoval, že Brazília je na najlepšej ceste stať sa tak „neinvestovateľným“ trhom.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj