Štvrtok 19. septembra, 2024
Elon Musk na slávnostnom galavečere v Metropolitnom múzeu umenia 2. mája 2022 v New Yorku (Mike Coppola/Getty Images)

Musk chce, aby Twitter mal „pozitívny vplyv na civilizáciu“

Majiteľ Twitteru Elon Musk má so svojou sociálnou platformou plány, ktoré idú nad rámec „štandardnej“ sociálnej siete.

V posledných mesiacoch Musk otvorene hovoril o svojom zámere premeniť Twitter na „X“ – aplikáciu na všetko v jednom. V jedinom rozhraní by ponúkala celý rad služieb, ako je chat, nakupovanie, finančné služby a ďalšie.

Na konferencii Viva Technology v Paríži americký miliardár povedal: „X/Twitter bude jednoducho veľmi užitočnou vecou a dúfajme, že niečím, čo bude pozitívnou silou pre civilizáciu.“

Aj keď žartoval o „drahej“ kúpe Twitteru, zdôraznil, že jeho motívom prevzatia spoločnosti nebol finančný, ale skôr spoločenský prínos.

„Vo všeobecnosti som sa obával, že Twitter má negatívny vplyv na civilizáciu, že má vplyv na rozklad občianskej spoločnosti. A myslím si, že všetko, čo podkopáva civilizáciu, nie je dobré,“ povedal Musk.

Ako vášnivý užívateľ Twitteru s túžbou posunúť civilizáciu „pozitívnym smerom“ vyjadril, že cítil morálnu povinnosť zasiahnuť.

„Twitter sa čoraz viac uberal negatívnym smerom. A mojou nádejou a túžbou bolo zmeniť to a urobiť z neho pozitívnu silu pre civilizáciu,“ vysvetľuje ďalej.

Čo sa zmenilo?

Keď Musk v novembri prevzal Twitter, zmenil v tejto sociálnej sieti niekoľko vecí, vrátane jej reputácie.

Twitter, ktorý bol predtým terčom kritiky pre svoju zaujatosť voči konzervatívnym prejavom a myšlienkam, je teraz niektorými z týchto bývalých kritikov oslavovaný ako bašta slobody vďaka zmenám v zásadách pre moderovanie obsahu.

Musk ako hlasný zástanca slobody prejavu poznamenal, že prvý dodatok ústavy USA by postrádal zmysel, keby sa vzťahoval len na nekontroverzné prejavy.

Napriek tomu nie všetci boli zo zmien politiky Twitteru nadšení. Ľavicovo orientovaní ľudia napríklad tvrdia, že uvoľnené obmedzenia umožnili, aby na platforme prekvitali nenávistné prejavy a dezinformácie. Musk to však rázne popiera.

Na otázku, či Twitter robí niečo pre riešenie kyberšikany a obťažovania na platforme odpovedal, že novou filozofiou spoločnosti je prijať „slobodu prejavu, ale nie slobodu dosahu“. Inými slovami: „Áno, môžete hovoriť urážlivé veci, ale potom bude mať váš obsah nižšie hodnotenie. Takže, ak ste hlupák, váš dosah sa zníži.“

Ďalšie projekty

Filantropické ciele majú aj niektoré ďalšie Muskove projekty.

Jedným z nich je Starlink – satelitná sieť vyvinutá Muskovou spoločnosťou SpaceX. Jej cieľom je okrem iného poskytovať vysokorýchlostné internetové pripojenie na odľahlých miestach na celom svete, a to aj na mori alebo vo vzduchu.

Na filantropickom charaktere Starlinku sa však pravdepodobne nezhodne celá spoločnosť, keďže miliardár poskytuje technológiu aj ukrajinskej armáde na komunikačné účely. Musk v Paríži upozornil, že Starlink zohráva „kľúčovú“ úlohu pri udržiavaní komunikácie pre ukrajinské jednotky.

Dodal, že považoval za dôležité urobiť, čo je v jeho silách a zároveň dúfa, že sa čoskoro podarí dosiahnuť mierové riešenie.

„Myslím si, že je strašne smutné, že výkvet mladých ľudí na Ukrajine a v Rusku – ktorí tam nechcú byť – práve teraz zomiera v zákopoch. A pevne dúfam, že sa nám čoskoro podarí nájsť nejaké prostriedky na dosiahnutie mieru.“

Medzi ďalšie Muskove iniciatívy patrí Neuralink. Ten si kladie za cieľ obnoviť pohyb a zrak tým ľuďom, ktorí o tieto telesné funkcie prišli. Na tento účel sa má do mozgu implantovať počítačový čip.

Hoci odborníci vyjadrili etické obavy týkajúce sa širšieho využitia tejto technológie, napríklad prepojenia ľudského mozgu s technológiami, Musk na konferencii zdôraznil, že proces vývoja bude pomalý, „pretože čokoľvek, čo sa robí na ľuďoch, je veľmi pomalé“.

„Bude to pre niekoho, kto je tetraplegik, kvadruplegik, kto stratil spojenie mozgu s telom. A myslíme si, že… tento človek bude schopný komunikovať rovnako rýchlo ako niekto, kto má plne funkčné telo, takže to bude veľká vec.“

Musk dodal, že dúfa, že zariadenie bude schopné obnoviť prerušené spojenie medzi mozgom a miechou u ochrnutých ľudí.

Neuralink je podľa neho na dobrej ceste k uskutočneniu prvej implantácie tohto zariadenia do ľudského tela ešte tento rok.


Preklad a redakčná úprava pôvodného článku: Juraj Skovajsa a LS

Prečítajte si aj