Piatok 27. septembra, 2024
Vzácna desaťkoruna sa predáva za štvrť milióna korún (By Matel4473 - Own work, CC BY-SA 4.0 )

Mrknite do peňaženky, možno v nej máte poklad. Vzácna česká desaťkoruna sa predáva za 9000 eur

Na známom aukčnom portáli sa v týchto dňoch objavili dve ponuky na predaj jednej z najvzácnejších českých mincí. Ide o desaťkorunu z roku 1993 a je na predaj od 220-tisíc do 249-tisíc českých korún (8 745 – 9 897 eur).

Jej vzácnosť spočíva podľa zberateľov v tom, že označenie hodnoty „Kč“ je približne o dva milimetre menšie ako u bežných desaťkorunových mincí.

„28. 1. 1993 bolo českej strane predložených 12 ks vzorov desaťkorunovej mince. Autor vzorov Ladislav Kozák však nebol spokojný s predloženými razidlami a vyjadril názor, že skratka „Kč“ sa na minciach objavuje príliš malá a rozhodol sa vzor ďalej upraviť (napriek veľkej nevôli spoločnosti Deutche Nickel, ktorá razbu v hamburskej mincovni zabezpečovala). Konečné razby boli schválené dňa 17. 3. 1993.

Dňa 10. 3. 1993 boli však dodané účelové odrážky v náklade 1 000 ks určené na nastavenie strojov na spracovanie mincí a poskytnuté servisným firmám. U desaťkorunáčky bolo použité razidlo pre neschválené vzorové odrážky (s malým ,Kč‘), pretože dovtedy neboli vyrobené nové finálne redukcie,“ uvádza Nemec, ktorý podľa serveru Deník.cz uviedol, že mincu, ktorú predáva, dostala pani pri nákupe v potravinách v Duchcove v severných Čechách.

Týchto mincí bolo vyrobených len 1 000 kusov a väčšina z nich už bola zničená. Podľa Nemca je v obehu najviac 200-300 kusov. „Z numizmatického hľadiska ide teda o jednu z najvzácnejších českých a československých mincí vôbec,“ povedal pre Deník vedúci českej numizmatiky Petr Filip.

Podľa Michaely Balarinovej, hovorkyne aukčného portálu Aukro, sú Česi národom zberateľov.

„Česi sú národ zberateľov a po miernom ochladnutí záujmu po revolúcii a v dôsledku krízy sa k filatelii, filokartii a ďalším zberateľským oblastiam opäť vracajú. Zaujímajú sa o lacnejšie položky na Aukre, kde si môžu jednotlivé kusy ľahko porovnať, ako aj o špičkové investičné kusy, ktoré, samozrejme, musia byť overené, a teda mať dôveryhodný certifikát od odborníka, alebo ešte lepšie od viacerých odborníkov,“ povedala Balarinová pre ten istý denník.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj