Pondelok 16. septembra, 2024
Stian Jenssen, vedúci súkromnej kancelárie generálneho tajomníka NATO (Foto: Youth Atlantic Treaty Association Norway)
»

Možná podmienka pre členstvo Ukrajiny v NATO: vzdať sa časti okupovaného územia

Významný predstaviteľ Severoatlantickej aliancie (NATO) v utorok naznačil, že Ukrajina by mohla byť nútená vzdať sa časti svojho okupovaného územia Rusku, ak má v úmysle vstúpiť do NATO. Tieto kontroverzné vyjadrenia vyvolali rozpaky a spory o ich súlade s mierovými cieľmi Ukrajiny.

Stian Jenssen, vedúci súkromnej kancelárie generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga, sa od samého začiatku konfliktu na východnom území Ukrajiny držal pozície, že rozhodnutie o spôsobe a čase začatia mierových rokovaní s Ruskom musí byť výhradne na Ukrajine. Napriek tomu teraz naznačuje, že možno bude nutné, aby Ukrajina prišla o časť svojho územia a spravila tak kompromis pre svoje členstvo v NATO.

Jenssen vo svojom vyjadrení uviedol: „V otázke budúceho členstva Ukrajiny v NATO došlo k výraznému posunu. Je v záujme všetkých, aby sa vojna neopakovala. Rusko má obrovské vojenské problémy a zdá sa nereálne, že by mohlo zabrať nové územia. Teraz ide skôr o to, čo sa Ukrajine podarí získať späť.“

Jenssenova narážka na možnosť ústupku zo strany Ukrajiny vyvolala obavy, či takéto riešenie nie je v priamom rozpore s mierovými cieľmi, ktoré deklaroval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Jeden z desiatich bodov jeho takzvaného mierového vzorca totiž požaduje obnovenie ukrajinských hraníc na úroveň pred inváziou z februára 2022.

Ukrajinský prezident Zelenskyj následne zdôraznil, že budúcnosť konfliktu závisí od toho, či sa podarí dosiahnuť porážku Ruska, zmenu politického režimu v tejto krajine a potrestanie vojnových zločincov. Zároveň vyjadril obavu, že ak sa tieto kroky nepodarí dosiahnuť, vojna by sa mohla vrátiť s ešte väčšou intenzitou.

Jenssenove slová tak zanechávajú otvorené dvere pre diskusie a špekulácie o budúcom vývoji situácie na východnej Ukrajine a o tom, ako sa budú mierové snahy krajiny vzťahovať k jej ambíciám vstúpiť do Severoatlantickej aliancie.

Prečítajte si aj