Nedeľa 8. septembra, 2024
Potraviny, ktoré obsahujú vitamín B 12: morské plody, pečeň, mlieko, syr, tvaroh, sardinky v oleji. Ilustrácia (Getty Images/ Epoch Times)

Môžete sa vitamínom B12 predávkovať?

Vitamín B12 je dôležitý vitamín pre ľudský organizmus. Je nevyhnutný pre zdravú funkciu mozgu a nervov, pomáha predchádzať demencii a iným neurodegeneratívnym zmenám a zabraňuje chudokrvnosti. Je tiež kľúčový pre tvorbu červených krviniek a DNA a podieľa sa na tvorbe serotonínu, ktorý prispieva k lepšej nálade a väčšej energii.

Keďže vitamín B12 sa v rastlinnej strave takmer nevyskytuje, na jeho dostatočný príjem by si mali dávať pozor najmä vegáni a vegetariáni, ale aj seniori, pretože schopnosť absorbovať vitamín B12 sa s vekom znižuje.

Dlhodobé užívanie vitamínu B12 ako doplnku stravy sa odporúča aj ľuďom s niektorými zdravotnými problémami, ako zhubná anémia, Crohnova choroba alebo ľuďom po niektorých operáciách, hovorí profesor Jiří Ruprich z Centra zdravia, výživy a potravín pri Štátnom zdravotnom ústave (SZU).

Podľa neho je riziko predávkovania vitamínom B12 nízke. Vitamín je bezpečný aj vo vysokých dávkach a je rozpustný vo vode. Telo dokáže nepotrebné množstvo vylúčiť močom.

„Doplnky stravy s vitamínom B12 sú vo všeobecnosti bezpečné na dlhodobé užívanie vzhľadom na nízke riziko toxicity. Horná hranica nie je stanovená,“ píše profesor Ruprich v správe SZU a dodáva: „Riziko užívania príliš veľkého množstva je veľmi nízke. Vitamín B12 je preto bezpečný aj vo vysokých dávkach.“

Ak uvažujete o pravidelnom zaraďovaní tohto vitamínu do svojho jedálnička, je dobré, tak ako pri iných výživových doplnkoch, poradiť sa s lekárom alebo odborníkom na výživu. Platí to najmä pre ľudí, ktorí majú iné zdravotné problémy a užívajú rôzne lieky.

Prof. Ruprich tiež odporúča, aby si tí, ktorí pravidelne užívajú vitamín B12, občas nechali urobiť krvné testy, aby sa uistili, či ich hladina tohto vitamínu je optimálna. Vitamín B12 je hojne zastúpený v potravinách, ako je pečeň, morské plody a ryby, ale aj v mäse všeobecne, mlieku a mliečnych výrobkoch a vajciach. Môže sa však užívať aj vo forme výživových doplnkov.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj