Štvrtok 19. septembra, 2024
Pán Zoltán Velebný prevádzkuje najväčšiu motýliu záhradu v strednej Európe (Foto: Zoltán Velebný a Anikó Hanzlová)
,

Motýlia záhrada vo Vlčkovciach rozkvitá. Podľa návštevníkov nie je iba balzamom na dušu, ale aj bránou do iného sveta

V našom predchádzajúcom rozhovore sme vám priblížili fascinujúci život motýľov v motýlej záhrade založenej pánom Zoltánom Velebným. Pokojná a zároveň exotická záhrada plná poletujúcich malých stvorení je ukážkou toho, ako sa vám pred očami môže otvoriť brána do širokého sveta. Na tomto mieste, v čarovnej motýlej záhrade, sa stala jedna vízia skutočnosťou. Jej majiteľ priniesol návštevníkom kúsok exotiky a neobyčajnej krásy, za ktorou už nemusia cestovať do zahraničia.

Začiatky záhrady siahajú do okolia Senca, kde motýlia záhrada odštartovala svoje prvé tri sezóny (prvú na včelárskej paseke a ďalšie dve v Kostolnej pri Dunaji), kde ste v minulosti mohli vidieť 37 druhov motýľov. Oproti minulým rokom nastali v motýlej záhrade zmeny, pričom najzásadnejšou bolo jej presídlenie z okolia Senca do Vlčkoviec pri Trnave. Počas tejto sezóny môže okolo vás na ploche 240 m2 poletovať až 450 motýľov.

Po vstupe na toto výnimočné miesto možno zažiť zvláštny pocit pokoja a pozdvihnutia. Ide o najväčšiu motýliu záhradu v strednej Európe a získava si čoraz viac priaznivcov i pozitívnych ohlasov.

„Ľudia väčšinou hovoria, že je to pre nich ako balzam na dušu a krásny relax. Niekedy sa čudujú vlastným deťom, že sa tu správajú úplne inak ako doma či na ihrisku. Má to na ne upokojujúci účinok, a keď sú v pokoji a sadne si na ne poletujúci motýľ, odnášajú si nádherný zážitok. Niekto sem príde po stresujúcom dni v práci, aby sa tu odreagoval,“ povedal pán Velebný pre Epoch Times Slovensko.

V záhrade možno nájsť aj najväčšieho motýľa na svete pochádzajúceho z Ázie s názvom Attacus Atlas. Tie v záhrade pochádzajú z thajského chovu. Samičky sa od samcov odlišujú väčším telom a tenšími tykadlami. Najväčšie rozpätie krídel samičky dosahuje až 30 cm.

Podľa pána Velebného je modrý motýľ zrejme tým prvým, čo si návštevníci všimnú pri vstupe do záhrady. Morfá (Morpho peleides) pochádzajú z Kostariky a sú ich národným symbolom. Vyskytujú sa v oblasti strednej Ameriky a severnej časti južnej Ameriky.

„Záhrada je väčšia ako predchádzajúca. Je o meter vyššia a o 8 m dlhšia. Mám viac dodávateľov motýľov a lepšie tu vidno aj ich pestrosť, pretože tu poletuje už cez 40 druhov,“ vysvetlil nám chovateľ a prezradil, že sa návštevníci môžu v nasledujúcej sezóne tešiť aj na novú atrakciu.

Tento rok sa mu podarilo v záhrade odchovať 9 druhov exotických motýľov, čo je o dva druhy viac ako minulý rok. Keďže sa názory ľudí na chov motýľov rôznia, možno nájsť medzi nimi aj odporcov podobného chovu. Podľa slov pána Velebného majú motýle v záhrade k svojmu životu zabezpečené všetko potrebné a stretávajú sa tu s minimom predátorov. Skutočnosť, že sa majiteľovi s malou pomocou podarilo odchovať 9 druhov motýľov, svedčí o tom, že sa tu motýle cítia dobre.

„Ak má motýľ žiť 10 dní, vydrží tu toľko a medzitým sa ešte aj pári, nakladie vajíčka a celý deň krásne lieta na kvetiny a za samičkou, je to znakom toho, že sa tu cíti bezpečne a nič mu nechýba,“ hovorí pán Velebný. Problém vidí najmä v tom, že nie každý sa príde motýľmi pokochať, ale túži sa ich aj dotýkať a tešiť sa priamemu fyzickému kontaktu s nimi. Následkom toho vznikajú negatívne odozvy, pretože motýle nie je možné pohladiť a ľudia očakávali väčší kontakt. Je potrebné si uvedomiť, že motýle sú veľmi krehké stvorenia a keď ich návštevníci odoberajú z ovocia, z ktorého si práve dopĺňajú energiu a vyrušia ich, môžu skôr uhynúť.

„Modré morfá sú citlivé na to, keď ich ľudia berú na ruku. Je to aj tým, že sa napijú z potu človeka. Sú návštevníci, ktorí sa nastriekajú parfémom, aby motýľa prilákali a neuvedomujú si, čo tým môžu motýľovi spôsobiť. Keď sa motýľ napije z parfému, vedie to k zbytočnému úhynu,“ vysvetlil pán Velebný a dodal, že motýle majú cez deň obdobie potravy, párenia a kladenia vajíčok. Keď im do tohto spôsobu života zasiahneme, skracuje im to život.

Najkrajší pocit je podľa pána Velebného to, keď ľudia odchádzajú nadšení, spokojní a poďakujú sa za to, že tu pre nich niečo tak krásne vytvoril.

„Bola tu jedna rodina a keď pani vstúpila dovnútra, prvé, čo povedala bolo, že je to akoby vstúpila do Narnie,“ uviedol príklad krásnej odozvy majiteľ záhrady. 

Neustále sleduje dodávateľov a dokupuje nové druhy, aby bola záhrada pestrá a bolo v nej dostatok motýľov. Nie je totiž úplne jedno, aké motýle objedná, pretože môže byť pekný, ale nemusí byť aj atraktívny. Pokiaľ nelieta cez deň k kvetiny na kvetinu a sedí iba na jednom mieste, potom je zbytočne krásny, ak ho nevidno vôbec lietať.

„Prvú sezónu som neodchoval žiadneho motýľa. V druhej som odchoval 3 druhy, v tretej sezóne 7 a túto sezónu až 9. Ak by som mal viac času a priestoru, mohlo by to byť až 20-25 druhov,“ porozprával nám o svojich skúsenostiach chovateľ motýľov. Na novú sezónu plánuje vždy zohnať nové druhy motýľov, aby ich mohol návštevníkom predstaviť. Pred dvomi rokmi mal prvý a poslednýkrát tzv. mexické draky. Z niektorých vedia dodávatelia poslať len málo, všetko závisí od toho, čo sami odchovajú na farmách na Kostarike, v Afrike či na Filipínach.

V stredu (28.8.) by mala do záhrady doraziť posledná zásielka s druhmi žijúcimi maximálne tri týždne, čo znamená, že do 22. septembra by malo byť v motýlej záhrade dostatok motýľov. Všetko závisí samozrejme od počasia, pretože ak sa pokazí, záhrada by musela zatvoriť skôr. Podľa slov pána Velebného je kľúčová aj kvalita poslednej zásielky, ktorá by mala zabezpečiť atraktivitu motýľov.

Prečítajte si aj