Pondelok 16. septembra, 2024
Módna návrhárka Nina Retzer (foto: archív Nina Retzer)
»

Módna návrhárka Nina Retzer: „Najlepší trend je poznať sám seba a čo mi pristane.“ (Rozhovor)

Nina Retzer, známa influencerka na Instagrame pod účtom Ninja.Retzer, je módna návrhárka žijúca v Bratislave. Študovala návrhárstvo a modelárstvo odevov, a ako sama hovorí: „Vždy to bolo jediné, čomu som sa skutočne chcela venovať“. 

Ako ste sa dostali k návrhárstvu a móde? 

Neviem si presne spomenúť na prvý moment, kedy som začala navrhovať šaty, bolo to v útlom detstve. Odkedy si pamätám, som si kreslila, a to takmer iba návrhy oblečenia, takže je to moja súčasť odmalička. Vždy ma to nesmierne bavilo, čítala som všetky módne časopisy, prezerala som si každú stránku do detailu, každý deň, a spätne aj teraz viem, čo bolo v editoriáli Evy v 2001 (smiech).

Vždy, keď som mala možnosť byť v zahraničí, najviac ma zaujímalo, koľko časopisov Vogue si dokážem doniesť. Takže výber strednej školy bol u mňa vcelku jednoznačný a vyvíjal sa vlastne sám a prirodzene počas života. Po druhej materskej sa odev stal definitívne mojím povolaním.

Ako viete zladiť svoju prácu návrhárky a matky dvoch detí? 

Nie je to vždy ľahké, ale asi tak, ako akákoľvek iná práca rodiča. Veľkou výhodou je, že moja práca je flexibilná, sama si určujem, čo kedy budem robiť, to pomáha. A pomáha aj to, že ma práca nesmierne baví, takže ju chcem robiť vždy, keď je to možné, neberiem to ako nutnosť, ale niečo, čo mi pomáha byť v kľude. Pri práci som veľmi šťastná a neberiem to ako samozrejmosť, takže sa z práce každý deň teším a som za ňu vďačná, nespôsobuje mi stres a k deťom prichádzam kľudná. 

Ale bez podpory môjho muža by som to najmä v začiatkoch, kedy som naozaj veľa pracovala, popri deťoch nezvládla Je dôležité, aby sa partneri rovnomerne podporovali a pomáhali si. Po rokoch multitaskingu a žonglovania medzi domácnosťou, deťmi a prácou vieme obaja, že priorita sú deti a až potom práca a čistá kuchyňa.

Prečo ste si vybrala práve ľan ako základný materiál pre svoje návrhy?

Ľan ma očaril už veľmi dávno. Spĺňa všetko, čo od materiálu vyžadujem. Vyzerá úžasne v každej svojej podobe, je prirodzený, príjemný, má úžasné vlastnosti, navyše je prírodný a cenovo dostupný. Milujem ho!

Ktoré materiály a farby preferujete pri navrhovaní modelov?

Nosné materiály sú u mňa ľan a mušelín, to je čistá bavlna vo veľmi jemnom prevedení. Začínala som iba v zemitých prírodných tónoch, v poslednej dobe sa mi žiada viac farieb a života , farba však musí byť vždy niečím výnimočná, keď ju vyberám. 

Základ stále tvoria neutrálne tóny, ktoré vedia vytvoriť ľahko kombinovateľný kapsulový šatník a zákazníčky ich ľahko zaradia k svojim veciam.

Modely Niny Retzer sú nadčasové (Foto: Nina Retzer)

Modely vašich kúskov sú veľmi voľné a nadčasové, kde hľadáte hlavné inšpirácie k svojej práci?

Asi základná inšpirácia vychádza zo skúsenosti, čo sa dobre, príjemne nosí a zároveň dobre vyzerá, inšpirácia je pre mňa v prírode a v ľuďoch. 

Šijete veľa šiat a blúzok kimonového strihu, prečo práve kimonové šaty? 

Kimono je výborný kúsok, ktorý spĺňa hodnoty, ktorým verím pri budovaní udržateľného šatníka a kúskov, ktoré s nami vydržia kľudne aj celý život. Nepozná obmedzenia veku, trendov a dá sa prispôsobiť každej žene a postave. 

Kimonové šaty z dielne Niny Retzer (Foto: Nina Retzer)

Aké sú vaše najnovšie módne návrhy? Všimla som si v modeloch zemité farby a najnovšie aj pásik… 

Najviac vždy pracujem na mojich kimonách. Na leto som pripravila jedny nové šaty, nové kúsky pridávam zriedka. Netvorím kolekcie podľa ročného obdobia, základ mojej tvorby vždy zostáva stabilný. Verím v udržateľnosť tým, že každý jeden kus tvorím pre konkrétnu zákazníčku a tá si môže detaily upravovať podľa seba tým, že si jednotlivé prvky vie vyskladať podľa mojich prác a tak vzniká často úplne nový model, nikdy to nie je nuda.

Ako prebieha výber farieb a vzorov pre jednotlivé kolekcie? 

Nepracujem v kolekciách v klasickom zmysle. Mám stálu ponuku strihov a farieb a tie vyberám podľa toho, čo sa mi páči. Zákazníčke ponúknem môj kurátorský výber farieb a potom si z nich už vyberajú podľa seba, čím vznikne konečný model.

Aký typ zákazníkov vás najviac oslovuje? Sú to aj staršie ženy alebo skôr mladšia generácia? 

Myslím, že najviac zákazníčok mám medzi ženami vo veku 30 – 40 rokov. Musím povedať, že také zákazníčky, ako mám ja, to je jedna veľká radosť. Myslím, že si vyberajú moje kúsky, pretože sa chcú cítiť pohodlne a vyzerať pri tom prirodzene a žensky. Cítim, že si moje veci cenia a veľmi rada pre nich šijem. 

Máte nejakú kolekciu venovanú aj mužom?

Mužov je pomenej, ale nájdu sa. Všetky moje modely sa dajú prispôsobiť aj mužom, ja ich vnímam ako unisex. 

Aké máte plány do budúcna?

Napríklad projekt „Rozkvitni“ (prebiehal v rekreačnom areáli „Nebo nad Štiavnicou“ v jarnom období pozn. red.) bol veľmi úspešný, modely sa tak povediac rozchytali… 

Veľmi sa z toho úspechu teším, bolo to nesmierne krásne vidieť tú odozvu a radosť naživo.  Momentálne mám plné ruky práce so šitím pre moje zákazníčky, tu sa teraz maximálne sústredím, leto je veľmi silné obdobie v tomto smere, a prázdniny s deťmi, dovolenka sú moje najbližšie plány.

Máte aj niekoho, kto vám vypomáha? 

Mám svoj tím, ktorý mi pomáha so šitím, bez nich by som to už nezvládala. Sú to skvelé baby, veľmi im ďakujem. Pomáha mi veľmi aj môj muž, tým že ma podporuje a pomáha mi s organizačnými a menej kreatívnymi zložkami mojej práce. Veľa vecí si sama fotím na sebe a párkrát do roka robievam veľké fotenie. To ale prebieha vo veľmi priateľskej a neformálnej atmosfére. 

Všimla som si že máte stále nové modelky na nové kúsky na Instagrame, ako ich vyberáte? 

Snažím sa vždy vybrať modelky spomedzi mojich zákazníčok, je pre mňa veľmi dôležité, aby sa nositeľ môjho oblečenia cítil prirodzene a aby si ho aj sám vybral ako niečo, čo mu je blízke. Tak si vyberám aj modelky. Nie je dôležité, aby boli profi, ale aby sa cítili skvelo a aby sme boli na rovnakej vlne. Chcem, aby veci vznikali prirodzene a akoby samé od seba, vtedy mám pocit, že to tak má byť.

Modelky si Nina vyberá spomedzi zákazníčok (Foto: archív Nina Retzer)

Myslíte si, že móda má svoj smer alebo sa už nosí všetko a nie sú trendy, ako to bolo v minulosti? 

Myslím si, že trendy sú stále. Určite sa viac dbá na to, aby boli udržateľnejšie, ale trend je vždy, aj udržateľnosť je trend. Najlepší trend je poznať sám seba, a čo mi pristane.

Čo vám prináša práca okrem finančného zabezpečenia?

Moja práca je môj splnený sen a želala by som to každému, všetko je potom v živote ľahšie, keď má človek radosť z toho, čo robí. Je pre mňa príjemné pracovať manuálne a vidieť výsledky svojej práce. To, že to mám pre koho robiť a dostávam dobrú spätnú väzbu, je naozaj najviac.

Aká bola najbizarnejšia požiadavka na ušitie?  

Asi papierové modely na strednej škole. Haha, ale nie, asi som nemala nič bizarné, moje zákazníčky sú veľmi umiernené.

Ďakujeme veľmi pekne za rozhovor a prajeme veľa úspechov vo vašej tvorivej práci.

 

Prečítajte si aj