Sobota 5. októbra, 2024
Ilustračná fotografia (Foto: Grzegorz / pexels)

Tragédie na koľajniciach: hudba v slúchadlách stojí mladých životy

Počet vážnych dopravných nehôd mladých ľudí, ktorí počas chôdze počúvajú hudbu cez slúchadlá, sa v poslednej dobe zvyšuje. Väčšina nehôd sa odohráva na železničnej trati a v okolí železničných priecestí.

Smrteľné nehody pri používaní slúchadiel

V pondelok (20. 5.) sa pri Nitre odohrala tragédia. 16-ročný chlapec bol nájdený vedľa koľajníc, nejavil známky života. Predtým ho matka nahlásila polícii ako nezvestnú osobu. Na druhý deň chlapca našli. Policajná hovorkyňa Jana Šinková informovala, že študent ležal na železničnej trati v Nitre v smere na Lužianky. Polícia pracuje s verziou, že počas skracovania si cesty cez koľaje, mladíka zachytil vlak. Vedľa obete sa mali nájsť slúchadlá.

K podobným prípadom dochádza čoraz častejšie. V októbri minulého roka na Vajnorskej ulici v Bratislave došlo k zrážke električky a chodca. Mladík na mieste zraneniam podľahol. Išlo o 14-ročného chlapca, ktorý mal slúchadlá a nevšimol si prichádzajúcu električku.

O pár dní neskôr polícia riešila dopravnú nehodu medzi obcami Kráľov Brod a Trstice, okres Galanta. Osobné auto zachytilo bežca, ktorý bol v tmavom oblečení a nemal reflexné prvky. „Po náraze do čelného skla skončil chodec vo vážnom stave na zemi a s poranením hlavy a dolnej končatiny ho v kritickom stave previezli záchranári do nemocnice,“ uviedla polícia. 24-ročný muž počas behu pravdepodobne tiež používal slúchadlá.

Slúchadlá na ušiach boli jednou z hlavných príčin nehôd aj v starších prípadoch. V roku 2017 na železničnom priecestí medzi Žilinou a Rajcom zrazil vlak 23-ročnú cyklistku. Nevšimla si výstražné svetlo a keďže mala na ušiach slúchadlá vlak nepočula. Vážnym zraneniam podľahla.

Ďalší smrteľný incident sa stal na trati zo Štrby do Liptovského Mikuláša. Dvadsaťročný muž kráčal stredom koľajníc, pričom podľa rušňovodiča mal na ušiach slúchadlá. Vlak si všimol, až keď bol tesne za jeho chrbtom. „Zo Štrby som sa mašinkou vracal, keď som v koľajoch zbadal chlapca. Začal utekať, no bolo to pár metrov. Nestihol som už ubrdziť,“ povedal rušňovodič.

Podľa výskumov sú obeťami nehôd so slúchadlami najmä mladí muži do 30 rokov

Vážne zranenia chodcov, ktorí v exteriéri používajú slúchadlá celosvetovo narastá. Výskum Lekárskej fakulty Marylandskej univerzity v Baltimore uvádza, že  tieto nárasty v ich oblasti sa za šesť rokov viac ako strojnásobili.

V mnohých prípadoch autá alebo vlaky vydávajú zvuk klaksónu, ktorý chodci so slúchadlami nepočujú, čo v takmer troch štvrtinách prípadov vedie k úmrtiu.

„Každý si je vedomý rizika používania mobilných telefónov v automobiloch, ale vidím, že stále viac tínedžerov rozptyľujú najnovšie zariadenia a slúchadlá v ušiach,“ hovorí hlavný autor štúdie Richard Lichenstein z Marylandskej univerzity.

Výskumníci preštudovali 116 prípadov nehôd, pri ktorých bolo zdokumentované, že zrazení chodci používali slúchadlá. 77 nehôd zo 116 malo za následok smrť chodca. Viac ako dve tretiny obetí boli muži vo veku do 30 rokov. 

Viac ako polovica dopravných prostriedkov pri nehodách boli vlaky (55%) a takmer tretina (29%) vodičov uviedla, že pred zrážkou zazneli výstražné klaksóny. Zo záverov vyplýva, že zvýšený výskyt nehôd v priebehu rokov úzko koreluje s rastúcou popularitou hudobných prehrávačov so slúchadlami medzi ľuďmi v exteriéri.

Aké nebezpečenstvo spôsobuje nosenie slúchadiel pri chôdzi

  • Znížené situačné povedomie. Keď nosíme slúchadlá, blokujeme dôležité zvuky, ktoré by nám mohli pomôcť zostať v bezpečí. To zahŕňa zvuky klaksónu, sirény a zvuk áut, ktoré sa približujú.
  • Zvýšené rozptýlenie. Počúvanie hudby môže byť rozptýlením, aj keď sa jej aktívne nevenujeme. Mozog totiž stále spracováva hudbu, čo uberá na schopnosti sústrediť sa na okolie.
  • Zvýšené riziko nehôd. Pri nosení slúchadiel pri chôdzi zvyšujeme riziko nehôd, ktoré môžu skončiť aj smrťou.

Prečítajte si aj