Štvrtok 19. septembra, 2024
Oravská poliklinika v Námestove (screenshot YT Žilinský samosprávny kraj)

Ministerstvo zdravotníctva: Výsledok petície pre detskú pohotovosť v Námestove

Ambulanciu pohotovostnej služby (APS) pre deti a dorast v Námestove  minulý rok vyhľadali rodičia s takmer šesťtisíc deťmi. Prevádzkuje ju Oravská poliklinika a k dispozícii má jedenásť pediatrov. Okres má najvyššiu pôrodnosť na Slovensku, napriek tomu museli čeliť riziku, že detskú pohotovosť zatvoria.

„Ide o okres, kde je viac ako 18 000 detí,ˮ upozorňovala Mária Šišková, riaditeľka Oravskej polikliniky v Námestove. „V minulom roku prišlo na APS-ku viac ako 5000 detí a počas chrípkovej sezóny cez víkendy to bolo niekedy až 90 detí za deň.ˮ

Po návrhu Ministerstva zdravotníctva zrušiť APS pre deti a dorast v Námestove sa preto na Hornej Orave ihneď rozbehla petičná akcia. Plán rezortu Ministerstva zdravotníctva nezvrátilo ani 2 498 petičných hárkov, na ktorých figurovalo 22 424 podpisov. 11. septembra odznel verdikt petičného výboru na tlačovej besede pred poliklinikou: APS pre deti a dorast v Oravskej poliklinike v Námestove bude od 2. júla 2024 zrušená.

Ministerstvo zdravotníctva v oznámení výsledku vybavenia petície zdôraznilo, že situáciu treba vnímať v kontexte celkovej personálnej krízy primárnych pediatrov v Slovenskej republike: „Podľa predbežných výsledkov stavu siete za rok 2023 v SR chýba 20% primárnych pediatrov (229 lekárov) a každý druhý pediater je v dôchodkovom veku. V blízkej budúcnosti bude súčasná sieť s polovicou pediatrov v dôchodkovom veku neudržateľná. Bez primárnych pediatrov v ambulanciách, nie je možné prevádzkovať ambulantnú pohotovostnú službu.ˮ

Hlavným cieľom predkladaného návrhu rezortu je udržať dostupnosť prevádzkovania APS pre deti a dorast so zreteľom na obmedzené personálne kapacity primárnych pediatrov v súčasnosti. Ministerstvo tiež identifikovalo spôsob, ako zachovať dostupnú a funkčnú APS v regiónoch Slovenska. Plánuje stabilizovať siete pevných bodov pohotovostnej služby, konkrétne koncentráciou obmedzených personálnych kapacít primárnych pediatrov do udržateľných skupín v počte 15 primárnych pediatrov a znížiť tak ich zaťaženie. V prípade potreby by mala byť zabezpečená nadväznosť ďalších zložiek zdravotnej starostlivosti umiestnením APS v mieste, kde je aj urgentný príjem alebo pediatrické oddelenie.

Prečítajte si aj