Piatok 20. septembra, 2024
Na snímke ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). (Zdroj: FB / Zuzana Dolinková)

Ministerstvo zdravotníctva chce rozšíriť transplantačný program o darcov po zástave srdca

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR chce rozšíriť transplantačný program o darcov po zástave srdca. Avizovala to ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) na tlačovej konferencii pri príležitosti štvrtkového Svetového dňa transplantácií. Spolu so zástupcami Slovenskej transplantologickej spoločnosti a s lekármi poukázali na význam transplantácií orgánov.

„Za ministerstvo zdravotníctva môžem povedať, že budeme plne súčinní tak, aby sme pomáhali rozširovať transplantačný program, skracovať čakacie lehoty darcov, a teda aj čakateľov na potrebné orgány. Pokiaľ sa nám to ‚vyštrngá‘ po odbornej stránke, tak na jeseň máme pripravenú zdravotnícku legislatívu, ktorú chceme dať do parlamentu,“ poznamenala šéfka rezortu.

Darcov so zastavenou srdcovou činnosťou podľa hlavnej odborníčky MZ pre orgánové transplantácie Zuzany Žilinskej súčasne platná legislatíva definuje, no treba stanoviť podmienky, za akých sa bude transplantácia vykonávať. „Sú tam procesy, ktoré bude treba ešte ošetriť inými právnymi normami, napríklad nejakým odborným usmernením,“ doplnila.

Lekári aj ministerka zároveň vyzdvihli význam transplantácií. Poukázali na to, že vďaka nim sa vlani na Slovensku zachránilo 185 ľudských životov. Slovenský transplantačný program zaznamenal minulý rok podľa ich slov viaceré úspechy. Lekári zrealizovali napríklad transplantáciu Langerhansových ostrovčekov či transplantáciu obličky HIV pozitívnemu pacientovi. Prezidentka Slovenskej transplantologickej spoločnosti Ivana Dedinská vyzdvihla aj zlepšenie programu na transplantácie obličiek od živých darcov. „Minulý rok sme mali 16 odberov od živých darcov a k 31. máju tohto roka už máme týchto odberov urobených 19,“ dodala.

Prečítajte si aj