Sobota 21. septembra, 2024
Na snímke ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). (Foto: FB / Zuzana Dolinková)

Ministerstvo zdravotníctva chce čoskoro vláde predstaviť správu k auditu poplatkov v ambulanciách

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR plánuje v najbližšom období predstaviť koaličnej rade a vládnemu kabinetu správu k výsledkom auditu poplatkov a doplatkov v ambulanciách. Avizovalo to s tým, že so zástupcami ambulantného sektora na riešení problematiky intenzívne pracuje.

„Súčasné netransparentné a nejednotné prostredie v poplatkoch má negatívny vplyv na pacientov a na dostupnosť zdravotnej starostlivosti a je pretrvávajúcim problémom nášho zdravotníctva. Rozsah poplatkov je významný, narastá a je potrebné v nich urobiť poriadok,“ poznamenali z komunikačného oddelenia ministerstva.

Rezort deklaroval, že chce zaviesť transparentnosť, aby pacienti neodkladali návštevu lekára pre obavu z výšky poplatkov. „V súčasnosti máme k dispozícii prieskum poplatkov a doplatkov z roku 2023, ktorý sme rozšírili o informácie z prostredia samospráv. Pripravujeme súhrnnú správu, týkajúcu sa výsledkov, ktorú plánujeme predstaviť na úrovni koaličnej rady a vlády SR v najbližšom období,“ dodal.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) už skôr informovala o zámere auditu poplatkov a doplatkov v ambulanciách. Avizovala vtedy, že dokončiť by ho mohli do konca septembra.

Prečítajte si aj