Pondelok 16. septembra, 2024
Praktizujúci Falun Gongu sa zúčastňujú na sviečkovej vigílii na pamiatku tých, ktorí zomreli počas 25 rokov trvajúceho prenasledovania Čínskou komunistickou stranou pred čínskym konzulátom v New Yorku 20. júla 2024 (Larry Dye/ The Epoch Times)
»

Ministerstvo zahraničných vecí USA reaguje na stupňujúce sa útoky Čínskej komunistickej strany na Falun Gong v USA

„Vyzývame čínsku vládu, aby chránila ‚slobodu náboženského vyznania‘ a ukončila svoju 25 rokov trvajúcu kampaň na potláčanie Falun Gongu,“ uviedlo ministerstvo.

Americké Ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo Čínsku ľudovú republiku (ČĽR), aby ukončila prenasledovanie stúpencov Falun Gongu v reakcii na nedávnu správu, v ktorej sa uvádza, že režim zintenzívňuje svoje snahy „eliminovať“ túto duchovnú prax nielen doma, ale aj v zahraničí.

„Represie ČĽR často presahujú jej hranice, pričom úrady vykonávajú nadnárodný útlak, sledovanie, vyhrážky a obťažovanie čínskych občanov vrátane praktizujúcich Falun Gongu, aby umlčali tých, ktorí utiekli pred prenasledovaním kvôli svojej náboženskej alebo etnickej identite a hľadajú bezpečie v zahraničí,“ uviedlo ministerstvo vo vyhlásení pre televíziu NTD, sesterské médium denníka Epoch Times.

„Vyzývame vládu ČĽR, aby dodržiavala svoje medzinárodné záväzky a sľuby zakotvené v jej vlastnej ústave o ochrane slobody náboženského vyznania a ukončila svoju 25 rokov trvajúcu kampaň na potláčanie Falun Gongu.“

Vyhlásenie bolo zverejnené ako reakcia na správu Informačného centra Falun Dafa (FDIC) zo 7. augusta, ktorá sa zakladá na výpovediach troch informátorov. Tí podrobne opisujú nový plán Čínskej komunistickej strany (ČKS) spočívajúci v manipulácii pomocou sociálnych médií a západných influencerov. ČKS sa má pokúšať šíriť falošné obvinenia s cieľom vyvolať verejné nepokoje a podnietiť americké orgány činné v trestnom konaní k zásahu proti Falun Gongu.

„Čínsky režim prijal strategické rozhodnutie vystupňovať prenasledovanie Falun Gongu po celom svete a rozšíril svoju propagandu, dezinformácie a nadnárodné represívne aktivity, aby sa agresívnejšie zameral na Falun Gong mimo Čínu, najmä v Spojených štátoch,“ uvádza sa v správe neziskovej organizácie FDIC, ktorá monitoruje prenasledovanie Falun Gongu ČKS.

„Zdá sa, že ide o konečný plán ČKS na definitívne zničenie Falun Gongu.“

V roku 1999 vtedajší vodca ČKS Ťiang Ce-min spustil kampaň na „vykorenenie“ Falun Gongu po tom, ako vládne prieskumy ukázali, že túto prax si od jeho verejného predstavenia v roku 1992 osvojilo 70 až 100 miliónov ľudí.

Ľudskoprávne organizácie odhadujú, že milióny ľudí bolo uvrhnutých do väzníc, pracovných táborov a zadržiavacích centier, kde im pravidelne hrozí mučenie a smrť. Niekoľko nezávislých vyšetrovaní dospelo k záveru, že ČKS zabíja väzňov svedomia, aby predávala ich orgány na transplantácie, pričom hlavnými obeťami sú práve praktizujúci Falun Gongu.

Na základe správ od informátorov sa nová kampaň v zahraničí snaží vytvoriť obvinenia, ktoré by mali najväčší potenciál vyvolať vyšetrovanie zo strany americkej vlády.

Režim sa snaží „mobilizovať skrytých agentov na vytváranie a stupňovanie vnútorných konfliktov Falun Gongu, aby sa nepretržite zvyšovala bojová sila, hĺbka a dosah [sociálnych médií zameraných proti Falun Gongu]“, uvádzajú poznámky z júnového provinčného zasadnutia čínskeho Ministerstva verejnej bezpečnosti, ktoré poskytli dvaja informátori.

„Musí to upútať neustálu pozornosť celej americkej spoločnosti a prinútiť vládu USA, aby zasiahla na všetkých frontoch, aby eliminovala vplyv Falun Gongu,“ uvádza sa ďalej v poznámkach.

Okrem toho predstavitelia čínskeho režimu dostali pokyn „aktivovať“ svojich agentov rozmiestnených v komunitách Falun Gongu, aby podnecovali protesty proti americkej vláde a aby potom počas protestov „vytvorili nejaké incidenty“ a vyprovokovali americké úrady k zásahu, uvádzajú tiež poznámky zo stretnutia.

Budova Ministerstva zahraničných vecí USA vo Washingtone, 13. novembra 2023 (Madalina Vasiliu/ The Epoch Times)

Ďalšie pripomienky z júnovej internej správy čínskej nadácie CITIC pre štúdium reforiem a rozvoja (CITIC Foundation for Reform and Development Studies) hovoria o snahe „mobilizovať centrálne štátne médiá, univerzitné think-tanky a iné zdroje [na] aktívne šírenie hanlivých informácií o Falun Gongu do zahraničných médií“.

Podľa týchto pripomienok sa od agentov režimu očakáva, že „využijú voľby v USA a konflikty medzi oboma politickými stranami“ na dosiahnutie svojich cieľov.

Americká vláda čoraz intenzívnejšie vystupuje proti prenasledovaniu Falun Gongu ČKS. V posledných rokoch bolo zatknutých niekoľko agentov ČKS zameraných na Falun Gong a ministerstvo zahraničných vecí vydalo niekoľko vyhlásení, v ktorých vyzýva ČKS, aby prepustila uväznených praktizujúcich Falun Gongu. V júni Snemovňa reprezentantov schválila Zákon o ochrane Falun Gongu (Falun Gong Protection Act), ktorý by mal uložiť sankcie osobám zapojeným do núteného odberu orgánov v Číne. V júli bol v Senáte predložený sprievodný návrh zákona.

Útoky na Shen Yun

Časť uniknutých informácií sa týkala stratégie ČKS sabotovania spoločnosti Shen Yun Performing Arts, newyorskej spoločnosti klasického čínskeho tanca, ktorú založili praktizujúci Falun Gongu.

Podľa FDIC je Shen Yun považovaný za hrozbu pre komunistický režim, pretože reprezentuje čínsku kultúru neskazenú vplyvom režimu.

„Jediným predstavením Shen Yun ukazuje vznešenosť čínskej kultúry pred nástupom komunizmu a ponúka víziu toho, aká úžasná mohla byť Čína bez ČKS,“ uvádza sa v správe.

Niektoré z tanečných predstavení Shen Yun zobrazujú súčasné príbehy praktizujúcich Falun Gongu, ktorí v Číne čelia prenasledovaniu.

Tanečníci Shen Yun predvádzajú tanec „Han Imperial Air“ (Cisársky štýl Chan) (Shen Yun Performing Arts)

Od svojho založenia v roku 2006 sa spoločnosť rozrástla na osem tanečných súborov a orchestrov, ktoré ročne vystúpia pred približne miliónom ľudí. Mediálnym partnerom tejto spoločnosti je denník The Epoch Times.

Nová stratégia čínskeho režimu spočíva vo vytváraní obvinení, ktoré by mohli vyvolať vyšetrovanie tejto umeleckej spoločnosti zo strany americkej vlády, ako naznačujú správy informátorov.

Práve minulý mesiac sa dvaja čínski muži priznali k úplatkárstvu a k tomu, že konali ako nelegálni čínski agenti po tom, ako sa pokúsili podplatiť úradníka IRS (americký daňový úrad), aby začal audit spoločnosti Shen Yun. Osoba, ktorú považovali za úradníka IRS, bola v skutočnosti tajným agentom FBI.

Muži sa tiež pokúsili využiť ekologickú žalobu proti výcvikovým zariadeniam a školám Shen Yun, aby „zabrzdili“ ich rast, ako vyplýva zo súdnych dokumentov.

V posledných rokoch podáva proti Shen Yun nepodložené environmentálne žaloby rovnako aj istý americký občan s obchodnými väzbami na Čínu.

Nová kampaň sa zdá byť zameraná na influencerov zo sociálnych médií. Najmä dvaja takíto jednotlivci v posledných rokoch vytvárali a šírili na portáli YouTube obsah zameraný proti Falun Gongu a Shen Yunu.

Jeden z nich žije v Japonsku a predtým pracoval pre médiá kontrolované ČKS. Druhý je čínsky imigrant v Spojených štátoch, ktorý sa vo svojich videách vyhrážal personálu Shen Yun.

Minulý rok FBI vydala varovanie miestnym úradom v New Yorku, že tento muž môže byť „potenciálne ozbrojený a nebezpečný“ po tom, ako bol spozorovaný v blízkosti tréningového centra Shen Yun. Teraz čelí obvineniam z držania nelegálnych zbraní.

Znak „ Ministerstvo spravodlivosti Federálny úrad pre vyšetrovanie“ na budove FBI J. Edgara Hoovera vo Washingtone, D.C. 9. augusta 2022 (Stefani Reynolds/ AFP via Getty Images)

Podľa poznámok od informátorov musia „všetky provinčné vlády [poskytovať] zdroje na plnú podporu [týchto dvoch vplyvných influencerov a ďalších] v ich boji proti Falun Gongu“.

Predstavitelia tiež požadovali, aby sa využili všetky kanály na to, aby sa týmto osobám poskytli „škodlivé informácie o Falun Gongu, ktoré interne zhromaždilo ministerstvo verejnej bezpečnosti“, uvádza sa v poznámkach.

ČKS sa už dlho snaží sabotovať Shen Yun, najčastejšie nátlakom na divadlá alebo vládnych predstaviteľov, aby zrušili predstavenia súboru pod hrozbou narušenia vzťahov s Čínou.

V niektorých prípadoch boli prerezané pneumatiky autobusov Shen Yun tak, že sa počas jazdy roztrhli. Príbuzní niektorých umelcov Shen Yun boli v Číne prenasledovaní. FDIC zdokumentoval viac ako 100 takýchto prípadov.

V marci dostal kampus Shen Yunu a niekoľko miest, kde vystupoval v Spojených štátoch a na Taiwane, e-mailové bombové hrozby a najmenej jedno varovanie týkajúce sa masovej streľby. Podľa viacerých odborníkov na kybernetickú bezpečnosť, ktorých oslovil denník Epoch Times, tieto útoky pravdepodobne pochádzajú od čínskeho režimu.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj