Piatok 20. septembra, 2024
Na snímke minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). (Zdroj: FB / Matúš Šutaj Eštok)

Ministerstvo vnútra chce rozšíriť okruh trestných činov, pri ktorých môžu dať svedkovi ochranu

Okruh trestných činov, pri ktorých možno svedka zaradiť do programu ochrany, by sa mohol rozšíriť. Vyplýva to z návrhu nového zákona o ochrane svedka. Ministerstvo vnútra (MV) SR ho opätovne predložilo do medzirezortného pripomienkového konania, keďže pre predčasné ukončenie predchádzajúceho volebného obdobia neprešiel celým legislatívnym procesom v Národnej rade SR.

„Cieľom návrhu nového zákona je prispôsobiť poskytovanie ochrany a pomoci súčasným podmienkam, skvalitniť zákonnú úpravu v oblasti ochrany svedka a zjednodušiť administratívny, ako aj schvaľovací proces poskytovania ochrany a pomoci,“ vysvetlil rezort.

Po novom by do programu ochrany mohli zaradiť svedka v ohrození života alebo zdravia, ktorý je v trestnom konaní o obzvlášť závažnom zločine, zločine spáchanom organizovanou, zločineckou, teroristickou alebo extrémistickou skupinou, o trestnom čine spáchanom z osobitného motívu alebo o trestnom čine terorizmu.

Návrh na začatie programu ochrany pred súdom by mohli po novom predkladať okrem predsedu senátu aj samosudca alebo prokurátor. O návrhu na začatie alebo ukončenie programu má naďalej rozhodovať komisia.

Zákon ustanovuje aj povinnosti chráneného svedka, ktoré je povinný dodržiavať, pretože ich porušením by mohol ohroziť nielen svoj život, ale i tých, ktorí ho chránia.

Súčasťou návrhu je aj úprava vykonávania programu ochrany počas výkonu väzby alebo výkonu trestu odňatia slobody, v prípravnom konaní a v konaní pred súdom.

Prečítajte si aj