Sobota 5. októbra, 2024
(Uprostred) Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) so sudcami v Rimavskej Sobote po výjazdovom rokovaní vlády 21. júna 2024 (Foto: FB / Boris Susko - minister spravodlivosti)

Ministerstvo spravodlivosti plánuje zvýšiť osobné príplatky zamestnancov súdov

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR zdôrazňuje potrebu personálnej stabilizácie zamestnancov súdov. Pomôcť by mohlo zvýšenie osobných príplatkov zamestnancov či dlhodobé opatrenia legislatívnej povahy. Vyplýva to z materiálu Zabezpečenie stabilizácie personálneho obsadenia súdov, ktorý rezort spravodlivosti v závere júna predložil do medzirezortného pripomienkového konania.

Mnohé zo súdov podľa ministerstva nedokážu zabezpečiť plnú výkonnosť pre nestabilnú personálnu situáciu. „Súdy v zásade nenamietajú počet im pridelených sudcovských a zamestnaneckých miest ustanovených pre ich plnú výkonnosť, ale neustále poukazujú na dlhodobú nemožnosť zabezpečiť obsadenie týchto miest v čo najväčšej možnej miere,“ uvádza sa v materiáli zverejnenom na legislatívnom portáli slov-lex.sk.

Ministerstvo upozornilo, že obsadzovanie voľných sudcovských miest je pri dodržiavaní zákonných postupov zdĺhavé a trvá viac ako rok. „Zamestnanecké miesta nevyhnutne potrebné pre zabezpečenie riadneho výkonu súdnictva ako aj správy súdu sa nedarí dlhodobo obsadzovať najmä vo väčších mestách, ktoré majú najviac súdnych prípadov a aj neskončených vecí, a to hlavne z dôvodu nízkeho finančného ohodnotenia,“ dodalo ministerstvo. Problémom je aj vysoká fluktuácia zamestnancov.

Navrhuje sa preto navýšenie limitu výdavkov rozpočtu kapitoly MS SR a použitie týchto prostriedkov na zvýšenie osobných ohodnotení zamestnancov súdnictva.

Ministerstvo plánuje zvýšiť počet probačných a mediačných úradníkov

Miriama Gašparíková z tlačového oddelenia rezortu uviedla, že ministerstvo plánuje zvýšiť aj počet probačných a mediačných úradníkov. Momentálne ich pôsobí na Slovensku 96.

„Cieľom je navýšenie ich počtu tento rok aspoň o 20,“ priblížila. Postupné zvyšovanie počtu probačných a mediačných úradníkov je plánované aj v ďalších rokoch.

Rezort spravodlivosti zároveň zvažuje návrat inštitútu justičných čakateľov, ktorí by mali byť systematicky pripravovaní na výkon funkcie sudcu. „Pokiaľ máme možnosť vnímať reakcie predsedov jednotlivých súdov na naše zámery, tak tento krok vítajú,“ dodala.

Prečítajte si aj