Utorok 1. októbra, 2024
Na snímke Boris Susko (SMER-SD). (Foto: FB / Boris Susko - minister spravodlivosti)

Ministerstvo spravodlivosti plánuje komplexnú úpravu trestných činov proti životnému prostrediu

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR plánuje komplexnú úpravu trestných činov proti životnému prostrediu, ktorá bude zahŕňať vytvorenie nových skutkových podstát trestných činov, ako aj úpravu existujúcich. Vyplýva to z predbežnej informácie k návrhu novely Trestného zákona.

Základným cieľom návrhu novely zákona je transpozícia smernice Európskej únie (EÚ) o ochrane životného prostredia prostredníctvom trestného práva. „Keďže smernica upravuje nový spôsob ukladania peňažného trestu právnickým osobám, nevyhnutná bude aj novelizácia zákona o trestnej zodpovednosti právnických osôb,“ priblížilo MS.

Rezort spravodlivosti ozrejmil, že v súčasnosti nemožno vylúčiť ani novelizáciu niektorých ďalších zákonov v oblasti ochrany životného prostredia z dôvodu možnej úpravy, respektíve vytvorenia nových priestupkov a správnych deliktov.

Dotknutá problematika je v súčasnosti upravená najmä v Trestnom zákone a zákone o trestnej zodpovednosti právnických osôb, pričom sa javí pri vybraných oblastiach právnej úpravy ako nedostatočná z pohľadu práva Európskej únie, ako aj aplikačnej praxe, zhodnotilo súčasný stav MS.

Predpokladaný termín začatia pripomienkového konania je v marci 2025.

Prečítajte si aj