Streda 18. septembra, 2024
(Zľava) generálny tajomník služobného úradu rezortu kultúry Lukáš Machala a ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) počas tlačovej konferencie 8. augusta 2024 v Bratislave. (FOTO TASR - Pavol Zachar)

Ministerstvo kultúry bojuje o stratenú doménu stvr.sk. Rebranding verejnoprávneho média sa môže predražiť

Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky čelí nečakaným komplikáciám pri rebrandingu verejnoprávnej RTVS na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Po oznámení plánov na premenovanie totiž zistilo, že internetovú doménu stvr.sk už medzičasom odkúpil iný subjekt. 

Ministerstvo si najalo právnikov

Rezort teraz hľadá právne riešenie, ako doménu získať späť. Na tento účel si najal advokátsku kanceláriu Barrister Legal, ktorá má poskytovať právne služby v hodnote 6 000 eur.

„Advokátska kancelária sa zaväzuje poskytovať Klientovi právne služby a právne poradenstvo pre Klienta vo veci získania domény stvr.sk, vrátane alternatívneho riešenia cybersquattingu tejto domény prostredníctvom Centra ADR,“ píše sa v predmete zmluvy.

Právnici považujú situáciu za prípad tzv. cybersquattingu. Ide o praktiku, pri ktorej niekto zámerne registruje doménu na úkor inej obchodnej značky alebo mena s cieľom značku či meno zneužívať alebo z neho profitovať.

Webhouse to nie je

Podľa záznamov správcu národnej domény.sk, si doménu www.stvr.sk zaregistrovala ešte 11. marca súkromná spoločnosť WebHouse Ivana Pekaroviča z Trnavy. Spoločnosť podniká v rámci tvorby webstránok. Pekarovič však vysvetlil, že doménu stvr.sk WebHouse nevlastní, iba ju v marci zaregistrovali na základe objednávky istej fyzickej osoby, ktorej meno či iné osobné údaje kvôli GDPR odmietol prezradiť.

„Všimol som si, že sa objavili dezinformácie o tom, že si túto doménu zaregistroval WebHouse za účelom akýchsi špekulácií, predaja, a podobné nezmysly. Nie je to pravda, WebHouse nikdy nebol, nie je a ani nebude držiteľom domény stvr.sk, je iba jej registrátorom, rovnako ako je registrátorom ďalších približne 50 000 domén, ktorých registráciu si u nás objednali naši zákazníci,“ objasnil Pekarovič pre Bratislavak.sk.

Vlastník domény nebude priaznivec vlády

Vlastník domény stvr.sk teda nie je verejne známy. Pravdepodobne však nesúhlasí s krokmi súčasnej vlády, keďže v apríli doménu presmeroval na verejnú výzvu Zastavme únos RTVS, ktorú organizuje právnická mimovládka Via Iuris. Tú doteraz podpísalo viac ako 85-tisíc ľudí. Dnes je na stránke stvr.sk len kontaktný e-mail [email protected].

Iné možné domény pre STVR kúpila firma Rýdzo slovenské

Rovnako v marci 2 rôzne alternatívy domén pre novú STVR odkúpila manželka generálneho tajomníka služobného úradu Ministerstva kultúry SR Lukáša Machalu. Stalo sa tak potom, čo už bola doména stvr.sk obsadená. Podľa verejne dostupných informácií kúpila spoločnosť Edity Machalovej Rýdzo slovenské s.r.o. domény telerozhlas.sk a sktvr.sk.

„Týmto VEREJNE VYHLASUJEM, že ak dôjde zo strany STVR k záujmu získať niektorú z domén, ktorú vlastní moja spoločnosť – tieto ako človek s vlasteneckým cítením odpredám za 1€,“ uviedla na sociálnej sieti Machalová.

Podobne nie je dostupná ani doména star.sk, ktorú už obsadil obchod so stavebninami.

Mimosúdna cesta

Stránka jej vlastníka stojí mesačne okolo desať eur. Stačí si len zvoliť názov a zaregistrovať sa, pokiaľ už názov nie je obsadený. Zaregistrovaná doména s vhodným menom sa môže aj ďalej ponukať na predaj. Ministerstvo má viacero možností, ako sa k doméne dostať. Priamy predaj v prípade stvr.sk však pravdepodobne nebude reálny.

Rezort podľa zmluvy s advokátskou kanceláriou zvažuje, že sa obráti na Arbitrážne centrum pre alternatívne riešenie doménových sporov (Centrum ADR). Táto inštitúcia ponúka vyriešenie sporov súvisiacich s registráciou alebo používaním domény mimosúdnou cestou. Zamestnanci Centra ADR majú na rozhodnutie 30 dní. K tomu ešte treba pripočítať komunikáciu medzi oboma spornými stranami. „Zvyčajne sa rozhoduje v horizonte 2 až 3 mesiacov od podania návrhu a zaplatenia poplatku za vedenie sporu,“ skonštatovala pre Denník N právnička Zuzana Adamová pracujúca pre Centrum ADR.

Tým by sa mohlo predísť zdĺhavým súdnym procesom. Právni experti však upozorňujú, že situácia nemusí byť taká triviálna, ako sa na prvý pohľad zdá. Na úspech v tomto spore musí STVR preukázať, že doména stvr.sk je podobná alebo rovnaká ako chránené označenie, na ktoré má práva. Musí tiež dokázať, že doména nebola zaregistrovaná v dobrej viere. Ďalšou komplikáciou môže byť skutočnosť, že doména bola zaregistrovaná už v marci 2024, zatiaľ čo STVR vznikla až po nadobudnutí účinnosti príslušného zákona 1. júla toho istého roka.

Získať stránku nemusí byť jednoduché

„Problém vidíme predovšetkým v tom, že doména stvr.sk bola zaregistrovaná už 11. marca 2024, pričom STVR môže svoje práva k doméne oprieť jedine o práva vyplývajúce z jej názvu,“ poznamenal pre Denník N advokát Zoltán Nagy z kancelárie TaylorWessing.

Nagy kritizuje ministerstvo za to, že si nezabezpečilo doménu v predstihu. STVR vznikla až na základe zákona, ktorý mal účinnosť od 1. júla a pred týmto dátumom nemala k svojmu názvu registrované žiadne iné práva, napríklad ochranné známky, vysvetľuje. Taktiež poukazuje na to, že zákon nehovorí o skratke STVR, ale len o názve Slovenská televízia a rozhlas. Ak si štát či firma nezabezpečia doménu či ochrannú známku, na rovnomennú doménu nemajú automaticky nárok.

Ak by Centrum ADR rozhodlo v prospech telerozhlasu, doména sa na STVR automaticky prevedie. Súčasný vlastník by rozhodnutie Centra ADR ešte mohol napadnúť na súde. Rovnako sa na súd môže pri neúspechu obrátiť aj štát. To však môže znamenať roky sa ťahajúce procesy.

Súčasnú adresu www.rtvs.sk vlastní od roku 2008 RTVS so sídlom v Mlynskej doline. Tá ale končí.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) predpokladala, že náklady na rebranding STVR nepresiahnu 10-tisíc eur. Spolu s výdavkami na právnikov a ďalšími súvisiacimi položkami sa konečný účet môže výrazne zvýšiť a celý proces predĺžiť.

Prečítajte si aj