Nedeľa 8. septembra, 2024
Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) (Foto: FB / Richard Raši)

Ministerstvo informatizácie obnovilo projekt Digitálni seniori: štát bezplatne rozdá seniorom tablety

Po pilotnej fáze spustenej ešte predošlým vedením Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) pokračuje v projekte Digitálni seniori. Minister Richard Raši (Hlas-SD) koncom júna informoval o reštarte projektu. Podľa jeho slov sa výrazne zmenili a zjednodušili podmienky verejných obstarávaní a zrýchlili sa interné procesy tak, aby bolo možné zabezpečiť potrebné školiace kapacity.

Slovenskí seniori zaostávajú

Predchádzajúce vedenie ministerstva pristúpilo k spusteniu projektu vzhľadom k tomu, že slovenskí seniori podľa štatistík zaostávajú za strednou generáciou v digitálnych zručnostiach viac než v iných krajinách Európy. Podľa Štatistického úradu Európskej únie (Eurostat) z roku 2020 až 19 % Slovákov vo veku 55 až 74 rokov nikdy v živote nepoužilo internet. Pritom v Nemecku to bolo 11 % seniorov a vo Fínsku a Švédsku iba 4 %.

„Seniori sú neoddeliteľnou súčasťou našej spoločnosti a chceme, aby aj oni využívali elektronické služby rôznych úradov a inštitúcií, ktoré im uľahčia život, ale bez základných digitálnych znalostí sú im nedostupné. Vďaka našim školeniam získajú prístup k výhodám digitalizácie. Naučíme ich digitálne zariadenia nielen používať, ale najmä využívať na komunikáciu s úradmi či lekárom alebo na vyhľadávanie potrebných informácií v rôznych životných situáciách,“ vysvetlil zmysel iniciatívy predošlý minister Peter Balík.

Po absolvovaní kurzu tablet

Vzdelávací projekt je určený pre seniorov vo veku od 65 rokov a znevýhodnené skupiny občanov. Na školeniach sa môžu zúčastniť záujemcovia, ktorí v deň vyplnenia registračného formuláru dovŕšia 65 rokov. 

„Dostali sme ponuku od ministerstva investícií o spoluprácu v rámci zabezpečenia školiteľov pre tento projekt. Máme vytvorenú databázu takmer všetkých pedagogických odborných zamestnancov, kde oslovujeme cez naše orgány v rámci krajov a okresov priamo školy, aby sa zapojili. Prebieha tam aj vzájomná spolupráca so ZMOS, kde my máme zabezpečiť školiteľov a ZMOS osloviť seniorov,“ uviedol predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek.

Projekt je financovaný z Plánu obnovy a odolnosti a jeho cieľom je vyškoliť do konca prvého polroka 2026 spolu vyše 105-tisíc účastníkov po celom Slovensku. Školenia digitálnych zručností prebiehajú kontinuálne vo všetkých regiónoch. Absolventi školenia dostanú tablet.

„Takže, ešte raz, vyzývam najmä všetkých seniorov starších ako 65 rokov, ktorí majú záujem naučiť sa pracovať s tabletom a dostať nový tablet aj s pripojením na internet, aby sa registrovali,“ vyhlásil minister Raši.

Momentálne je podľa ministerstva vyškolených celkovo približne 3400 osôb. Zaregistrovaných záujemcov o školenia je asi 20 000. Jedno školenie zahŕňa 5 sedení počas piatich týždňov. Témy jednotlivých sedení sú základy práce s digitálnym zariadením, vyhľadávanie informácií, komunikácia online, informačná bezpečnosť a doplňujúce informácie o dátových balíkoch.

Aktuálne poskytované typy tabletov sú kompatibilné s Google aplikáciami a sú nakonfigurované tak, aby ich seniori mohli okamžite začať užívať – v slovenskom jazyku, so zväčšeným písmom aj všetkými štátnymi aplikáciami ako Slovensko v mobile či aplikácie zdravotných poisťovní a sociálnej poisťovne. Každý senior dostane po absolvovaní poukážku a dátový balík o veľkosti 65 GB na 12 mesiacov, so zvýhodnenými podmienkami aj po uplynutí tejto doby.

Prečítajte si aj