Štvrtok 19. septembra, 2024
Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas prezentácie nového balíka konsolidačných opatrení Lex Konsolidácia (Foto: FB / Ministerstvo financií SR)

Ministerstvo financií má na rozpočet iný názor ako prezidentka, tá sa chce obrátiť na Ústavný súd

Ministerstvo financií (MF) SR víta podpis prezidentky Zuzany Čaputovej pod dôležité zákony, nestotožňuje sa však s jej pripomienkami k štátnemu rozpočtu, pre ktoré hlava štátu zvažuje podanie na Ústavný súd (ÚS) SR. Stanovisko ministerstva poskytli z tlačového odboru rezortu.

Ministerstvo v stanovisku skonštatovalo, že nerozumie, prečo sa prezidentka jednostranne bez akejkoľvek konzultácie s predstaviteľmi rezortu priklonila k stanovisku Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). „A to najmä po oficiálnom tlačovom vyhlásení MF SR, v ktorom rezort vyjadruje pochybnosti nad krokmi RRZ, ktoré sa v súčasnosti javia skôr ako politizácia a nie odborný prístup,“ poznamenalo ministerstvo.

V súvislosti so záverom RRZ okolo výdavkových limitov rezort poznamenal, že túto problematiku požadoval doriešiť s predstaviteľmi Rady už v júni 2022 počas bývalej vlády. „Keďže v tom čase a aj teraz je evidentná výrazná disproporcia medzi metodikou RRZ a MF SR,“ doplnil rezort financií. MF tiež pripomenulo, že na prípravu zákona o štátnom rozpočte malo sedem týždňov, pričom štandardný proces prípravy rozpočtu je podľa jeho slov sedem až deväť mesiacov.

Principiálne otázky prezidentka plánuje posunúť na Ústavný súd

Prezidentka podpísala zákon o štátnom rozpočte v piatok (29. 12.). Zároveň oznámila, že zvažuje podanie na ÚS z hmotnoprávnych aj procesných dôvodov, týkajúcich sa zákona. Vychádzala aj zo stanoviska RRZ, poukazujúcej na neistotu v prípade súladu schváleného rozpočtu s ústavnými pravidlami rozpočtovej zodpovednosti.

„Otázka, či proces prijímania štátneho rozpočtu môže byť hocijaký alebo musí spĺňať určité legislatívne parametre, ale najmä otázka, či rozpočtová zodpovednosť v ústave má byť rešpektovaná a reálne vynútiteľná voči vláde a parlamentu pri tvorbe rozpočtu, sú podľa prezidentky otázky, ktoré svojím významom ďaleko presahujú štátny rozpočet na jeden konkrétny rok a je dôležité poznať na ne odpovede bez ohľadu na súčasný politický kontext,“ uviedol prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

Prečítajte si aj